HATSAN AT44 PCP
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Abych to upřesnil poslední prezentovaná konzistence byla s puškou od RZ CZ.
Pružina v zásobníku je slabá to už jsem říkal, ale záleží jak pro co. U pušky RZ CZ jsem ji ponechal, jelikož samotné nastavení pušky se mi zdálo velmi dobré a tak jsem to neměnil. U této pušky byla vyměněná jehla, přes kterou se lépe přepouští vzduch, to vím ostatní úpravy jsem nezkoumal.
Spousta lidí má milnou představu o funkci samotné větrovky a tak si myslí, že stačí jedno a druhé ne. Případně když si řeknou aha, například teď mi při tlaku 120bar puška střílí tak a tak, takže chci tlak 120 bar a musí to střílet stejně jako předtím, myšleno stejná úsťovka, ale musí to být dokonale konzistentní a vystřelit maximálně výstřelů. Jenže si neuvědomují že vše souvisí se vším a to doslova.
Když se nainstaluje regulátor, tak drží tlak, jenže drží tlak o nějakém objemu, podle velikosti komůrky, takže když dojde k výstřelu tak tlak se přepouští, ale klesá, kdežto když je puška bez regulátoru, tak má komůrka velikost celého zásobníku, takže tlak v průběhu výstřelu se mění jinak než po nainstalování regulátoru. To je jedna věc kterou tady většina lidí vůbec nebere v potaz. Druhou věcí je právě souvislost s tlakem v komůrce na konci výstřelu, který souvisí jak velké množství vzduchu se při výstřelu vypustí, tedy jaká velikost tlakové síly zbyla. Když se vypustí hodně, tak přítlačná síla na ventil je již tak malá, že se nedokáže zavřít, případně se zavírá tak pomalu, že puška spotřebovává na výstřel obrovské množství vzduch což samozřejmě také nepříjemně ovlivní konzistenci.
Tato problematika je hodně obsáhlá a složitá. Tímto textem nemyslím nikoho konkrétního, ale už mě unavuje to každému jednotlivě vysvětlovat.
Když se dostanu k neupravenému základnímu hatsanovi, tak můžu vyzkoušet onen systém s regulací přítlaku pružiny, ale laborovat na puškách, které již mají jiné zásahy, který by běžný uživatel sám asi neudělal nemá smysl.
Pružina v zásobníku je slabá to už jsem říkal, ale záleží jak pro co. U pušky RZ CZ jsem ji ponechal, jelikož samotné nastavení pušky se mi zdálo velmi dobré a tak jsem to neměnil. U této pušky byla vyměněná jehla, přes kterou se lépe přepouští vzduch, to vím ostatní úpravy jsem nezkoumal.
Spousta lidí má milnou představu o funkci samotné větrovky a tak si myslí, že stačí jedno a druhé ne. Případně když si řeknou aha, například teď mi při tlaku 120bar puška střílí tak a tak, takže chci tlak 120 bar a musí to střílet stejně jako předtím, myšleno stejná úsťovka, ale musí to být dokonale konzistentní a vystřelit maximálně výstřelů. Jenže si neuvědomují že vše souvisí se vším a to doslova.
Když se nainstaluje regulátor, tak drží tlak, jenže drží tlak o nějakém objemu, podle velikosti komůrky, takže když dojde k výstřelu tak tlak se přepouští, ale klesá, kdežto když je puška bez regulátoru, tak má komůrka velikost celého zásobníku, takže tlak v průběhu výstřelu se mění jinak než po nainstalování regulátoru. To je jedna věc kterou tady většina lidí vůbec nebere v potaz. Druhou věcí je právě souvislost s tlakem v komůrce na konci výstřelu, který souvisí jak velké množství vzduchu se při výstřelu vypustí, tedy jaká velikost tlakové síly zbyla. Když se vypustí hodně, tak přítlačná síla na ventil je již tak malá, že se nedokáže zavřít, případně se zavírá tak pomalu, že puška spotřebovává na výstřel obrovské množství vzduch což samozřejmě také nepříjemně ovlivní konzistenci.
Tato problematika je hodně obsáhlá a složitá. Tímto textem nemyslím nikoho konkrétního, ale už mě unavuje to každému jednotlivě vysvětlovat.
Když se dostanu k neupravenému základnímu hatsanovi, tak můžu vyzkoušet onen systém s regulací přítlaku pružiny, ale laborovat na puškách, které již mají jiné zásahy, který by běžný uživatel sám asi neudělal nemá smysl.
