Myslím, že by se nemělo omlouvat, co omluvit nelze.
Rozhodně netvrdím, že Shadow s takovým závitem na hlavni nestřílí, netrefuje a něco nevydrží. Dokonce si dovolím tvrdit, že střílejí, trefují a vydrží i zbraně mnohem hůře zpracované. Jenže každé řemeslo má svůj standard a tohle evidentně je pod úrovní minimálního standardu dokonce samotné ČZUB. Já jsem měl ČZ 75 z počátku 80tých let a hlaveň tam určitě takto nevypadala.
Nemyslím si, že by výrazně lepší zpracování stálo toho dělníka vice času a firmu vice peněz (dokonce PatrikV to zvládne i zadarmo). Proč to tedy takhle vypadá? Asi proto, že ten dělník není hrdý na svoji práci a neváží si jí. Kdo si svojí práce neváží, ten si ji nezaslouží. Firma, která si neumí najít lepší dělníky (a to i v době 10% nezaměstna-nosti) nebo je naučit lepší práci, si neváží svých výrobků a svojí pověsti. Firma, která si neváží svých výrobků ani svojí pověsti a omlouvá nekvalitní práci svých dělníků, si většinou ani neváží svých zákazníků. A pokud si neváží svých zákazníků, nezaslouží si je.
Pokud jde o pana Zendla, několik zbraní s jeho hlavněmi jsem měl. Troufám si tvrdit, že mu byla otázka špatně položena. Na dotaz, jestli je tohle normální u pistolí ČZ nepochybně odpověděl, že ano. Na otázku jestli by taková hlaveň vyšla z jeho dílny by byla určitě odpověď jiná.
Na začátku byla řeč o fleku na hlavni. I ten svědčí o tom, že asi něco není úplně normální. Přesto může ta zbraň střílet, trefovat i vydržet. Ale nemůže se líbit ani tomu, kdo ji vyrobil a nemůže vzbuzovat důvěru.
Ostatně všimli jste si, že ČZ je jedna z mála firem, které svoje hlavně černí? Důvody mohou být dva. Za prvé - kvalitnější oceli se hůře černí levnějšími postupy a proto ho ti lepší nedělají. Za druhé - černění lecos zakryje, například vyžíhání špatně hlazené hlavně při obrábění a proto ho ti horší dělají.