chronograf
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Krásná práce, gratuluji! Ty stahovací pásky vypadají obzvláště dokonale.
Úspěch navštěvuje jen ty, kteří vedou život plný práce a nekradou.
Re: chronograf
Co je to za druh tie pasky ?
Weihrauch HW100S .177 + Discovery VT-Z 4-16x50 FFP
KalibrGun Cricket WST .22 + Hawke Sidewinder 30 Tactical 6.5-20x42
Taipan Veteran std .22 + Element Helix 6-24x50 SFP
Powered by YONG HENG compressor
Blue_L: je to klasická stahovačka s možností odjištění té aretační zarážky. Koupeno v GM electonics.
Dáš v pohodě na různé průměry, rychle a pevně přidělaný.
Ještě jsem zvažoval podobnou pásku, ale suchý zip. Ale ta plastovka je lepší.
Zde
http://www.gme.cz/stahovaci-pasek-rozpo ... 0-p656-279
Dáš v pohodě na různé průměry, rychle a pevně přidělaný.
Ještě jsem zvažoval podobnou pásku, ale suchý zip. Ale ta plastovka je lepší.
Zde
http://www.gme.cz/stahovaci-pasek-rozpo ... 0-p656-279
Weihrauch HW 100T laminated .177, Sightron SII
Diki Pavle za podrobne info 

Weihrauch HW100S .177 + Discovery VT-Z 4-16x50 FFP
Můj poznatek pro co nejpřesnější měření úsťové rychlosti je ten,
že pokud chci přesně měřit, je nutné vyrobit vedení na hlaveň.
Hlaveň se musí ustavovat do stejné vzdálenosti od vstupních hradel.
Pokud se vyrobí vedení na hlaveň, jsou nahoře u Air Chrony MK1 zbytečné 4 diody.
Konstrukce Air Chrony MK1 má nedostatek ve vratkém umístění horních diod,
pro ráz ve směru výstřelu. Markantní je to při měření pružinové vzduchovky.
Diabolka exact při 240m/s urazí vzdálenost 100mm za 416us. 1mm za 4us.
Pokud se horní diody hradel při výstřelu pohnou a změní se dráha snímání o 1mm,
udělá to rozdíl 2m/s při měření.
že pokud chci přesně měřit, je nutné vyrobit vedení na hlaveň.
Hlaveň se musí ustavovat do stejné vzdálenosti od vstupních hradel.
Pokud se vyrobí vedení na hlaveň, jsou nahoře u Air Chrony MK1 zbytečné 4 diody.
Konstrukce Air Chrony MK1 má nedostatek ve vratkém umístění horních diod,
pro ráz ve směru výstřelu. Markantní je to při měření pružinové vzduchovky.
Diabolka exact při 240m/s urazí vzdálenost 100mm za 416us. 1mm za 4us.
Pokud se horní diody hradel při výstřelu pohnou a změní se dráha snímání o 1mm,
udělá to rozdíl 2m/s při měření.
Ty diody jenom svítí, aby to udělalo stín. Ty čidla jsou dole a jejich rozteč se nijak nezmění..
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Má pravdu.......předseda 

