Jen o vzduchovkach
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
To Troj: Zakalení normálně nad plamenem na plynovým sporáku. Sice to chvíli zabere, ale ten šroub nažhavíš klidně doběla. Nebo ař budeš na chatě, tak si to hoď do ohniště nebo do kamen a uvidíš. Pak jen stačí ponořit do oleje a je to. Jedině bych pak ještě doporučoval zahřát to na menší teplotu a umístit znovu do oleje - tzv popouštění, aby byla zajištěna alespoň minimální pružnost. Jinak výše uvedený způsob kalení je veskrze amatérský, protože nepracuješ s přesnou teplotou, ale vždycky jsme s ním dosáhl dobrých výsledků (a několika popálenin k tomu) 

to ses teda frajer
nechci rejpat ale proc si rovnou nekoupis pevnostni sroub?stoji asi 2 koruny jeden a takovehle "amaterske kaleni" je podle me uplne k nicemu..
jinak ve stredoveku se takhle podomacku i nitridovalo a cementovalo..predmety se rozzhavily nad mechem (v obycejnym ohni i nad sporakem je priliz nizka teplota na prekroceni rekrystalizacni teploty) a pak se ponorily do moce-kravske nebo lidske..nebo se taky vzala kuze,namazala se sadlem a rozzhavene predmety se do toho zabalily..tak to zkus

nechci rejpat ale proc si rovnou nekoupis pevnostni sroub?stoji asi 2 koruny jeden a takovehle "amaterske kaleni" je podle me uplne k nicemu..
jinak ve stredoveku se takhle podomacku i nitridovalo a cementovalo..predmety se rozzhavily nad mechem (v obycejnym ohni i nad sporakem je priliz nizka teplota na prekroceni rekrystalizacni teploty) a pak se ponorily do moce-kravske nebo lidske..nebo se taky vzala kuze,namazala se sadlem a rozzhavene predmety se do toho zabalily..tak to zkus

- baretta@pobox.sk
šroby
Troj:
a aky mysliš pevnejsi srob? Ved tie originalne su dost pevne - na nase pomery, a čo to si nimi robi.
Kalenie: su strojarske dielne a na slovensku, neni ich malo. - komu sa neleni tomu sa zeleni.
Kubo 631.:
(informacia z dobreho zdroja : pažba na 634 je prave taka masivna, aby to vzdržala a nepraskala. Nechcel som tomu verit, ale zda sa že mal pravdu Ing. C.
Takze odlahacovanie pazby na 631 asi neslobodno odporucit. - chcel som vylepsit vzhlad.
Tiež ma napado, že možno sú šroby malo dotiahnuté, že by to chcelol viac....?
Ale problem je zadny šrob pažby ktory prichytava lučik, pažbu a puzdro piestu. Je to ako vieme z plastu. Rozmyšlal som nad kovovou variantou. Ale puškari mi povedali že by to stalo 2000,- sk . Tak som od toho upustil. A keb som to chcel z mosadze, tak amen tma.
Tak ma napadlo, že by bolo fain nechat vyrobit forumu , no skratka firme - neak viac kusov. Mosadze je na strelniciach dost.
Znova k šrobom: pri presnom zlicovani by to nemalo robiť - (predpokad) (čo ja nemam, ale musim upraviť, uvedomil som si to deprva dnes)
Inak sa mi stava po cisteni puzdra piestu, ze pocas strelby sa dymi z laufu. Je zaujimave ze preco. Postup cistenia je:
Na palicku omotame handru. Vytreme do sucha.
Nastriekame do puzdra trochu konkoru. Vytrelme do sucha -/par krat prebehneme z cistou handrou. A toho oleja tam nemohlo ostat vela, teda preco?
Tiež neviem číim to je, ale prvá rana ide do streldu, ostatné o 20mm dole. Zeby to bolo nasytenou olejovou parou? ktorá je po prvom výstrele v hlavni? Alebo je to neaka zvlaštna chyba vzduchovky, ktorá pametá už aj horšie časy.
A este:
Myslel niekdo na legislativu? Neze nas do roka pozatvaraju.
Myslim, že čo můožeme a čo nie,.?
baretta@pobox.sk
a aky mysliš pevnejsi srob? Ved tie originalne su dost pevne - na nase pomery, a čo to si nimi robi.
Kalenie: su strojarske dielne a na slovensku, neni ich malo. - komu sa neleni tomu sa zeleni.
