Postup byl takový, že jsem nejprve vybrousil starý lak smirkovým papírem, opakovaně až na zdravé a čisté dřevo. Tam co byli nevybrousitelně hluboké ryhy
(jak to bylo omlácené) jsem to vytmelil bukovým tmelem na dřevo od
Soudalu. Pak jsem začal s vybrušováním do hladka. Mezi jednotlivými broušeními jsem dřevo navlhčil, aby se zvedla i ta nejjemnější vlákna. Když jsem byl spokojený, vzal jsem to ještě brusnou houbičkou a pak to ofoukl stlačeným vzduchem. Dřevo jsem pak postříkal peroxidem vodíku, aby se vybělilo.
!!! Neposlech jsem varování, že se vybělí i tmavší kresba (už dříve jsem viděl jak to vypadá a stejného efektu jaký se mi líbí jsem tím nástřikem dosáhl i tady). Tmavší kresba se vybělí, pokud na to ten peroxid opakovaně natíráte. !!! Tím se znova zvedla nějaká ta vlákna, která jsem opět obrousil houbičkou. Znova ofouknout stlačeným vzduchem a začal jsem olejovat. Použil jsem zahřáty světlý
lněný olej na dřevo. Tím se dřevo naipregnovalo a získalo světle zlatavý a hezky vykreslený vzhled. No a nakonec přišel na řadu finální nátěr. Pokud jsem někde zmínil, že jsem to lakoval, omlouvám se za mystifikaci. Natřel jsem to doporučovaným Osmo voskem - vybral jsem si
transparentní dekorační vosk. Když výrobek po čtyřech dnech proschnul, povrch jsem vyleštil
filcovým válcem upnutým ve vrtačce
(vrtačka ve svěráku a pažbu jsem natáčel tak, aby to leštění šlo ve směru kresby ve dřevě). Pokud to někdo bude chtít udělat také, předem varuji, že se na to nesmí tlačit. Tření roztopí voskovou vrstvu, kterou klidně i úplně setře - vyzkoušel jsem si to na kousku prkna jen tak "mimo soutěž", abych zjistil jak moc na to můžu tlačit. Leštění je pak velká piplačka. Celou pažbu jsem leštil jen s velmi lehkým přítlakem a na několikrát - dokud se nevyhladili i ty nejmenší stopy po štětci.