Příspěvek
od blecha.z » 28 srp 2014 10:31
Tuhle knihu jsem dostal na Vánoce a nemá chybu. Jasně, pro nás laiky grafy asi nejsou úplně využitelné, aspoň já jim nerozumím. Ale co není pro mě, to pro jiného je zlatonosná žíla. Ale zato si člověk může ujasnit a pochopit děje v hlavni, proč se to děje. Knížka se dost podrobně zabývá nejdřív fyzikálními základy - kinetika, hmotnost, práce, otáčivé pohyby, pohybové rovnice, proudění. V další části rozebírá základy o zbraních a střelivu - střela, výmetná náplň, nábojnice, zápalky, součásti zbraní, druhy, názvosloví. Pak následuje balistika vnitřní, přechodová a vnější. Končí pak spoustou kapitol o účincích střel, tabulkami, pojmy a použitou literaturou. Není to jen snůška všeobecných keců, jak je dost často vidět v encyklopediích na tohle téma. Má to hlavu a patu. Řekl bych, že ji plně využijí studenti pro seminárky.
V té knize je dost informací, které jsem chtěl pro předovku. Třeba informace o druzích prachu, jak reaguje velkozrný prach, jak drobný. Co je to výtahová síla střely, stoupání, balistika vnitřní, co se děje se střelou po výstřelu, jak je vedena střela v polích, která strana pole ji vede....
Kniha uvádí například, že hloubka vniku závisí na hustotě energie, to znamená, že při určitém rozsahu téměř nezáleží na ráži střely. V praxi to znamená, že střela ráže 5,56 mm má v porovnání se střelou 7,62 mm poloviční energii, ale na krátké vzdálenosti obě střely prostřelí stejně silné ocelové desky.
Na vlastní oči jsem viděl, jak pronikla malorážková střela do dřeva. Točí se kolem své příčné osy, délka průniku byla asi 11 cm. Autor tuto skutečnost popisuje s různými materiály, samozřejmě na patřičné odborné úrovni. Je tam fakt co číst.