Re: HATSAN AT44 PCP
Altaros, pekne si to opísal. Čo sa týka komory, je mi úplne jasné, že v zásobníku tlak neklene tak, ako v komore za regulátorom. Lenže komora by mal byť dostatočne veľká, aby tlak moc nepoklesol. Ak klesne tlak pod 50 bar, tak to jednoducho vyfučí celé, lebo sa ihla neuzavre. Najlepšie je, keď tlak neklesne pod 80 bar. Lenže čím väčšia je táto komôrka, tým menej vzduchu je v zásobníku. Neviem, akú nechávaš vzduchovú komoru Ty, ale podľa mňa by nemala mať menej, ako 10ml pri 16J a min. 15-20ml pri 35J. Je to ale na úkor vzduchu v zásobníku. Kto chce ale silnú vzduchovku s regulátorom, mal by akceptovať menej výstrelov. Žiaden regulátor nedrží tlak s presnosťou na 1 bar, vždy je tam nejaká odchýlka, ale vďaka väčšej komôrke by to vôbec nevadilo. Pri malom množstve vzduchu treba veľmi presne naregulovať tlak.
To s tou komůrkou a úbytkem objemu kartuše je pravda, ale ostatní jsou nepřesné údaje. Stačí se kouknout jak velké komůrky se dělají u větrovek pro 16J a rozhodně to není 10ml. Naopak pokud je komůrka příliš velká například 10 ml, tak se může stát že regulátor buď po prvním výstřelu vůbec tlak regulovat nebude, nebo ho bude regulovat příliš dlouho než se dostane z5 na nastavenou hodnotu. Způsobí to jev, který se jmenuje pásmo necitlivosti, které se úspěšně používá pro snížení nadměrného opotřebovávání akčních prvků regulátoru. Zde je však na přítěž, jelikož při 10ml, kdy se na výstřel spotřebuje například 1ml tak tlak v komůrce klesnul pouze o hodnotu cca 10bar a to se pro některé regulátory právě pohybuje v tomto pásmu necitlivosti.
A s tím jedním barem to také není úplně pravda, většina ne, když si zrovna ale sednou součástky, tak se kolem této hodnoty pohybuje. Navíc když mám udělaný systém regulace, který jsem také používal, tak se dá dostat i pod tuto hodnotu.
A s tím jedním barem to také není úplně pravda, většina ne, když si zrovna ale sednou součástky, tak se kolem této hodnoty pohybuje. Navíc když mám udělaný systém regulace, který jsem také používal, tak se dá dostat i pod tuto hodnotu.
chalani a kde ste zohnali pruzinku do tlakovej nadoby? s upravenou ihlou to vazne vela papa...
AA EV2 MK4 Big Nikko FT
Altaros, aký bude citlivý regulátor, to závisí aj od počtu tanierových pružín, ktoré použiješ. Potom bude behať piestik na dlhšej dráhe. Lenže sa zväčší objem regulátora. Keď beriem do úvahy, že pri 16J verzii mi spotrebuje zbraň 150-180ml vzduchu na jeden výstrel. To je 1,5 ml pri 100 bar tlaku. Pokles tlaku by bol pri 10ml komôrke okolo 15 bar, ten gegulátor musí zareagovať. Pri 35J je ale spotreba vzduchu asi 400-450 ml a 5ml komôrka má pri 140 bar objem len 700 ml. Pri výstrele by znížilo tlak na takú nízku hranicu, že by sa nezavrela ihla a celý objem kartuše by vyfučal von. A úsťová rýchlosť by bola nízka. Ale to je len teoreticky. Ty už máš s tým nejaké skúsenosti, ja to vyskúšam a uvidím.
pokiaľ máš v úderníku pôvodnú pružinu nevyfučí ti zásobník. ja som mal silnejšiu pružinu v úderníku a bola ešte vypodložená a regulátor nastavený na 140 bar čo rana to celí zásobník fuč. vybral som podložky spred pružiny úderníka a bolo to OK. ihla je tam FAC. potom som ešte trocha experimentoval nakoľko to veľa žralo, tak som znížil tlak regulátora na 120 bar a dal som silnejšiu pružinu ihly o troška sa zlepšila spotreba vzduchu a na druhej strane sa o 10 m/s zvýšila rýchlosť. ešte sa to určite dá vylepšiť ale mne to vyhovuje.
Naposledy upravil(a) Dragon9 dne 04 srp 2010 15:41, celkem upraveno 1 x.
Hatsan AT 44 cal. 22 minulosť
Weihrauch hw97k
Glock 19 Luger
Z 6,35 br.
Drulov 75 cal. 22LR
Weihrauch hw97k
Glock 19 Luger
Z 6,35 br.
