Gewehr 88

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Wdog
Re: Střelba z Gewehr 88

Příspěvek od Wdog » 26 úno 2015 23:10

Na bodáky je nutné sledovat aukro nebo zahraniční servery, půdy už jsou všechny vybraný :-( ... občas jsou na uakcích k vidění náhradní nottbajonety, a občas delší a dražší bodák m1871 (mosazná rukojeť) - pozor, existovaly i vycházkové verze, nejdou na pušku, je nutné podívat se na rukojeť, zda má stiskátko a drážku. Bajonety 71/84 jsou vidět už méně.

Ta optika: vidím tady problém, a to je trubka okolo hlavně (laufmantel). Pokud by se dala montáž a puškohled přímo na laufmantel, dost ho to zatíží a při každém výstřelu dostane pořádnou pecku. Takže by se, podle mne, časem laufmantel deformoval a samozřejmě by se hýbal bod zamíření puškohledu. Montáž upevněná k náb. schránce taky nepůjde, opět by se to hýbalo. Montáž na puškohled musí přijít na pevné části, tzn. zde jen pouzdro závěru. Tam už moc místa nezbývá, jedině vpředu nad komorou a pak vlevo vzadu, přesně jak se montovaly ty staré lovecké montáže.
Pak mne napadá ješte jedno řešení, ale ani to není bez zásahu do zbraně. Teoreticky by šla upevnit boční jednodílná montáž na dva nebo tři šrouby zleva zdola z boku pouzdra závěru, ale až pod úroveň pažby. Vrtání a šrouby by nebyly vidět, a muselo by se jen ubrat pažby, tedy udělat díra, kudy by šla montáž nahoru. A asi taky ohnout klika.
A pak ještě existovalo jedno málo vídané řešení, a to dioptr upevnění zleva zhruba v místě, kde je záchyt závěru. Ale taky se u takové úpravy sahalo do zbraně.

zdenekkostel

náboje 8x57j prvi partizan

Příspěvek od zdenekkostel » 06 bře 2015 20:57

zdravím všechny fandy gewehrů88,mám dotaz zda někdo z vás má zkušenost s náboji 8x57J MAUSER prvi partizan a původním jéčkovým laufem.Po přeměření dig.posuvkou mě parametry náboje vykazují hodnotu spíše JS,přední část střely mě ukazuje 8,16mm,v oblasti zalisování 8,06mm a v krčku hilsny 8,20mm.Dle parametrů pro tuto ráži která je max.8.09mm odpovídá pouze rozměr v oblasti zalisování. Náboj od NORMY 8,08mm,náboj SELLIER BELLOT 8,05mm,takže mám trochu obavy i když výrobce udává že náboj je určen pro střelbu ze zbraní s původním menším vývrtem a uvádí jako 8x57J.Jsem šťastným vlastníkem karabiny GEW91 a podle puškaře je to starý původní vývrt i když jej neměřil,na komoře je pouze S pokud by to byla novější ráže tak by tam muselo být IS jak mě tvrdí.Děkuji za každou vaší reakci a zkušenost.
xB.H

Re: Gewehr 88

Příspěvek od xB.H » 09 bře 2015 10:29

tyhle naboje 8mm mauser match maji udajne stejny prumer strely jako klasicke 8x57JS. Lisi se nizsi prachovou navazkou.
Naposledy upravil(a) xB.H dne 12 bře 2015 10:04, celkem upraveno 1 x.
kentan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kentan » 11 bře 2015 14:13

né údajně, ale zcela jistě. Liší se jen prachová náplň. Nicméně ČUZZaS je používá k tormentaci na 8*57 J.
http://www.kk8lir.com
Pořádná bouchačka je z oceli, dřeva a maximálně trocha mosazi.
neznalek001

Příspěvek od neznalek001 » 14 bře 2015 19:22

"pomož si a bude ti pomoženo"
Turecký mauser s naraženým S

Změřen vývrt pomocí olověného kalibru D8,3 mm.

Pole mají těch 7,92 tak jak má být

Drážky - pouze protlačený kalibr mají 8,15
- pokud jsem ho v hlavni trochu roztemoval tak 8,18

což je taková meziráže......

Z toho plyne ráže 8x57J a ráži 8x57JS do pušky necpat.

8x57J střílí v pohodě.

