Zapomněl jsi na pár detailů: všechny legální zbraně dle tvého návrhu můžou být zablokované ale do nelegálek si nikdo brouka dobrovolně nasadit nenechá, takže je to naprosto stejný efekt, jako bys je lidem fyzicky vzal. Pak totiž stačí dvě věci dle funkce toho GSM modulu:
a)když GSM modul při nepřítomné síti zbraň automaticky zablokuje, pak terorista přijde s rušičkou GSM a má jistotu, že se mu nikdo nepostaví na odpor a když jo, cvakne to a nevystřelí
b)když GSM modul při nepřítomné síti zbraň automaticky nezablokuje, pak někdo, kdo chce použít legální zbraň na zlo3lost si vezme rušičku nebo vyndá baterii a může si vystřílet klidně celou dědinu aniž by si toho kdokoli všiml, takže opatření je naprosto zbytečné.
Další problémy:
Kdo bude platit GSM nebo datový přenos? Vlastník? (Není to perzekuce, pokud vlastnictví zbraní bude vázané finančním stavem či kreditem na simce?) Nebo stát? Ten nepustí ani chlup.
Jak postupovat v příhraničních oblastech a oblastech vysokého rušení, kde není možno technicky chytnout nebo zavést signál? Tam nebudou mít lidí možnost vlastnit zbraň protože viz výše a) by ji nemohli stejně použít b) by ji mohli používat naprosto bez omezení jako dosud?
Když vyndáš baterii nebo se ti vybije, bude to střílet nebo ne? Viz bod b), pokud ano, pak je opatření naprosto zbytečné, stačí vyndat baterii, pokud ne a baterie čistě náhodou dojde v momentě obrany, pak je účinnější mít příruční kyj než nějakou pistolku, která není spolehlivá.
A k poslednímu bodu: Spolehlivost palných zbraní je tak nějak nejsledovanějším parametrem, jakmile z nich uděláš něco, co z dejme tomu 99,5% spolehlivosti dobře udržované palné zbraně udělá časovanou bombu, která jen hrozí, že bouchne a najednou přestane fungovat, pak je to opět případ, kdy ti každý druhý řekne "tak s tímhle si můžeš vysrat voko" a zbraně na obranu odevzdá a sežene si nelegálku, která opět bude bez úprav. Myslíš, že pytláci odevzdají své malorážky a jiné samodomo, aby jim je očipovali? Jsme zase zpět u toho samého.
Víš čistě náhodou, jak dlouho trvá cold start-spárování GPS modulu s GPS satelity? Mnohdy až desítky vteřin, už si dovedu představit tu obranu, kdy mám blokovanou spoušť, pitbulla na levé ruce a jeho majitele s nožem rozběhlého a čekám, než naskočí satelity: "Počkejte, pane, ještě tady dva satelity a ty, Rexi, nežužlej a nežvýkej tolik, vis klidně a vydrž chvilku!"
Proletěl jsem článek a vzpomněl si na současnou legislativu ohledně ničení zbraní: Zbraň mi bouchne v ruce (Guns That Self-Destruct), budu muset sesbírat zbytky a odnést je s kolkem na PČR, kteří ji pošlou na kriminálku jestli s ní něco nebylo spácháno, pak mi to v pytlíku vrátí, já to donesu puškařovi, kterému zaplatím za oficiální zničení a pak dostanu za odměnu kartičku s potvrzením o zničení od PČR a vysvětlení od výrobce, že tohle není chyba ale vlastnost, že se zbraň rozbije kdykoli, když nemá GPS signál, GSM signál, když člověk se v budově chce bránit, protože tam se GPS neprokouše, že to funguje i jako varování při nízkém stavu baterie a že si můžu za dalších 20 000 přeci koupit novou, protože technologie rozhodně nezlevní přidáním nějaké elektroniky. A jsme zase zpět u finanční perzekuce vlastníků zbraní.
Celé tohle téma vidím jako plod fantazie nudícího se dědy, který se snad konečně naučil bez dávaní zbraně do svěráku nestrhávat

(pardon, popíchnutí, nikoli zlomyslnost). Takže tohle si prosím zaveďte klidně u vás v SK, u nás to nechceme.