Andy píše:
ad 1 ) Zabit ziveho tvora je odjakziva prirozena vec. Jestli si nekdo mysli, ze to drive clovek delal pouze pro maso a kozesinu tak se myli. On z toho take mel poteseni. Dnes je to stejne, jen s tim rozdilem, ze jiz na tom lovu nejsme existencne zavisly. Duvody pro ktere to vsak delame jsou stale stejne. Maso, trofej a poteseni. To jsou ty nejprimitivnejsi, ktere pretrvali dodnes. Pak jsou ty racionalni, o kterych se jiz psalo a ktere vsichni tolik odsuzujete. Ty vsak davaji z pohledu dnesni doby nejvice smysl.
A "Franta s Lojzou co maj 8 promile v krvi" uz davno nebrazdi ceske lesy tak hojne jako drive. Vetsina myslivcu jsou slusni a ukazneni. Sem tam se samozrejme "Franta s Lojzou" nekde objevi v tisku. To nepopiram. Ale co, vsude je nejaka ta cerna ovce.
ad 2) To oni delaji s temi stromky a dost casto. Nevidel jsem, ze by myslivci nekoho buzerovali ve stylu pomocnika VB. To je spis utkvela predstava vsech domacich pecivalu, co nevystrci nos z gauce. A co ja vim, tak za detmi se take chodi. Tedy zadna novinka.
A nenapadlo někoho, že doba a s ní i zvyky a obyčeje se vyvíjí? To co bylo běžné a normální před desetiletími či staletími se dnes jeví jako nenormální a časo i trestné? Zajdu-li do krajností, ve starověké Spartě byla novorozená děvčátka zabíjena jako nepotřebná, ve středověku se také nikdo nepozastavil nad inkvizicí, nad pleněním měst, znásilňováním žen........ V nacistickém Německu byl A. Hitler a jeho zrůdné praktiky oslavován, v poválečných letech komunisté zabavovali lidem majetek a zavírali je do vězení nebo přímo zabíjeli....... A tak bych mohl pokračovat. A i když každá z těchto epoch má své příznivce a její praktiky obdivovatele, dnešnímu pojetí světa a života na něm se poněkud vymykají, že? A stejné je to i s myslivostí a obhajobou lovu zvěře pro zábavu tradicemi.
Peciválem rozhodně nejsem, v přírodě žiji, v přírodě sportuji, v přírodě relaxuji. A když mi Franta s Lojzou procházející po MÉM pozemku vyhrožují zastřelením psa, pokud tento hranice pozemku překročí a následně mávajíc průkazem mysliveckého spolku chtějí vidět můj občanský průkaz, nemohu se ubránit dojmu, že se jedná o buzeraci a opájení se pocitem nadřazenosti, který jim dává z části puška přes rameno, částečně zelený klobouček a částečně 5 velkých rumů.... A není to ojedinělá zkušenost, bohužel.
A jistě není náhodou ani to, že myslivce nemůže vystát ani hajný, kterému v zimě pomáhám zásobovat krmelce.........
Nejsem nijak útlocitný, při pohledu na krev neomdlévám, masem se láduji takřka každý den, hnutí Duha a podobné organizace považuji za stádo ovcí vedené tu energetickou, tu jinou lobby a dokonce mi ani žádný myslivec neobskakuje ženu. Nic takového v tom není. Jen mi vadí samozvaní vládcové lesa se svým povýšeneckým chováním a svými zabijáckými sklony, které nejapně maskují péčí o přírodu.