Příspěvek
od lopez » 03 čer 2012 15:45
No s tou spouští na AR je to podobné jako s 1911. Sám se v tom občas nevyznám a musím si nechat poradit, kouknout do knihy, nebo na web.
Nedávno jsem byl učastníkem závady u AR15. Přestala odpalovat a to tím, že nešla stisknout natažena spoušt, jako by ji něco blokovalo. Střílel jsem ty repasované náboje a myslel jsem, že mi do spouště spadla zápalka. Rozpojil jsem pušku, vizuálně zkontroloval a nic. Složil jsem pušku natáhl, jednou vystřelila a podruhé nic. tak jsem začal zkoušet pojistku a ejhle, ta se pohnula o cca 2mm a dál nešla. Tak jsem trochu zabral - nic, stisknul spoušt - nic, opět palcem zatlačil na pojistku a BUM, bez prstu na spoušti - pouze tlakem palce na pojistku jsem odpálil náboj v komoře. " Paráda " . Takže jsem vybil, zkonroloval opět rozpojil, myslel jsem že mi něco prasklo ve spoušťovém ústrojí. Opět vizuálně zkontroloval a na pohmatem nic nezjistil. Tak jsem opět nabil, natáhl, spoušt nefungovala, pojistka už neodpalovala, ale po opětovném natažení odpálila puška náboj v komoře jen při natažení a spuštění závěru. Tak to už jsem zakurvoval a s podobnými slovy jsem pušku vybil a uložil. Jo a to nechtěné odpálení toho repasovaného náboje se puška sekla tak, že nešla nábojnice vytáhnout z komory a při použití jen mé síly, bez nástrojů, se utrhl přesně ten kousek dna nábojnice, za který ji má vytahovač vytáhnout. No nic.
Doma jsem to rozebral, nábojnice šla velmi lehce vyťuknout vytěrákem (hurá) a vrhnul jsem se na spoušt. Tu jsem rozebral důkladně vyčistil a i pojistku. Na první pohled jen oleštěné součástky, bez prasklin. Až na podruhé jsem zjistil, že zadní část spouště je trochu používáním roztemovaná. Je to ta část pod pojistkou. Lehce zabrousil, zaleštil a hurááá vše nasucho zatím funguje, uvidíme na střelnici.