S odstupem času jsem si říkal, že kdyby se někdo rozhodoval, tak tu taky hodím pár postřehů a zkušeností se svou K100 Mk.7. Pistoli jsem vlastnil asi rok, než jsem měl drobnější havárku, ale o tom až za chvíli.
Mlsnost: absolutně žádná, baštila vše, Selliery, ZVS, Libry, i Alsy. Za 3000 tis ran (cca) jedna zádržka a to ještě spíš mohlo být střelivem.
Ergonomie: jedním slovem super... v ruce to sedělo jak kdyby mi to na ní někdo postavil.
Spoušť: super, krátká, výborný reset, hodnotím lépe než u běžné 75 nebo jiných podobných zbraní
Povrchovka: tady už jsme na tom drobet hůře. Kolem ústí jsem měl takové jakoby zažrané fleky, to mi moc nevadilo ale asi po 1500 ranách jsem měl dost leštěný závěr pod ústím dole kde zajíždí do plastového těla.
Přesnost: tu hodnotit příliš nebudu, byla to má první zbraň...
Co mi vadilo: zásobník měl poměrně dost vůli v rukojeti, viklal se tam jak prase. Vůle mezi závěrem a tělem ale byla v normě, takže na přesnost to vliv nemělo. Občas se mi stalo, především po vystřelení 50+ ran, že v DA režimu jsem spoušť mačkal jakoby naprázdno a nenatáhla kohout. Proč, na to jsem nepřišel, už jsem to nestihl. Povolovalo se mi hledí i když jsem jej dotáhl na fest, to by ale vyřešila tekutá závlačka takže to je na tak na okraj. Trošku mi vadila i ta povrchovka, ale jen trošku
Co jsem měl rád: spoušť byla výborná, majitelé CZ75 (vyjma sport. modelů) z ní byli unešení a totéž platí o úchopu. Velmi mě bavilo, že se po doražení zásobníku spouštěl závěr, to bylo příjemné. Takový drobnost která ale potěší byla, že bylo okénkem výborně vidět na komoru a tak byla jednodušší "safety check" kontrola
Pistoli jsem příliš nenosil ale když už tak se nesla poměrně v pohodě. Je možná trošku tlustší a oproti Glocku členitější, na druhou stranu, Glock se mi zdaleka tak dobře nedrží a spoušť Glocka snad ani nesnese s K100 porovnání (a do mě). Trošku mi vadil ten zásobník, kdy při chůzi bylo trošku slyšet že v rukojeti harašil.
Celkově bych K100 hodnotil jako parádní zbraň, líbila se mi designem i funkčností, cenovka (tehdy 12200,-) byla bezkonkurenční, záruka taky nadstandard. Jen škoda trošku menšího množství doplňků než u CZ nebo klonů 1911. Bohužel mě pistole opustila po asi 3000 ranách skrze ka-boom. Když nic tak mají u K100 tento jev aspoň (tedy doufám

) podchycen tak, že energie šla do přední části rámu a tak jsem měl akorát očouzené prsty a trošku vyšší krevní tlak

viz níže.... Trošku mě zamrzel přístup výrobce, který se k tomuto nijak oficiálně nevyjádřil, ač jsem dostal naprosto nový kus. Minimálně člověka zajímá to, proč se taková věc stane. Ale prasklé hlavně má i Glock, 1911, SIG, HK, CZ takže tady bych se vyhnul hodnocení zbraně podle závady pár kusů