Gewehr 88
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Přeměřit vývrt olověným válečkem také doporučuji. Podle toho si vybereš průměr střely a potom přebíjet je asi najsnažší cesta. Náboj tě vyjde na 7 - 8 Kč nebo i méně, podle toho jaké použiješ komponenty. Neládovat na výkon, ale aby to pěkně trefovalo.
Re: Střelba z Gewehr 88
Nevím, co chcete nepřesně přeměřovat. Podle platných německých zákonů na zbrani musí být vyznačena ráže před tím, než jde na zkušebnu (lze prodat netormentovanou zbraň, ale s vyznačenou ráží). Stačí se podívat na ten kvér a je jasno. Kdo neumí číst, pak by neměl ani střílet.
http://www.kk8lir.com
Pořádná bouchačka je z oceli, dřeva a maximálně trocha mosazi.
-
zdravim ještě jednou a žádám o posouzení stavu další pušky.
Při rozborce zjištěno následující:
- ERFURT 1890 + všude turecké půlměsíce
- oraženo S (možnost střelby 8x57JS?)
- na poudzdru závěru vyraženo 8x57J. Ze spodku schovaná v pažbě je kupa značek kterým nerozumím.
sedí číslo hlavně ,a výrobní číslo na pouzdru závěru.
- tormentaci nemá. (asi)
- pažba byla omatlaná takovým hnědě lepivým hnusem , setřeno a následně přeleštěno lněným olejem.
- kryt hlavně má (asi pádem) prolomenou základu mušky , to nevím jak opravit. Předpokládám že má nový brynýr.
Hledí je turecké. Zde by se mi hodilo poradit, jestli je možnost sehnat někde hledí evropské.
- spoušť a schránka na náboje je v perfektím stavu bez vůli .
- závěr je skoro jako nový. Zamykací ozuby jsou nepoškozené. Při natahování pušky má ve vodítcích docela vekou vůli.
Po zavření si sedne a ani se nehne. Nevím jestli je ta vůle při natahování s přihlédnutím ke stáří pušky v pořádku.
- A teť díl u pušky nejdůležitější u kterého si nejsem jist je li v pořádku , hlaveň. Samotný vývrt se leskne a uvnitř
hlavně není znát rez. Není to ta tlustá pozvolně se zůžující k ůstí , ale ta odlehčená od nábojové komory. To
odlehčení je provedeno docela prasackym osoustružením. Vnější povrch hlavně má po sobě patrné stopy oreznutí.
Takove tečky. Okem to moc nebere, ale makro na foťáku mně polekalo.
Je to v pohodě nebo to je v háji? Určitě jste se s podobným problémem u těchto pušek už někdo potkal, tak prosím o radu. Diky.
Při rozborce zjištěno následující:
- ERFURT 1890 + všude turecké půlměsíce
- oraženo S (možnost střelby 8x57JS?)
- na poudzdru závěru vyraženo 8x57J. Ze spodku schovaná v pažbě je kupa značek kterým nerozumím.
sedí číslo hlavně ,a výrobní číslo na pouzdru závěru.
- tormentaci nemá. (asi)
- pažba byla omatlaná takovým hnědě lepivým hnusem , setřeno a následně přeleštěno lněným olejem.
- kryt hlavně má (asi pádem) prolomenou základu mušky , to nevím jak opravit. Předpokládám že má nový brynýr.
Hledí je turecké. Zde by se mi hodilo poradit, jestli je možnost sehnat někde hledí evropské.
- spoušť a schránka na náboje je v perfektím stavu bez vůli .
- závěr je skoro jako nový. Zamykací ozuby jsou nepoškozené. Při natahování pušky má ve vodítcích docela vekou vůli.
Po zavření si sedne a ani se nehne. Nevím jestli je ta vůle při natahování s přihlédnutím ke stáří pušky v pořádku.
