Příspěvek
od Návštěvník » 24 bře 2005 23:02
Nechápu, proč neustále do diskuze vstupují lidé, kteří nemají k danému tématu co říct a kteří evidentně vzduchové zbraně nepovažují za plnohodnotné zbraně. Když jsem střelec z malorážky, tak přece nelezu do diskuze o vzduchovkách a neprudím tam, zvláště když o tom moc nevím...
Takže teď pro pána, který se ptá na to, kterou vzduchovku: sám mám Slávii 630 už asi 20 let, střílím čistě pro zábavu, ale snažím se vždy o co nejlepší výsledek. Nestřílím příliš na 10m na které se má vzduchovka správně střílet, ale spíš na větší vzdálenosti (20 až 40m). Za ty roky jsem prozkoušel hodně mířidel (dioptr, různé puškohledy), teď tam mám sportovní Bushnell 3-9x32. Na pušce mám také různé drobné "zpřesňující" úpravy (spoušťové ústrojí,pažba apod). Za ideálních podmínek a s kvalitním střelivem (naprosto nevyhnutelné při větších vzdálenostech) vleže s podporou mám na 40m rozptyl 10-ti ran v opsané kružnici 2 cm. Na 50 m jsem to nikdy nezkoušel, ale vzhledem k výsledkům na těch 40m by to nemuselo být o mnoho horší.
Mám i určitou zkušenost s Gamo 440; ta musí nejprve projít rozsáhlým tuningem, aby se odstranily různé kontrukční a výrobní problémy vyplývající nejspíš ze zeměpisného původu výrobce...Potom je také velice přesná, ale člověk nedokáže stejně zvládnout ten její zpětný ráz, který tu přesnost rozhodí. Jedině snad střílet ze svěráku?! Ten výkon je ale fakt impozantní (pozn. pro malorážkaře - na vzduchovku!). Takže moje doporučení na otázku nejlevnější použitelné vzduchovky zní Slavie 630,631 s mířidlem, které by nedegradovalo ale spíše dále zlepšovalo její dobré vlastnosti (zajímavé puškohledy s ještě zajímavějšími cenami se dají sehnat např. v Polsku, dioptr také není špatná volba) a není co řešit. Jsou tu sice ještě různé nabídky z Číny, ale zdá se mi zbytečné experimentovat s cizinou, která není odzkoušená, když tu sami máme velmi slušný výrobek a za velmi pěknou cenu. Měl jsem například v ruce španělskou vzduchovku Norica Europa, cena snad kolem 5-ti tisíc, vzhledově moc hezká, zajímavý systém (pevná hlaveň) ale výsledek katastrofa, zkráceně vyhozené peníze.