Příspěvek
od Lovec » 24 srp 2006 21:31
K optike: Ak sa chces zmestit do svojej cenovej hranice,tak potom Meopta 4-16x44 Tactic,prip.nieco americke v podobnej cenovej hladine,avsak sklo tak kvalitne nebude.
Ak nieco co je skutocne najlepsie,je len jedna volba.Vlastne dve: Zeiss 6-24x56 Diavari T*(tubus 30mm) ,alebo Zeiss 6-24x72 Diavari T*(tubus 34mm).Nic lepsie uz nie je.Okrem toho,ze ma vynikajuce sklo,je to jedna z mala optik,kde konstrukteri aj rozmyslali.Klik ma hodnotu 5mm (a nie nezmyselnych 1/4 MOA),takze vies,ze napr. na 300 metrov bude 6 klikov 6x3x0,5=9cm,a nie 6x3x2,9/4= ani_sa_mi_nechce_ratat. Horsie je to ale naopak-ked ti padne rana 0,2 mildotu od zamerneho bodu,tak vies,ze pri 5mm kliku su to styri kliky.Pri kliku 1/4MOA sa z ratania mozes posrat(s prepacenim).A ked sa to deje pripadne na sutazi pod casovym stresom,to je veru radost.Zeiss ma dobre vyriesene rektifikacne bubny-ked si nastrelis zbran,mozes si nastavit vysku bubnov tak,aby ti sedeli aj vodorovne ciary,takze ked urobis 3-4 otocky,vies presne,kde si.Tak sa ti potom nestane,ze zabudnes kolko si natocil(pod stresom ta najlahsia vec).Osvetlenie osnovy je plynule,zapina a vypina sa tak,ze to omylom neurobis,a nevymlatis si baterku.Je pomerne kompaktny,robustny-no a to sklo,take dokaze vyrobit iba Zeiss.