Jen prosím o potvrzení mého závěru - díky.
Wdog

Příspěvek od Wdog » 15 bře 2015 11:52

No, pomohl sis, tak já ti také teda pomůžu :) :

Já ti tvůj závěr nepotvrdím, podle mne je naopak tato pušku v pořádku pro střelbu s JS náboji. Důvody:

1) turecké pušky byly za WWI v Turecku stříleny jen náboji JS.
2) tato puška má tedy 7,92 /8,15, resp. 7,92 / 8,18 ... norma pro JS je 7,89/8,20, k této hodnotě je to minimální rozdíl. Norma J je 7,80/8,07.
3) hodnoty této pušky odpovídají oficiálním údajům k puškám Gew88. Podrobněji až v detailu jsem se o tom rozepsal ve vlákně na střelectví cz, tam to již znáš, je to tam na straně 36 vlákna Gewehr 88.

Normy CIP x Gew 88: to že se hodnoty vývrtů liší od CIP norem není nic zvláštního, protože normalizace CIP začala až během 20. stol., kdežto tyto pušky se vyráběly již před koncem století 19.
neznalek001

Příspěvek od neznalek001 » 17 bře 2015 13:56

Díky to je ono. Já se přece jen bál tam to 8x57JS strčit. Takhle mi to půjde líp. Ty J čka střílí v pohodě, nepropadávají.
WiLLiS

Příspěvek od WiLLiS » 17 bře 2015 21:58

Cago :) nevim jiste jestli to sem patri ale mam takovy dotaz jak je to dnes s legalnosti teto pusky? Pokud je vyrobena do konce roku 1890 je to zbran kat. D cili dostupna bez ZP od 18 let. Mam jeden kousek a pokud nevlastnim zbrojni prukaz a prukaz zbrane tak mi nikdo strelivo neproda. Take jak to chodi pri prihlaseni teto zbrane? Pokud si chci obcas ( jednou za 2 mesice) vystrelit na strelnici par ran. Vyplati se prihlasovat? Po prihlaseni se meni kategorie na ZP kat. C,B nebo je to stale Decko? Na prukaz zbrane se udava raze dane zbrane. Pokud mi v prukazu zbrane uvedou 8×57 J, prodaji mi i strelivo JS ?

Pokud je to offtopic tak zalozim nove tema :)
Diky za odpovedi popripade jakekoli info :)

Zbran ma platnou tormentaci viz foto :arrow:
Přílohy
GEW88.jpg
xB.H

Příspěvek od xB.H » 18 bře 2015 12:17

Zbran kat. D se neprihlasuje. Ja osobne bych to resil primo ukazanim zbrane prodejci ale dost pochybuju, ze ti ty naboje proda i tak. Dnes je problem i se zapalkama. Jinak prukaz zbrane na zbran kat. D se nevydava (alespon o tom nevim). Napada me pak jedine znalecky posudek nebo nejaky papir o kategorizaci. Osobne bych ale zbran na zkusebnu zbytecne nenosil pokud to neni treba (a v Tvem pripade neni) a resil naboje pres nekoho znameho se zp.
WiLLiS

Příspěvek od WiLLiS » 18 bře 2015 17:09

Uz jsem se prave ptal ve zbranich a strelivu a bylo mi receno, ze uz chteji jak ZP tak i prukaz zbrane. Bez prukazu zbrane by to pry take nemeli prodat. Jinak meril jsem si hlaven v usti a nameril jsem 8.19 - 8.22 v drazkach. Je to velky rozdil ale meril jsem dvemi digi. posuvkami abych se ujistil. Vystrelil jsem z ni 15ks JS a myslim, ze vse bylo ok. Pouze jedna ta ocelova patrona mela lehce naprasklou tu cast, v ktere objima strelu (myslim ze je to krcek :D ). Zbran je vyrobena ve Spandau ale je taky od Turka. Na zaveru mam i vyrazene Z v krouzku coz by udajne melo znamenat znaceni zaveru vyrobene v Ceske zbrojovce nekdy v roce 1924 (ted si nejsem jisty tim rokem). Miridla mam prebrousene ale puvodni se zdaji byt klasika arabske a ty co tam jsou ted jsou taky arabske ale zdaji se byt posunute oproti drivejsim tak nejspis uprava pro naboj JS ( pokud nekdo nemenil lauf nebo futral na hlaven).

