Harquebusier píše:Spíš bych ocenil nějaké návody či zkušenosti s povrchovou úpravou dřeva u ruských bříz.
Povrchovku jsem na svém kusu dělal novou, otázka je jestli se rozhodneš pro napouštění oleji, voskování nebo pro moření a přelakování...
Já si vybral druhou cestu, sice mnohem náročnější, výsledek je vzhlednější už jen kvůli obrovskému počtu kombinací(mořidlo, lak). U SVT je problém kvůli konzervaci, do laufu nalili olej a flintu postavili do stojanu, díky tomu je nacucaná pažba a od střelby zase celé nadpažbí - ne, na tom lak dlouhodobě držet prostě nebude.

Řešením je odstranit původní šelak Natrimalem(či podobným odstraňovačem nátěrů, dolů to půjde dobře. Pak 5l kanystr ředidla C6000 a pažbu+nadpažbí v tom koupat, kritická místa viz. foto vymývat štětkou.. To je nutný opakovat tak dlouho dokud z toho bude ten olej po uschnutí pořád cítít!
Poté zlehka obrousit 800+(chtěl jsem zachovat všechny ražby), mořidlo jsem použil od Tikkurily což je trošku jiná liga než hnoje od Druchemy a pod., přes to šel pololesk 2sl. polyuretan(není křehký, když mě flinta spadne tak lak nepraskne, jen se promáčkne spolu se dřevem)
Přiznávám že moření a lak dělal kolega, obchodně technický poradce přes nátěrové hmoty na dřevo... Aktuální fota nemám, puška se ke mě dostala s pěkným železem ale hnusným dřevem ještě v době, kdy jich bylo málo a stály dvojnásobek...