Tlakov? lahve a pln?n?
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Omlouvám se, příspěvek jsem editoval a mezitím jsem dostal odpověď na ten objem, takže viz výše.
Re: Tlakové lahve a plnění
Není divuA jeste o trochu vice tepla a nebude v ni nic, protoze praskne - mel jsem, videl jsem, stalo si mi to uz parkrat.

Temperature (C) Pressure (bar)
0.0000 34.851
5.0000 39.695
10.000 45.022
15.000 71.286
20.000 100.57
25.000 130.13
30.000 159.87
35.000 189.76
40.000 219.75
45.000 249.81
50.000 279.93
Kde jsi ta čísla vzal
Podle toho by měla bombička v sobě při 35st.C tlak 190atm.S ohledem na materiál a především místo propichu by to jistě žádná v létě nevydržela.
Nebude lepší tato profláklá tabulka ?

Podle toho by měla bombička v sobě při 35st.C tlak 190atm.S ohledem na materiál a především místo propichu by to jistě žádná v létě nevydržela.
Nebude lepší tato profláklá tabulka ?
- Přílohy
-
- co2tpdu3.jpg (9.73KiB)Zobrazeno 1119 x
To je podle http://webbook.nist.gov/chemistry/fluid/ . Čistě teoretický výpočet, podle těch 12 g CO2 a 14 ml vodního objemu té bombičky. Přijde mi to trochu přeplněné, ale třeba to tak opravdu je. Tahle tabulka platí pro dvoufázovou soustavu kapalina - pára, v té bombičce je to - pokud jsou ty váhy a objemy správně - jen kapalná fáze.
Ty bombičky mají na vrchu jakousi střižnou membránu, tak třeba normálně neprasknou, jen utečou
Ty bombičky mají na vrchu jakousi střižnou membránu, tak třeba normálně neprasknou, jen utečou

pzkudk píše:To je podle http://webbook.nist.gov/chemistry/fluid/ . Čistě teoretický výpočet, podle těch 12 g CO2 a 14 ml vodního objemu té bombičky. Přijde mi to trochu přeplněné, ale třeba to tak opravdu je. Tahle tabulka platí pro dvoufázovou soustavu kapalina - pára, v té bombičce je to - pokud jsou ty váhy a objemy správně - jen kapalná fáze.
12g bombicka je ocelova pritahuje ju magnet ale ta membrana na vrchu mi pripada ako nejaka zlucenina hliniku som to odvrtal a islo to dost lahko priamo do bombicky to musis inak tlacit vrtackou.
Katran X HP 5.5
Artemis PP800 5.5
CP2 5.5
HATSAN 85 + kolimator
IŽ 38 USSR na strasenie
HK USP co2, 4.46mm
Colt Special Combat co2, 4.46mm
Beretta CX4 Storm 4,5
Hammerli 850 air magnum 4,5 + Leupold
Norconia P1, 5,5mm
Kandar CP1, 5,5mm
Artemis PP800 5.5
CP2 5.5
HATSAN 85 + kolimator
IŽ 38 USSR na strasenie
HK USP co2, 4.46mm
Beretta CX4 Storm 4,5
Norconia P1, 5,5mm
Kandar CP1, 5,5mm
rew, CO2 je vždy v tekutom stave!!!!!!!!!! 1g CO2 je 500 ml plynu, on sa odparuje. 12 g CO2 je 6 l plynu, to máš tak na 50-60 výstrelov. Je jedno či máš v bombičke 12g, alebo 1g, vždy je tam 50 bar. Tlak začne klesať až vtedy, keď sa vyparí celý tekutý objem. Ale na slnku tlak stúpa.
OK možno tam je tekutina, ale nasiel som jeden clanok ktory pojednáva o nasýtených parách co2 pri izbovej teplote možno som to zle pochopil ale podla tohoto clanku by v tej bombičke mali byt iba nasýtene pary s velmi malým množstvom tekutiny asi to bude nejaká hranica kedy začína vznikať tekutina. Možno ak by som skúsil v teplej vode cca 50°C zahriať tu bombičku tak by tam vzniklo vedsie množstvo tekutiny. Skúste to pozriet a vyjadriť sa k tomu.
http://www.posterus.sk/?p=4789
http://www.posterus.sk/?p=4792
http://www.posterus.sk/?p=4789
http://www.posterus.sk/?p=4792
Naposledy upravil(a) rew dne 08 srp 2010 12:59, celkem upraveno 1 x.
Katran X HP 5.5
Artemis PP800 5.5
CP2 5.5
HATSAN 85 + kolimator
IŽ 38 USSR na strasenie
HK USP co2, 4.46mm
Beretta CX4 Storm 4,5
Norconia P1, 5,5mm
Kandar CP1, 5,5mm
Artemis PP800 5.5
CP2 5.5
HATSAN 85 + kolimator
IŽ 38 USSR na strasenie
HK USP co2, 4.46mm
Beretta CX4 Storm 4,5
Norconia P1, 5,5mm
Kandar CP1, 5,5mm
rew: Pozri si pravidlá fóra!
10. Citování příspěvků
a) Pokud reagujete na poslední příspěvek je zakázáno odpovídat s citací.
Jak nazýváš lidi, kteří když jsou ohroženi, tak se nebrání, jen utečou a schovávají se?
Civilizovaní?
Civilizovaní?
4 rew:
Ty asi nejsi moc zdravej...A nebo jen neumis cist. Bombicky se plni tekutym COckem, takze v nich je kapalina.
Jo a zahrej ji na 50 a klidne i vic, pri tom zahrivani se na to zblizka divej jestli tam vznika ta kapalina - kdyz ji zahrejes dostatecne bude od tebe klid....
Ty asi nejsi moc zdravej...A nebo jen neumis cist. Bombicky se plni tekutym COckem, takze v nich je kapalina.
Jo a zahrej ji na 50 a klidne i vic, pri tom zahrivani se na to zblizka divej jestli tam vznika ta kapalina - kdyz ji zahrejes dostatecne bude od tebe klid....

