Martinovi: Já vím, že se mi snažíš poradit. Ale to bodování jestli Yukon bude mit 8 z 10 je prostě o tom jaký žebříček máš v hlavě. Jestliže u tebe Nikko Diamond má vedle NF tak 6 z 10, máme to každý nastavené holt jinak
Podle mého žebříčku by už optika s hodnocením kolem
5 byla skoro nepoužitelná, nebo by dost špatně sloužila svému účelu.
Beru to tak, jestli ta věc je použitelná k jejímu účelu a beru v potaz i cenu.
-
komínky Yukonu jsou více než jasné a zřetelné, klikání jasné, tuhé. S komínkem můžeš volně otáčet a nic nekliká, takže si nic nerozhodíš. Jakmile ho proti pružině zamáčkneš o 3mm dolů a držíš zamáčknutý dole tak můžeš tačít klikat. V momentě kdy ho pustíš tak vyskočí nahoru a už zase nekliká.
Tohle ale představuje i nepohodlí!. Komínky pokud jsou vyskočené nahoře tak se o 1mm viklají. Když zaskočí tak tam žádná vůle není. Tady by mohlo být lepší zpracování. Za tohle a nepohodlí bych točítkům ubral jeden bod z deseti.
- značení sedí na rysku, ale ne na čárky nýbrž do mezery, všude ale stejně. Za tohle bych točítkům ubral půl bodu z deseti.
- odolnost skel proti
poškrábání (to fak zkoušet nebudu

-
povrchová úprava je matná (asi elox a zatím se nikde neškrábla)
-
osnova očividně sedí, měřil jsem tu vzdálenost laserem od kamaráda
-
nástřel se nemění (dokládám předešlými fotkami)
- odolnost proti rozbití netuším i když píšou, že je to shock proof, vodě, mrazu... testovat to nebudu
-
proti slunci jsem ještě nezkoušel a ani nevím co mám hledat. Prosím poraď.
-
rozsahy klikání výrobce právě neuvádí a nevyznám se. Předpokládám, že mám spočítat počet kliknutí elevation stupnice a windage stupnice v plném rozsahu? A spolus 1/4MOA nám to dá maximální možnou kompenzaci?
Tu
deltu tit jsem srovnával za krásného dne a max zoom měla 16x . Yukon měl lepší obraz za slunného dne už na zvětšení 16x až do 25x.
Přes Yukona jsem se ale díval už i pod mrakem, v dešti, oparu. Takže ho můžu hodnotit i za těchto náročnějších podmínek.
- tady musím uznat, že světelnost se víc zhoršuje než za původních normálních podmínek, které jsem na začátku psal.
- za
špatného počasí je použitelné zvětšení max 30x Na 40x se dá taky střílet, ale je to už namáhavé. Třeba nejmenší on-line terč na 28m použitelně rozeznáš to jo. Ale už to není moc pohodlné..
Takže ono je daleko lepší odzoomovat si na 30x a najednou se rozjasní jak pouhým okem.
Ale jinak sedí co jsem napsal. Drobného úbytku světla si všimneš na 22x, znatelný úbytek od 30x
Yukonu jsem zjistil nevadí šero nebo noc. Tam podává hezké výkony. Horší je to, když se tohle zkombinuje s mlhou nebo oblačnem.
Filip