je to určite aj o optike a svetelných podmienkach... ináč oko funguje za šera a za priameho slnka...
ale je to súhra viacerých vecí... a určite tam patria aj montáže, ich materiál a teplota a jej vplyv...
puška-montáž-puškohlad tvoria schematicky obdlžnik
kde by mali byť všetky strany "pevne" fixované... ale ejhľa čo sa stane ak sa zmenia teplotné pomery...
ak by som aj zobral do úvahy že sa tenká stena puškohladu a montáží zohrievajú rovnako, tak telo pušky sa určite rovnako nezohrieva a tým pádom sa stane čo? najslabšia časť povolí a zohne sa... sú to stotinky milimetra ale sú a tým pádom sa mení aj optická cesta svetla...
ešte u PCP by to ako tak šlo nakolko telo je z bloku Duralu, montáže stačia duralové aj puškohlad je duralový...
pružinovky majú holt smolu telo je ocel, montáž ocel alebo dural, puškohlad dural takže čo sa stane ked slnko začne puškohlad zohrievať... okrem toho že dural má väčšiu rozťažnosť ako ocel tak sa aj rýchlejšie zohrieva... ale ocelové púzdro zbrane a ocelové montáže ho nikam nepustia no tak sa musí do niektorého smeru vyduť... to sa mi teraz stáva pravidelne... po vychladnutí zbrane sa nástrel vráti naspäť...
rozmýšlam nad tým že musím zohnať jednodielnu montážnu lištu asi typu 11mm na weaver a na to duralové krúžky... tým pádom by som oddelil pnutie púzdra zbrane od pnutia na puškohlade a ešte jedno riešenie by bolo že jedno oko montáže by bolo dotiahnuté na fest a druhé oko montáže by bolo síce tiež utiahnuté ale len tak na 50%, že by sa mohol v tých stotinkách ten puškohlad v tom oku "pohybovať"...
niečo ako plávajúce uloženie mostných konštrukcií, jedna strana mostu je pevne votknutá a druhá je na pohyblivých lôžkach aby to mohlo pracovať s teplotami... (to sú tie ocelové prechody na začiatku a konci mostov, kde to býva večne rozbité

)