takže po dnešním zkušenostech mohu napsat více.
Moc díky Coverovi, že k nám s ní dojel na TM. Věřím, že si to užil
Po závodě jsem měl možnost si jeho zbraň půjčit a začal jsem do toho ládovat Center-X od lapui.
Musím říci, že sestava byla taková jako výše - pouze nad pevná mířidla dal optiku (tuším Hawke?) s max 9x s relativně tlustým křížem, bez harrisek a s 30ks zásobníkem.
Moje postřehy jsou následující:
- pro střelbu v leže z harrisek je nutnost 10ks zásobník! Takhle jsme to museli mít vypodložené špalkem a ještě bobíkem, takže celá zbraň balancovala na cca 30cm vysoké nestabilní podpěře
- délka pažby je pro mne (172cm) na střelbu v leže nevyhovující - chybí mi tak cca 5-6cm, aby to bylo pohodlné na "mířenku"
- optika byla zespoda utlačována sklopnými mířidly, takže i tam by to chtělo dát jednak "pořádnou optiku" (aby člověk viděl na co střílí

) a zvolit lepší montáže, aby nedocházelo k tlaku na optiku
- vzadu jsem to podpíral hodně vysoko, takže silně nestabilní poloha
- mrzí mne nemožnost vyměnit celou zadní sekci jako u originálu za lepší pažbičky (nevím jak je to se zaměnitelností za "sniper" pažby)
- spoušť je silně hampulácká a tahá se tam dle mého odhadu tak 2,5kg

takže je kam to šoupat...
Nicméně:
- kdybych neležel, tak bych si sedl na zadek, když první rána šla na "flek" a druhá zmizela v ní, naprosto
- vzhledem k optické sestavě mi dělalo silný problém (holt jsem namlsaný z Nightforce 8-32x

) se soustředit na přesnou střelbu - stále mi to někam ujíždělo, zakrýval jsem si cíl atd, ale:
- s Center-X se mi povedlo v této, nijak mířenkářsky upravované sestavě, dosáhnout několika cca 3cm soustřelů na 50m!!!
Takže mne dost překvapilo, jak "přesné" výsledky se s tím dají nastřílet. Otázkou je, jak moc se změní nástřely když se:
- prodlouží pažbička anebo sežene něco delšího
- dá se 10ks zásobník pro lepší střelbu v leže
- vymění anebo poladí se spoušť (možnost dát originální na "velkou AR15")
- lepší optika s tenkým křížem
- hodí se to vše na harrisky, aby to bylo stabilní
Doufám, že se někdy dostaneme k tomu to otestovat i v tomto směru, jiank závěry za mne následující:
Velmi příjemně jsem překvapen, lehká flinta, žádný zásek s lapuou a ani tou levnější jak center-x, ucházející přesnost v tomto stavu
na úrovni Ruger 10/22 s optikou!!! a prostě super zajímavá flinta.
Samozřejmě se to nedá v žádném případě dávat na stejnou úroveň jako terčovnice, ale velmi bych si dovedl tuto zbraň představit jako super volbu pro nově otevíranou divizi IPSC puška .22LR a v jistých úpravách i na zábavnou "rychlo snajper" soutěž pro univerzály, kde jde především o rychlost!
Ještě jednou Coverovi velký dík, že nám dovolil si s ní zablbnout!!!
Martin