Nevím co Sportovec... ale moje zkušenosti jsou zatím dosti mizerné.
Flinta se mi líbí designem i jinak a určitě má tahle rámcová koncepce budoucnost. Tím rámcová myslím funkci repetýrky, ovládání závěru na krátké dráze cca nad spouští a levé straně, halveň není vidět atd. Poměrně kapacitní zásobník na diabolky ale i na vzduch - 300ccm lze kvitovat s povděkem. Táhla spouště nijak zvlášť nepropružují a jejich kloubové propojení je uloženo v mosazi bez markantních vůlí. Odpor spouště je trochu tvrdej ale čitelnej a na pravý východní účel plně dostačující a v podstatě pro většinu lidí asi komfortní.
Ale .... :
- přebíjení od samého začátku bylo nespolehlivé, tzn, že občas systém přebil občas ne, tak cca v průměru 2-3 rány na čtrnáctiranný zásobník
- přesnost je kapitola sama o sobě. Pět ran, někdy i deset a soustřel na 40m v bezvětří 10mm ops. Potom jako když mávne proutkem bod zásahu se posunul o 2cm někam jinam, většinou na třetí nebo sedmou hodinou. Další stav přesnosti byl třeba po těchto údivech na roveň terči brokovnice. Třeba z deseti ran rozsypáno po BR terčíku pro 22LR na 30m.
Puškohledem to nebylo / prostřídal jsem ze skladu tři osvědčené kusy /a diabolkami taktéž nikoli / střílelo to +- stejně se čtyřmi seriemi diabolek Exact Jumbo 1.030gr od Pavla K. z Bohumína. Montáže požívám pouze té vyšší a lety ozkoušené kvality
Prvně jsem reklamoval přebíjení. To bylo vyřešeno rychle ale pouze k částečné funkčnosti. Nepřebíjelo to už jenom cca tak dvakrát ze dvou zásobníku. Další reklamace jsem přestal řešit, stejně by to nikam nevedlo.
Odšrouboval jsem tlumič a jeho usazení jsem se musel pousmát. Fixuje konec hlavně s tělem zbraně - konstrukční, lety prověřený nesmysl.
Dále jsem chtěl vyndat hlaveň a vyměnit o-kroužek u nabíjecího pinu, protože mě po cca 200ranách začal občas foukat vzduch do gziftu a přivřeného oka. Nic moc pocit... Hlaveň jsem vysunul s nemalou silou ale vysunul. Bylo mě divný proč to jde tak ztuha. Je to proto, že prostřední uchycení hlavně je buď mimo osu uložení laufu u komory nebo je křivá hlaveň.
Ono uchytit 40cm dlouhý lauf v těle flinty na dvou koncích a uprostřed pokládám pro aspoň trochu přesnou střelbu za další, mírně řečeno nesmysl / pnutí materiálu je klasickým obrazem změny nástřelu /o kterém se ví už od nepaměti. A to ani nemluvím o posunu plastového pístu a pružiny po hlavní, pístu potažmu zevnitř po tlumiči, který přímo fixuje dotažením na tělo flinty
Chápu, že flinta je určená primárně k lovu ale to nevylučuje aby byla s přesností na pětce když stačí málo a může být třeba aspň na dvojce už díky perfektním laufům CZ.
Flintu jsem předal profíkovi k celkovým úpravám a budeme se těšit na pozitivní závěry.