- FRANCOTIRADOR
možná budu za blbce ale nedalo mi se do diskuze nevložit
Řekl bych že pravdu co se týče skupenství máte oba (všichni).
Kdysi jsem chtěl pochopit co je uvnitř tlakový flašky s CO2 a informace z různých zdrojů a názory na ně se jaksi rozcházeli, pomohl až známý z katedry fyziky. Tekuté CO2 je terminologický výraz a je ho potřeba brát prostě jako fakt že se jmenuje tekuté! Klasická tekutina (tak jako si všichni představí H2O) to však není, opravdu se forma spíše blíží nasyceným parám ale nasycená pára to taky není - není úplně homogení (takže něco jako aerosol, ale klasický aerosol to taky není
). A propos. Nepřipomíná vám to slova Popelky v podání Libušky Šafránkové hihi
Blbě se to vysvětluje a ještě hůře představuje. Proto je to pro zjednodušení pojmenované tekuté CO2 - komu ve flašce žblunká tak v ní má s největší pravděpodobností krom CO2 i něco co tam nepatří
Představit si skupenství tekutého CO2 je asi taková brnkačka jako představit si plasmu nebo hodnotu entalpie (já sám si skupenství tekutého CO2 představit pořádně nedovedu).
Tak a ted mě kamenujte
Jo ještě malá poznámka: co jsem napsal platí pro teploty pro který jsou flašky určeny (tedy rozhodně nižší než kritická teplota) - kdo chce doma zkoušet jak vypadá CO2 při teplotě nad kritickým bodem je vůl.
Jak taková hovadina někoho může napadnout ??? - i kdyby to bylo čistě hypoteticky bezpečný, jako že není
tak i kdyby se mělo po zahřátí cočko zbarvit třeba na růžovo tak to uvnitř ocelový neprůhledný flašky stejně neuvidím 

Řekl bych že pravdu co se týče skupenství máte oba (všichni).
Kdysi jsem chtěl pochopit co je uvnitř tlakový flašky s CO2 a informace z různých zdrojů a názory na ně se jaksi rozcházeli, pomohl až známý z katedry fyziky. Tekuté CO2 je terminologický výraz a je ho potřeba brát prostě jako fakt že se jmenuje tekuté! Klasická tekutina (tak jako si všichni představí H2O) to však není, opravdu se forma spíše blíží nasyceným parám ale nasycená pára to taky není - není úplně homogení (takže něco jako aerosol, ale klasický aerosol to taky není

Blbě se to vysvětluje a ještě hůře představuje. Proto je to pro zjednodušení pojmenované tekuté CO2 - komu ve flašce žblunká tak v ní má s největší pravděpodobností krom CO2 i něco co tam nepatří

Představit si skupenství tekutého CO2 je asi taková brnkačka jako představit si plasmu nebo hodnotu entalpie (já sám si skupenství tekutého CO2 představit pořádně nedovedu).
Tak a ted mě kamenujte

Jo ještě malá poznámka: co jsem napsal platí pro teploty pro který jsou flašky určeny (tedy rozhodně nižší než kritická teplota) - kdo chce doma zkoušet jak vypadá CO2 při teplotě nad kritickým bodem je vůl.
Jak taková hovadina někoho může napadnout ??? - i kdyby to bylo čistě hypoteticky bezpečný, jako že není

Slavia 631 LUX ČSSR cal. 4,5 mm
Norconia QB 78 DeLuxe cal. 4,5 mm + NikkoStirling 6x40 AO
Umarex-Hammerli 850 AirMagnum cal. 5,5mm
Napište prosím nějaké potápěčské kluby v Praze, kde mají bazarové zboží (tlakové láhve).
Prakticky všechno jde přes inzerci na potápěčských serverech, například
http://stranypotapecske.cz/vystroj/bazar.asp
http://stranypotapecske.cz/vystroj/bazar.asp
K tomu CO2 jenom dodám, že průměrná roční teplota v ČR je 7,3°C.
Takže průměrně je v bombičce asi 40 barů.
Nebo půl roku je tam ještě míň.
Takže průměrně je v bombičce asi 40 barů.

Nebo půl roku je tam ještě míň.

http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
2rew. Na to vsaď kalhoty, že je v 12g bombičce co2 tekutý. V okamžiku, kdy je tam jen plynná fáze ti to stačí tak na jeden možná dva výstřely...
- FRANCOTIRADOR
Mr.Nobody: Váš příspěvek mi přijde zavádějící - jde pochopit i tak, že si myslíte, že plynná fáze tekutá není 
Také můžete vsadit kalhoty a to na to, že plyny (stejně jako kapaliny) spadají pod tekutiny.

Také můžete vsadit kalhoty a to na to, že plyny (stejně jako kapaliny) spadají pod tekutiny.
Slavia 631 LUX ČSSR cal. 4,5 mm