Příspěvek
od Black » 11 kvě 2012 07:31
Tohle se nedělá. Nožíři mají dost a dost starostí s tím, aby vůbec mohli tohle řemeslo dělat. V tomto státě se kradou miliardy všem na očích, a uhánět nožíře pro pár kaček je špatné. Tohle tedy ne. Co se týče certifikátů, mají význam u uměleckých nožů, ala Richard Tesařík(velmi ho obdivuju). Jako, že to není falso china.
Ale nevyhrožuj úřadama, to je špatné. Stačí, že tohle vyblil Mat. A kdo jinému jámu kopá-až se ucho utrhne.
Nechte nožíře napokoji, jinak prostě nožíři nebudou-vůbec. Je to tak na hraně, že netušíte, jak stačí málo, aby to zabalili. Vidím to na sobě. Když už nemůžu mít nožířinu, jako vedlejšák, ale musím přiznat do daní kde co, plus náklady, tak nyní něco čísel.
Jsou velmi orientační, ale přeberte si to, jak kdo chce
20000 výstavy
30000 daně, zdravotní, sociálka
20000 odhad do investic na stroje na rok
5000*12=60000 nájem prostor(vím o takových případech)
15000*12=180000 plat nožíře(protože, proč to jinak dělat, pokud si nevyděláte na plat)
A nyní si spočítejte tato nepřesná, ale jinak něco vypovídající čísla, kolik musí vyrobit nožíř nožů, aby přežil, když z nože za např.(vezmu to podle sebe) chce 4500kč
600kč pouzdro u sedláře
300kč ocel
500kč příložky
100kč kalení(v případě, že se toho dělá víc, v kusovině je to dražší)
3000kč zbývá. 1/3 z toho vezme stát, takže 2000 máte zisk za odvedenou práci. do toho musíte kupovat pásy, brusivo, a tisíc dalších věcí. Takže, vyděláte z kudly např. 1500kč.
Takže, kolik kudel musíte vyrobit, aby vás to uživilo?
Apeluju, nechte nožíře napokoji, není to výdělečný job, i když přežít se z toho dá. Ale na to, kolik vědomostí a umu musí nožíř mít, aby vám pak na výstavě ukázal kudlu,a kolik za to má, je to nuzný život. Ti chlapi to dělají z nadšení, ne pro to, že by takto chtěli být ve vatě.
Já na nožích už peníze vydělal, protože za svůj život jsem jich okolo 1500 vyrobil, ale to je za 30 let, co tohle dělám. Přesto píšu, že kdybych dostal práci jinde v oboru, a dali mi těch 15000 kč, odcházím z nožířiny nadobro. Nebo, přesněji, mně k rentě už stačí jen 10000kč, abych si spokojeně žil. Takže, jak píšu, že uvažuju, že nože velmi výrazně omezím, tak je to proto, že raději půjdu dělat někde soustružíka, nebo něco podobného, než si prožívat to, co si prožívá každodenně nožíř. Chci něco ještě dělat, ale už ani náhodou toho nebude tolik. Je to moc práce, a znalostí za nic moc peníze. Nechte ty chlapy napokoji, mají to těžké i bez takových Matů, a jim podobných.
Udějte co můžete, s tím co máte, tam kde jste. T. Roosevelt