Příspěvek
od svako » 17 zář 2013 12:07
Spec.pro John Steele recept koláčky
Lipovské koláčky -bochte od p.Svakové
Těsto-1kg polohrubé mouky, 200g cukr krupice, špetka soli, 4 žloutky, 150ml oleje,
1 a půl kostky kvasnic/droždí 42g/, půl litru mléka.
Tvarohová náplň-500g tvarohu, jeden vanilkový cukr, cukr krupice dle chuti, jeden žloutek,
případně citronová kůra,rozinky, vše smíchat.
Drobenka-100g másla, 150g polohrubá mouka,150g cukr.moučka, prsty uděláme drobenku.
Postup-do teplého mléka dáme jednu lžíci cukru krupice,rozdrobené kvasnice/droždí/
a necháme vzejít kvásek až řádně nabobtná.
Do mísy robotu/nebo mísy na ruční míchání/ dáme mouku,žloutky,cukr,sůl,přilejeme
kvásek, mícháme a postupně přiléváme olej,potom dále mícháme a mícháme až nás bolí
ruce a už nemůžeme/sranda/.Samozřejmě mícháme v robotu asi 5 minut.
!Důležitý dodatek k postupu!!! Při míchání přiléváme mléko nebo přidáme trochu mouky
tak,aby těsto bylo polotuhé /postupně se na to přijde/.
Každá mouka je jiná a jinak PIJE.
Potom mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi 2 hodiny /nejlépe 25st.C/.
Při kynutí je možné těsto ručně přemísit podle průběhu kvašení/postupně se na to přijde/
a nechat dokynout.Je možné si při kynutí pomoci v předehřáté troubě/nutno odzkoušet
dle typu trouby /a hlavně nezapomenout při kynutí troubu vypnout,jinak je opravdu sranda.
Po vykynutí,až je plná mísa,odkrajujeme kousky těsta lžící ,prsty zploštíme na potřebnou
velikost a sílu těsta, plníme tvarohovou náplní a zabalíme koláčky,potom je dáme na olejem
vymazaný plech.Na plechu uděláme do koláčků hřbetem prstů prohlubeň a do ní dáváme
ovoce/borůky,maliny,jahody ap.nebo džem,trnky atd.A nahoru dáme drobenku.
Pečeme při 200st.C. do zlatova.Po upečení ještě horké potřeme rozpuštěným máslem.
Potom přejeme dobrou chuť.