Drulov 75 cal. 22LR
Ano to závisí, jenže zase při větším počtu pružin se zvětšuje regulátor a zabírá v kartuši více místa. Navíc spotřeba je i ovlivňována velikostí komůrky, proto cz 200 má původní komůrku o velikosti cca 2ml a AirArms 3,6ml. Z vlastní zkušenosti vím, že když jsem nechal komůrku velikosti cca 7 ml, tak byla větší spotřeba než když ta komůrka byla stejné velikosti, jako původní.
To, co zde uvádí Altaros je naprosto přesné. Já mám od něj první regulátor, ale bohužel jsem jej poprvé testoval s neupravenou jehlou a tím pádem jsme nedosáhli potřebného výkonu. Potom Altaros zvětšil komůrku, ale to již jsem měl upravenou jehlou. Chtělo by to vyzkoušet s původní komůrkou a upravenou jehlou, možná by potom ani nebylo nutno měnit přítlačnou pružinu jehly. Ale i ten počet kolem 70 výstřelů, co má RC CZ se mi zdá naprosto vynikající.
2puce
Já mám v zásobě ruzné pružiny (schovám každou, kterou najdu). Jinak existuje samostatné vlákno o pružinách, kde najdeš, kde co sehnat.
Já mám v zásobě ruzné pružiny (schovám každou, kterou najdu). Jinak existuje samostatné vlákno o pružinách, kde najdeš, kde co sehnat.
No těch 70 ran je s téměř 21J, takže předpokládám, že s 16J by měl jít hatsan dostat na hodnotu okolo 100 ran a možná víc.
Zdarec.Zkusil jsem dát na jehlu silnější pružinku a nic.Spotřeba stále stejná a zhoršila se přesnost.To je mi divný.
podľa mňa to nemá vplyv na presnosť. ja mám tiež silnejšiu pružinu a o troška sa zlepšila spotreba ale je to fakt málo podľa ručičky na manometri od 200 do 150 bar dám o 3 výstrely viac a presnosť zachovaná.
skús dotiahnuť objímky hlavne
skús dotiahnuť objímky hlavne
Hatsan AT 44 cal. 22 minulosť
Weihrauch hw97k
Glock 19 Luger
Z 6,35 br.
Drulov 75 cal. 22LR
Weihrauch hw97k
Glock 19 Luger
Z 6,35 br.
Drulov 75 cal. 22LR
SPUST.
Nakoniec som len zrazil hrany podla navodu zo strany 32. Prehnal som to a spust mi vobec nechcela zaistovat
Takze pouzite radsej brusny papier a bruste po menej Viackrat rozobrat a skusat.
Myslel som si ze uz budem musiet zohnat druhu spust. No bola tam este moznost ako to vratit do funkcneho stavu a podarilo sa. Stust je tak jemna ,ze staci ak sa na nu silnejsie pozriem a vystreli
.
Teraz vazne ,kludne ju mozem teraz porovnat zo spustou na QB78. Som spoko. Uvidime ako dlho to vydrzi.
Nakoniec som len zrazil hrany podla navodu zo strany 32. Prehnal som to a spust mi vobec nechcela zaistovat

Myslel som si ze uz budem musiet zohnat druhu spust. No bola tam este moznost ako to vratit do funkcneho stavu a podarilo sa. Stust je tak jemna ,ze staci ak sa na nu silnejsie pozriem a vystreli

Teraz vazne ,kludne ju mozem teraz porovnat zo spustou na QB78. Som spoko. Uvidime ako dlho to vydrzi.
Pistol Umarex Berreta Elite 2 .177
QB 78 .177,Nikko Stirling Mountmaster 4x32, CO2
Hastan AT 44-10 .22,Nikko Stirling Gold Crown 4-12x42
http://photo.uloziste.com/?fotka=4902eb ... 794&size=3
QB 78 .177,Nikko Stirling Mountmaster 4x32, CO2
Hastan AT 44-10 .22,Nikko Stirling Gold Crown 4-12x42
http://photo.uloziste.com/?fotka=4902eb ... 794&size=3
-
- Kontaktovat uživatele:
kdyžtak v kozapu už mají náhradní spoušťový mechanismus...
Hatsan AT44 S 4,5
Sharp Innova 5,5
Shanghai china B3 5,5
QB 57 4,5
Crosman 1077
Crosman benjamin 392 5,5
Crosman 1377
Slavia 620/631
Slavia 618
LOV1
Crosman Marlin Cowboy
Flobert JGA R+R
Sharp Innova 5,5
Shanghai china B3 5,5
QB 57 4,5
Crosman 1077
Crosman benjamin 392 5,5
Crosman 1377
Slavia 620/631
Slavia 618
LOV1
Crosman Marlin Cowboy
Flobert JGA R+R
pepan012345, a cenu toho spúšťového mechanizmu nevieš? Majú tam aj iné náhradné diely?