Kubo 631.:
(informacia z dobreho zdroja : pažba na 634 je prave taka masivna, aby to vzdržala a nepraskala. Nechcel som tomu verit, ale zda sa že mal pravdu Ing. C.
Takze odlahacovanie pazby na 631 asi neslobodno odporucit. - chcel som vylepsit vzhlad.
Tiež ma napado, že možno sú šroby malo dotiahnuté, že by to chcelol viac....?
Ale problem je zadny šrob pažby ktory prichytava lučik, pažbu a puzdro piestu. Je to ako vieme z plastu. Rozmyšlal som nad kovovou variantou. Ale puškari mi povedali že by to stalo 2000,- sk . Tak som od toho upustil. A keb som to chcel z mosadze, tak amen tma.
Tak ma napadlo, že by bolo fain nechat vyrobit forumu , no skratka firme - neak viac kusov. Mosadze je na strelniciach dost.
Znova k šrobom: pri presnom zlicovani by to nemalo robiť - (predpokad) (čo ja nemam, ale musim upraviť, uvedomil som si to deprva dnes)
Inak sa mi stava po cisteni puzdra piestu, ze pocas strelby sa dymi z laufu. Je zaujimave ze preco. Postup cistenia je:
Na palicku omotame handru. Vytreme do sucha.
Nastriekame do puzdra trochu konkoru. Vytrelme do sucha -/par krat prebehneme z cistou handrou. A toho oleja tam nemohlo ostat vela, teda preco?
Tiež neviem číim to je, ale prvá rana ide do streldu, ostatné o 20mm dole. Zeby to bolo nasytenou olejovou parou? ktorá je po prvom výstrele v hlavni? Alebo je to neaka zvlaštna chyba vzduchovky, ktorá pametá už aj horšie časy.
A este:
Myslel niekdo na legislativu? Neze nas do roka pozatvaraju.
Myslim, že čo můožeme a čo nie,.?
baretta@pobox.sk
- Přílohy
Naposledy upravil(a) baretta@pobox.sk dne 10 čer 2006 19:10, celkem upraveno 4 x.
Tomu nějak nerozumím.
Co to vlastně chceš nechat vyrobit z té mosazi?
Co to vlastně chceš nechat vyrobit z té mosazi?
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
no ja sem jenom chtel rict ze strukturu martenzitu ani bainitu ani sobritu nedosahnes nad sporakem ani ve snu..
jinak pevnostni sroub myslim ten s oznacenim 10 nebo 12..a to ze se ohnul by mohlo byt zpusobeno nedostatecnym utazenim protoze jakykoliv sroubovy spoj s jinym nez licovanym sroubem nesmi byt provozem namahan na strih coz se v tomhle pripade stalo-musi byt utazen natolik aby sila kterou svira dve casti vyvolala takovou treci silu mezi tema dvouma kusama aby se pri provozu ty kusy nemohly posunout!!
jinak pevnostni sroub myslim ten s oznacenim 10 nebo 12..a to ze se ohnul by mohlo byt zpusobeno nedostatecnym utazenim protoze jakykoliv sroubovy spoj s jinym nez licovanym sroubem nesmi byt provozem namahan na strih coz se v tomhle pripade stalo-musi byt utazen natolik aby sila kterou svira dve casti vyvolala takovou treci silu mezi tema dvouma kusama aby se pri provozu ty kusy nemohly posunout!!
Takze,
Je to vojenska vzduchovka vz.47, cize vyrabana (koncept) z roku 1947 a vychadza z modelu vz.35. Na nu dalekohlad radsej nie, resp. vobec. ma hodnotu ako historicka viac, ako vykony ktor podava. nie moc presna, na gulicky a nie moc velky vykon (asi ako Slavia 620 a trocha menej). Jednu mam doma. Rozobrat ide normalne, treba zacat pazbou a postupne dalej. je dobre si to pisat a opacnym postupom zlozit. Vsimol som si ze zacina hrdzaviet, ale len lokalne. Kup chemicke ciernidlo.
A z ineho sudka.
Dnes som si zaobstaralk prvu CO2 pistol ZAP 690. vyrobca Zbrojovka Brno (teraz v konkurze). Mam ju novu za 1450 Sk. Je super, viac ranova (5) na 12gr. bombicky. Sila ako S 620, s gulickou skoro prestrelila obal od techn. benzinu (plech). Rukovet je z dreva, plast minimalne inak komplet kov a hlaven ma vyvrt.
Nedostatky.
