Ono nic není tak jednoduché a nic se nedá jednoznačně říct.
Výhodou damašku je hlavně jeho krásný vzhled. Nůž z něj vypadá opravdu nádherně.
Jinak si myslím, že žádné zvláštní výhody nemá. Ba naopak, dnešní moderní materiály ho asi ve všem překonávají.
Je sice pěkné, že svářkový damašek je kombinací měkké a tvrdé oceli a tím by měl být zároveň pružný a zároveň mít velkou tvrdost na ostří, ale není to homogenní materiál, takže každý pochopí jaké asi bude ostří v místě, na které zrovna výjde měkká vrstva. A než někdo začne mluvit o tzv. "pilovém efektu", tak upozorňuji, že se nebavím o pilce, ale o noži pokud možno s co nejkvalitnějším ostřím.
Jinak o přeseknutí hlavně pušky jako máslo si může nechat japonský meč zdát. Ty opravdové japonské meče jsou sice z výtečného materiálu, ovšem přecijen žijeme v realitě. No, možná Luke Skywalker nebo mistr Yoda by tu hlaveň dal...
2Herodes:
Jinak k té damaškové čepeli z Jataganu, já ji neznám ani jsem ji neviděl, ale slyšel jsem, že se vozí z Indie, takže IMHO: za podobné peníze se dá koupit vybroušená damašková čepel u našeho nožíře, kde má člověk zajištěno kvalitní zpracování a má jistotu ohledně použitých materiálů (konkrétní čísla ocelí, počet vrstev aj.). Neříkám, že ty z Jataganu jsou špatné, ale já bych je nebral.
Tvrdost měřit u damašku je IMHO blbost, protože záleží kam se tvrdoměrem trefíš.
Pokud má nůž přes 60HRC (tvrdost Rockwella), tak už je problém ho běžnými brousky nabrousit a měl bys uvažovat o diamantové sadě. K té Extremě ti napíšu něco do toho threadu.