Walther LG 300 XT Carbontec Custom/ Burris Timberline 4.5-14x32
Na obrázku dole je to markantní.
http://forum.gunshop.cz/chronograf-t6886-570.html
Dráha není dole, kde se to opravdu nemění, ale o kousek výše, tam kde je hlaveň.
Pokud se nakloní horní fotodiody a při výstřelu z pružiny se pořádně
hýbou, změní se úhly a změní se i dráha. A ta je kritická pro měření.
Jak jsem psal, 1mm udělá chybu 4us = 2m/s.
http://forum.gunshop.cz/chronograf-t6886-570.html
Dráha není dole, kde se to opravdu nemění, ale o kousek výše, tam kde je hlaveň.
Pokud se nakloní horní fotodiody a při výstřelu z pružiny se pořádně
hýbou, změní se úhly a změní se i dráha. A ta je kritická pro měření.
Jak jsem psal, 1mm udělá chybu 4us = 2m/s.
Teoreticky máš sice pravdu, ale zapomněl jsi vzít do úvahy podstatnou věc.
To světelné hradlo není optickou závorou s velmi úzkým laserovým paprskem. Nahoře umístěné diody místo toho vyzařují IR světlo ve tvaru kuželu a tvoří tak dole osvětlenou plochu. Jedná se tedy pouze o zdroj plošného osvětlení spodní snímací desky s čidly. Jestli se ta osvětlená plocha někam trochu hýbne nehraje zas tak velkou roli, jak tomu přisuzuješ. Netvrdím, že to nemůže mít vůbec žádný vliv, ale rozhodně by neměl být zas tak markantní, důležité je pouze to, aby snímací prostor zůstal po celou dobu měření dostatečně osvětlený, tedy aby byl pořád uvnitř toho světelného kuželu.
Na přesnost měření tedy bude mít daleko větší vliv snímací charakteristika světelných čidel, tedy úhel, pod kterým tato čidla vidí stín nad sebou a jsou schopna takový stín detekovat. Tato čidla jsou ovšem pevně umístěna a při zákmitu nijak nemění vzájemnou vzdálenost a při pevném uchycení chrona k hlavni se nebude významně měnit ani výška dráhy střely nad těmito čidly.
To světelné hradlo není optickou závorou s velmi úzkým laserovým paprskem. Nahoře umístěné diody místo toho vyzařují IR světlo ve tvaru kuželu a tvoří tak dole osvětlenou plochu. Jedná se tedy pouze o zdroj plošného osvětlení spodní snímací desky s čidly. Jestli se ta osvětlená plocha někam trochu hýbne nehraje zas tak velkou roli, jak tomu přisuzuješ. Netvrdím, že to nemůže mít vůbec žádný vliv, ale rozhodně by neměl být zas tak markantní, důležité je pouze to, aby snímací prostor zůstal po celou dobu měření dostatečně osvětlený, tedy aby byl pořád uvnitř toho světelného kuželu.
Na přesnost měření tedy bude mít daleko větší vliv snímací charakteristika světelných čidel, tedy úhel, pod kterým tato čidla vidí stín nad sebou a jsou schopna takový stín detekovat. Tato čidla jsou ovšem pevně umístěna a při zákmitu nijak nemění vzájemnou vzdálenost a při pevném uchycení chrona k hlavni se nebude významně měnit ani výška dráhy střely nad těmito čidly.
Pokud svítí tři IR diody současně, vytváří osvit, ale s různou intenzitou.
Spodní přijímač pak musí rozlišit vyhodnocení změny intenzity IR signálu při zastínění diabolkou v poměru cca 3:2. Bude to náročné na citlivost vyhodnocovací charakteristiky. Měnící se intenzita osvětlení horních diod vlivem zachvění tomu nepřispěje.
Spodní přijímač pak musí rozlišit vyhodnocení změny intenzity IR signálu při zastínění diabolkou v poměru cca 3:2. Bude to náročné na citlivost vyhodnocovací charakteristiky. Měnící se intenzita osvětlení horních diod vlivem zachvění tomu nepřispěje.
Nebude mít náhodou u té pružinovky větší vliv než pohyb diod, spíš pohyb celé zbraně a tedy i měřáku umístěného na zbrani? Tím myslím tedy to, že když opustí střela hlaveň a následně protetí měřeným úsekem v chronech, múže mít vliv ten zpětný ráz a tedy pohyb chrona se zbraní, který asi nebude vždy stejný ( dle úchopu atd.)
Ale jestli se pletu tak mně opravte, výše uvedené mně jen tak napadlo jako logické vysvětlení, necítím se býti dosti erudovaný abych to tvrdil jako nějakou jistotu.
Ale jestli se pletu tak mně opravte, výše uvedené mně jen tak napadlo jako logické vysvětlení, necítím se býti dosti erudovaný abych to tvrdil jako nějakou jistotu.
Takové malé rýpnutí
Víte vůbec co měříte? Úsťová rychlost vs. Počáteční rychlost vs Průměrná rychlost střely na ústí hlavně.
Toto byste si měli ujasnit dřív, než se pustíte do polemiky o (ne)přesnosti měření.

Víte vůbec co měříte? Úsťová rychlost vs. Počáteční rychlost vs Průměrná rychlost střely na ústí hlavně.
Toto byste si měli ujasnit dřív, než se pustíte do polemiky o (ne)přesnosti měření.
Já jsem zatím řešil jen technickou část, kdy bych chtěl dosáhnout co nejlepší konzistence pro danou vzduchovku, při stejném systému měření. A co nejvíce vyloučit chybu při měření.
Hodnoty těch pojmů budou asi různé. Určitě by bylo dobré si definovat, co by se mělo měřit a jak, pro dosažení správného limitu energie. Otázka je, komu měří chrono správně.
Zkoušel jsem tři se stejným postupem a všechny měly různé hodnoty.
Jak se dá ověřit, že dané chrono měří správně, aniž by se muselo jet do Sevres u Paříže?
Hodnoty těch pojmů budou asi různé. Určitě by bylo dobré si definovat, co by se mělo měřit a jak, pro dosažení správného limitu energie. Otázka je, komu měří chrono správně.
Zkoušel jsem tři se stejným postupem a všechny měly různé hodnoty.
Jak se dá ověřit, že dané chrono měří správně, aniž by se muselo jet do Sevres u Paříže?
co nejvíce vyloučit chybu při měření
Proto je nutné znát co měříme a jak to měříme.
Pojďme se tedy bavit trochu na úrovni
. Samozřejmě budeme potřebovat matematické a fyzikální znalosti na úrovni základní školy (bude to jednodušší)
Co měříme: Měříme tedy Průměrnou rychlost střely na ústí hlavně. Přesněji měříme průměnou rychlost v určitém úseku (rozsah čidel) a v vzdálenosti od ústí hlavně. Měříme proměnlivou veličinu v proměnlivých podmínkách (délka úseku, vzdálenost).
Otázka k zamyšlení: Na čem záleží proměnlivá délka úseku, na kterém probíhá měření?
Kdo ví nechť napíše... (má to být diskuze, ne monolog
) Ostatní aspekty probereme potom (dojde i na kalibraci měřáků v domácích podmínkách).
Proto je nutné znát co měříme a jak to měříme.
Pojďme se tedy bavit trochu na úrovni

Co měříme: Měříme tedy Průměrnou rychlost střely na ústí hlavně. Přesněji měříme průměnou rychlost v určitém úseku (rozsah čidel) a v vzdálenosti od ústí hlavně. Měříme proměnlivou veličinu v proměnlivých podmínkách (délka úseku, vzdálenost).
Otázka k zamyšlení: Na čem záleží proměnlivá délka úseku, na kterém probíhá měření?
Kdo ví nechť napíše... (má to být diskuze, ne monolog