- A teť díl u pušky nejdůležitější u kterého si nejsem jist je li v pořádku , hlaveň. Samotný vývrt se leskne a uvnitř
hlavně není znát rez. Není to ta tlustá pozvolně se zůžující k ůstí , ale ta odlehčená od nábojové komory. To
odlehčení je provedeno docela prasackym osoustružením. Vnější povrch hlavně má po sobě patrné stopy oreznutí.
Takove tečky. Okem to moc nebere, ale makro na foťáku mně polekalo.
Je to v pohodě nebo to je v háji? Určitě jste se s podobným problémem u těchto pušek už někdo potkal, tak prosím o radu. Diky.
-
-
-
Jestli máš digitální posuvku změr vývrt na ústí a napiš míry.
rebel 2007: měřit na ústí nemusí být spolehlivé, může to být vychozené od čištění.
neznalek001:
Flinta je prošlá Tureckem, to víme.
Hlaveň se mi jeví jako původní.
"S" shora na komoře neznamená ráži, ale dobovou úpravu komoru v oblasti krčku nábojnice.
Vyraženo je sice 8x57J, ale protože je to "turecká" flinta, lze střílet 8x57JS, protože Turci nic jiného nepoužívali, než JS.
Vůle závěru při pohybu nevadí, důležité je, zda je pevný když je uzamčený a natažený.
To oreznutí hlavně (tečky) je jen povrchová koroze, pod pláštěm často rezne, nebude mít vliv na funkci (rostlináře).
Prolomená základna mušky - jestli tím myslíš deformaci pozice mušky, to bude problém, pokud se pohnula na bok, půjde ji snad posunout v zářezu, pokud se i snížila, bude ti flinta střílet moc nahoru. Pak bys musel vyměnit mušku samotnou za vyšší. To by šlo. je jen zaklepnutá v zářezu.
Jo, ještě hledí - turecké znaky. Já bych se toho nebál, koneckonců historicky ty jejich číslice tam dělali ještě němci před odesláním pušek jako bratrské pomoci během WWI do Turecka. Sami Turci je pak znovu předělávali na běžné číslice po zavržení písmen farsi a přijetí latinky někdy v třicátých letech tuším. Tyto 2x předělávané se poznají tak, že hledí na stupnici je probroušené dolů a pak teprve jsou raženy číslice, ty mají taky jiný tvar. Podle mne to patří k historii, "turecká" puška Gew88 má turecké hledí, proč ne.
neznalek001:
Flinta je prošlá Tureckem, to víme.
Hlaveň se mi jeví jako původní.
"S" shora na komoře neznamená ráži, ale dobovou úpravu komoru v oblasti krčku nábojnice.
Vyraženo je sice 8x57J, ale protože je to "turecká" flinta, lze střílet 8x57JS, protože Turci nic jiného nepoužívali, než JS.
Vůle závěru při pohybu nevadí, důležité je, zda je pevný když je uzamčený a natažený.
To oreznutí hlavně (tečky) je jen povrchová koroze, pod pláštěm často rezne, nebude mít vliv na funkci (rostlináře).
Prolomená základna mušky - jestli tím myslíš deformaci pozice mušky, to bude problém, pokud se pohnula na bok, půjde ji snad posunout v zářezu, pokud se i snížila, bude ti flinta střílet moc nahoru. Pak bys musel vyměnit mušku samotnou za vyšší. To by šlo. je jen zaklepnutá v zářezu.
Jo, ještě hledí - turecké znaky. Já bych se toho nebál, koneckonců historicky ty jejich číslice tam dělali ještě němci před odesláním pušek jako bratrské pomoci během WWI do Turecka. Sami Turci je pak znovu předělávali na běžné číslice po zavržení písmen farsi a přijetí latinky někdy v třicátých letech tuším. Tyto 2x předělávané se poznají tak, že hledí na stupnici je probroušené dolů a pak teprve jsou raženy číslice, ty mají taky jiný tvar. Podle mne to patří k historii, "turecká" puška Gew88 má turecké hledí, proč ne.