1. Treba si vyrobit podlozku na pouzitie klasicjych sifonovych bombiciek.
2. Tycka zasuvania diaboliek do hlavne ma velku volu, cize nie vsetok CO2 ide do hlavne (prerobim komplet nove zasuvanie s tesnenim a na jednu ranu)
Bude cas poslem fotku. A nekamenujte ma ze je toto len o vzduchovkach. Dik.
Peter
(S620,S630,S631,CZ vz.47, ZAP 960,GAMO CF30 - (tej sa zbavim)
Tak jsem si dal tu práci a přečetl celý tento thread UFF. No nicméně jsem zjistil zajímavou věc - S634 má rybinu pro puškohled 13mm. O 631 se tvrdí, že prý má 11mm.
Nelenil jsem a vytáhl z komory svou letitou 631 (ani si už nepamatuji, kdy jsem ji kupoval, před 10lety nebo víc?) a změřil jsem rybinu - a hle - 13mm !!! Takže dle mě mají snad všechny slávky rybiny 13mm, nebo snad má někdo 11mm ??? Jak to tedy je?
Myslím, že není tak těžké pro majitele Slávek s rybinami vzít šupleru a změřit. Kolik má ta vaše?
Nelenil jsem a vytáhl z komory svou letitou 631 (ani si už nepamatuji, kdy jsem ji kupoval, před 10lety nebo víc?) a změřil jsem rybinu - a hle - 13mm !!! Takže dle mě mají snad všechny slávky rybiny 13mm, nebo snad má někdo 11mm ??? Jak to tedy je?
Myslím, že není tak těžké pro majitele Slávek s rybinami vzít šupleru a změřit. Kolik má ta vaše?
- baretta@pobox.sk
odpoved
Habitat 3:
Ved to na foru je. A osobne som prikladal fotku knizky - manual. Tak si to pozri.
Ale co je na tej tvojej zaujimave: to napisem tam.
Ved to na foru je. A osobne som prikladal fotku knizky - manual. Tak si to pozri.
Ale co je na tej tvojej zaujimave: to napisem tam.
Naposledy upravil(a) baretta@pobox.sk dne 09 čer 2006 16:43, celkem upraveno 1 x.
- baretta@pobox.sk
okdiala
Kubajzz:
Mohol by si napisat odkial to mas? - kde si to cital?
Moc krat dik
baretta@pobox.sk
Mohol by si napisat odkial to mas? - kde si to cital?
Moc krat dik
baretta@pobox.sk
Kubajzz píše:S tímhle souvisí jedna docela překvapivá věc, kterou jsem nedávno přečet.sasmio píše:Preco sa nasmie strielat to vzduchovky na prazdno??? Diky za odpoved.
Souvisí to s průběhem výstřelu u pístové vzduchovky (příklad Hatsan55).
U pružiny na 17J píst váží asi 300g, při výstřelu urazí dráhu 96mm a dosáhne rychlosti 13m/s, tuto vzdálenost urazí asi za 0,01s a na konci se odrazí od polštáře stlačeného vzduchu o tloušťce zhruba 1mm zpět o 3-4mm směrem dozadu (celkem tedy 4-5mm od dna válce).
Jen pro zajímavost, kdyby se neodrazil zpět, diabolka by získala 1-1,5J navíc a aby se neodrazil od té vzduchové podušky musel by vážit cca 1kg.
Z toho je jasné, že když do hlavně nedáš diabolku, vzduch volně bez odporu letí ven z hlavně a žádný vzduchový polštářek tam nevzniká, píst tedy naplno mlátí do dna válce. Co to dělá s těsněním (ani nemyslím na optiku) musí být každému jasné.
Proto se nemá střílet naprázdno.
Můj skromný názor: měřím-li šuplerou vrchní část rybiny - dá to 13mm, když změřím vnitřní rozměr, dalo by to 11mm (cca 1mm zúžení na každé straně). Rybina je totiž v průřezu řekněme rovnoběžník skosený dovnitř. Takže na tý fotce je měřen vnější rozměr (vršek) dá to tedy 13mm. Mám dojem (potvrďte ho, či vyvraťe), že se jako velikost rybiny udává vnitřní (tedy menší) rozměr.Crusader píše:Tak jsem si dal tu práci a přečetl celý tento thread UFF. No nicméně jsem zjistil zajímavou věc - S634 má rybinu pro puškohled 13mm. O 631 se tvrdí, že prý má 11mm.
Vržený nůž, střelu ani slovo nezastavíš.