EDIT: 18.3.2015 17:15

Tak ted me napadlo ze to asi futral meneny nema protoze je pekne scislovana :)
xB.H

Příspěvek od xB.H » 18 bře 2015 19:49

S tim Z v krouzku by me taky zajimalo jak to je. Ja totiz slysel ze to logo Z se pouzivalo uz lehce pred rokem 1890. Ve zbranich chteji ZP, to je logicky ale prukaz teda nevim na co. Ten po me nikdy nechteli a ani ho u sebe nenosim. Uz podle fotky bylo videt, ze se jedna o Turka takze bych se strileni JS naboji nebal ale tak zmereni prumeru je jistota. Cim jsi to strilel ze to byly ocelovy patrony? To bylo jeste z valky?
WiLLiS

Příspěvek od WiLLiS » 18 bře 2015 20:05

Nene, nic takovyho bych do toho nedal :wink: ,nechci delat reklamu ale maj je u rehaka na eshopu a jsou to ty se zelenou lakovanou patronou. Stejne s tema nabojema je to naprd. Leda mit jeste Kar98 na ZP a pak uz by to s nabojema tezky nebylo. No nekdy snad v cervnu nebo cervenci 2014 byla naka uprava v zakone ktera narizuje prodejcum streliva prodavat jak na ZP tak na prukaz zbrane. :cry:
jo jinak s tim Z v krouzku jsem nasel zde

http://forum.mujglock.com/gewehr-88-a-d ... t9004.html

Nick Garf (3. od shora) bod c. 3
xB.H

Příspěvek od xB.H » 18 bře 2015 21:39

Aha, tak o tehle zmene nevim. Vim ale jedno-na sberatelske ucely muzes nabyvat jedno baleni takze minimalne na jednu krabicku nemusis mit prukaz zbrane. Jinak na moji flinte to Z je taky, pokud by byla pravda ten rok 1924 tak je lepsi ji nikam nedavat ale me se to nejak nezda. Navic ja ji mam primo z prodejny zbrani a streliva a ze by tam tohle nevedeli?
Wdog

Příspěvek od Wdog » 18 bře 2015 22:42

K těm závěrům se Z v kroužku: já si nemyslím, že je dělala naše Zbrojovka Brno. Půjčil jsem se z knihovny rozsáhlou trojdílnou publikaci o historii této firmy, a celý druhý díl se věnoval vývozům do zahraničí. Byly tam i dosti podrobné seznamy dle zemí a jedotlivých vyvezených zbraní či dílů. Žádná dodávka závěrů na pušky 88 do Turecka tam nebyla zmíněna. Takže já si myslím, že je to spíše nepravdivá legenda. Zbrojovka dodávala v meziválečné době opravdu velké množství hotových zbraní a nebo dílů do zemí celého světa, ale tyto závěry na Gew 88 zmíněny nebyly.

Mířidla (hledí): původní německá hledí pušek Gew 88/05 byla během WWI ještě v Německu přebroušena a byly tam vyraženy turecké "klikyháky" (farsí) a pak teprve byly pušky odeslány jako bratrská pomoc do Turecka. V Turecku byly dlouho po válce, po reformách generála Atatürka, opět hledí přebroušeny a opatřeny číslicemi v latince. Stupnice se mírně lišila od hledí původní pušek Gew88.
WiLLiS

Příspěvek od WiLLiS » 19 bře 2015 20:01

Ahoooooooj vsichni :)

s tim Z to z osobni zkusenosti neznam pouze co jsem cetl ten prispevek na ktery jsem dal odkaz v minulem prispevku. Jinak k tem miridlum. Prave ty moje se zdaji ze meli puvodne nase klasicke cislice (latinka) pote bylo prebrouseno a opet orazeno klasika cislici. Po Farsí zadne stopy. Pouze po puvodnich cislicich po kterych se dochoval zbytek mimo vyfrezovanou drazku na kraji miridel. Nevim jak to lepe pospat. Pokusim se co nejlepe nafotit ... snad mi to fotak veme :)

BTW: kdyby nekdo potreboval neco ofotit jako napr porovnani s jeho kverem klidne napiste sem nebo primo me a neni problem ;)
Jo a jen tak rychle jeste na co jsem se ptal zezacatku. Pokud teda nemam nekoho, kdo by mi naboje sehnal tak jsem nejspis v koncich co? Ono jde o to, ze ten nekdo by musel byt sakraznamej aby takto pomohl. Myslim si, ze dnes obzvlast po to co se stalo nedavno v tom Brode, si nikdo na triko neveme vec typu: ,, Tak pojd ja ti ty naboje koupim´´ :D Pokud mi rozumite :) jinak ty valecny do toho cpat nechci. Par jich mam ale nechci aby mi to slehlo do kxichtu nebo coze vsechno by to mohlo udelat. Spis je mam jako sbirkove pekne v sumkach :) byla by skoda je vystrilet :)
Přílohy
4.jpg
3.jpg
2.jpg
Odpovědět