- čepel min. 9 cm (nejlépe hladká po celé délce)
- oboustranný klips i otevírání (jsem levák – což dost zužuje výběr)
- rukojeť nejlépe s výraznou s ochranou proti sklouznutí prstů na čepel
- tak nějak bytelný (to se týká hlavně pojistky), bez vůlí a viklání, mám rád precizní mechanické hračky

- Cena pokud možno do 2 kKč (za cca 150 gramů oceli a plastu, byť solidně zpracovaných, je to podle mne přiměřená cena)
Zatím mám v užším výběru:
- CRKT M21-04 – Tady se mi líbí zejména hliníkové střenky (nůž vypadá nezničitelně), masivní čepel, materiál AUS8, a to že je liner-lock ještě dodatečně jištěný. Také poměrně výrazná záštita. Co se mi naopak nelíbí je velká zavřená délka (13,7 cm), a design, který by v kombinaci s velikostí nože asi na opasku budil dojem že je jeho majitel militantní magor

- Spyderco Endura 4 FRN – Tenhle má zavřený o číslo méně, je o něco lehčí, a design už má přece jen blíž k gentleman knives. Materiál čepele VG10 je jak jsem vyrozuměl téměř naprostá špička. Nemá ovšem příliš výraznou ochranu proti sklouznutí prstů na čepel, a umělohmotné střenky (byť s vloženou ocelovou konstrukcí) asi nebudou soutěžit o miss nezničitelnost. Navíc back-lock mám v paměti spojený spíš s nožíky alá rybička, takže mám trochu obavy o precizi a pevnost uzamykání.
Do výběru se mi dostali i Benchmade 805TSEK (zatím mne odrazuje vyšší cena, a hlavně žádné reference), Gerber Emerson Aliance (cena, žádné reference), SOG - Spec-Elite I (bez záštity, cena, a pojistka jako na Pentagon Elite, na kterou jsem zrovna moc chvály nečetl).
Pokud jste dočetli až sem, díky