-
Diky za informace. Jeste mam dalsi, pri zastrelovani te pusky, predpokladam ze je zastrilena na 150m. Pripadne bocni odchylky serizujete jak? Do musky jde necim klepnout?
"Náboje 8x57J neseženeš"
-Prvi partizan - Mauser MATCH. 23 Kč za náboj. No pokud má kvér 8,19 v drážkách, jako můj, pak "jéčko" není vůbec potřeba.
Tyhle náboje mám, ale nejsou vhodný do mých drážeček. Kdyby je někdo potřeboval... ehm... no nic.
-Prvi partizan - Mauser MATCH. 23 Kč za náboj. No pokud má kvér 8,19 v drážkách, jako můj, pak "jéčko" není vůbec potřeba.
Tyhle náboje mám, ale nejsou vhodný do mých drážeček. Kdyby je někdo potřeboval... ehm... no nic.
neznalek001: puška je v originállu pro základní hledí nastřelena na 250m. Muška jde posouvat do strany, chce to opatrně poťukávat do mušky z boku. Pozor, musí se něčím podepřít základna mušky, aby nedošlo k deformaci trubky (laufmantelu).
-
Díky za rady chlapi.
ještě pár dotazů k výbavě.
sháním na gewehr 88 bajonet, vidím že není prakticky k dostání. Chci si na něj pořídit na mauser 98. Bude to pasovat, s menší úpravou? Máte s tím někdo zkušenost?
taky mne zajímá, jestli si ty flinty vybavujete optikou, případně jakou. Montáž atd. Co by pasovalo na gewehr 88?
ještě pár dotazů k výbavě.
sháním na gewehr 88 bajonet, vidím že není prakticky k dostání. Chci si na něj pořídit na mauser 98. Bude to pasovat, s menší úpravou? Máte s tím někdo zkušenost?
taky mne zajímá, jestli si ty flinty vybavujete optikou, případně jakou. Montáž atd. Co by pasovalo na gewehr 88?
bajonet se mi podarilo pred par dny vvyhrat na Aukru, jeho cena se pohybuje v rozmezi 1000-2500Kc jinak jsem na nej koukal i na burze v Chotusicich a oprika je prasarna na tuhle flintu i kdyz take uz jsem to videl.
Neznalek: pasovat nebude, ale moh bys ho tam přivařit a optiku (nejlépe čínskou, lacinou, variábl) přilepit vteřinovým lepidlem... Takovejm neználkům jako ty tahle puška do ruky nepatří. Tvé dotazy svědčí o naprosté ignoranci a lenosti si cokoliv samostatně vyhledat a nastudovat, pro začátek by stačilo pořádně pročíst tohle vlákno a jeho ekvivalent na Střelectví. Jeden takovej nadšenej "neználek" již měl děsnou kliku, že zůstal při své hlouposti naživu (nejdřív se svou pitomostí chlubil na střelectví a pak to vše radši smazal...).
http://www.kk8lir.com
jinak z k98 tam pasne
jinak jak je to tedy s tim logem Z na klice? Ja cet, ze je to naprosto v poradku a nic to nevypovida o vyrobe po roce 1890
jinak jak je to tedy s tim logem Z na klice? Ja cet, ze je to naprosto v poradku a nic to nevypovida o vyrobe po roce 1890
Jo a jeste jedna takova uvaha....parkrat jsem videl gew88 s takovou paskvilni nulou v letopoctu 1890 proto hadam, ze zbran byla za ucelem prodeje prerazena. Nedalo mi to a hledal jsem na netu a objevil tuhle stranku: http://forums.gunboards.com/showthread. ... al-Listing pokud by ta cisla byla pravdiva, dal by se u takove zbrane urcit presneji rok vyroby. Jsou tam uvedene u jednotlivych seriovych cisel i letopocty.
tak posilam fotky originalniho bodaku ke gew88:

tak posilam fotky originalniho bodaku ke gew88:

Naposledy upravil(a) xB.H dne 19 úno 2015 07:31, celkem upraveno 1 x.