Ultrap?esn? st?elba
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
-
- Odborník na zbraně
O.K. při té příležitosti se cci zeptat na Tvůj názor jaký pořídit relativně levný a přitom solidní kabát pro ležáka. Co např. Varga Sport? V současnosti střílím především MaO, takže nechci kupovat drahou měřenku od Thuneho, Mucheho nebo Kustermanna.
Re: Ultrapřesná střelba
K té irisce, střílím se zbraní SM 2 a iriska z mé FWB P70 na to nepasuje, proto filtry vkládám do gumové krytky průhledítka, může se to zdát trochu nespolehlivé, ale drží to fest. Tu myšlenku s přechodkou se pokusím realizovat. Jinak děkuji za cenné rady a nasměrování ohledně použití filtrů.
Otázka na kabát mi sice nebyla adresována, ale z vlastní zkušenosti mi přijde jako dobrá volba Thune Club.
Otázka na kabát mi sice nebyla adresována, ale z vlastní zkušenosti mi přijde jako dobrá volba Thune Club.
Ke kabátu se vyjadřovat moc nemužu. Neznam všechny výrobce jak seděj atd. A už vubec nevim jak funguje nebo nefunguje oblečení pana Vargy... Ale Tuhne co jsem odsledoval od světových střelců je problematický. Hodně lidí co dříve stříleli Thunem přešli na Kustermana kuli kvlaitě střihu a mir. Ale co se týče at laciných, nebo dražších u vobojiho ja osobně tvrdím, že idealní je koupit to, co mužu nejsnadněji upravit a přešít... takže říkám že všichni výrobci jsou kvalitní, ale pro mě je duležitý, že kdykoli sednu do auta a sjedu do Hitexe a necham si to upravit jak si zrovna usmyslim, a to zrovna neni idealni jit do Thuneho nebo Kustrmana a podobně
-
- Odborník na zbraně
To je to, že konfekci nelze použít, anžtož při objemu hrudníku, pasu a boků bych musel měřit 188 až 198 cm (měřím pouze 174 cm), takže je nutno jít do měřenýho kabátu a tam je cenově nejdostupnější právě Varga Sport, případně Sport Top Grip. Všechny ostatní měřenky jsou přes 10,-. Nepředpokládám, že bych střílel MČR a závody podobný úrovně, spíš si chci vystřelit pár pouťáků v okolí, nicméně z minulosti vím, že bez kloudnýho vybavení nemá smysl ani znovu začínat. Potřebuju, aby to drželo záda a řemen v ležáku, o polohách zatím neuvažuju. Naposledy jsem střílel v koženým Gehmannu. Kanvas jsem nikdy neměl na sobě. Je to velkej rozdíl?
Jo rozdíl to je dost velký, kuže přecijen se přizpůsobí, kanvas ne, ten musi byt dobře ušitej aby sednul, jinak tlačí, zařezává se atd. Tata když si jde střelit tak si pujčuje muj ale nezapíná ho vůbec, přecijen asi mam trochu menší hrudník
:D:D

Dobrý den, měl jsem tu čest porovnat tři druhy střeliva, a to klasické Sellier a Bellot Standart, Lapua SK Magazine-sypačky a Eley Club Extra (seřazeno podle ceny). Střílel jsem z SM 2 v leže po deseti ranách do terče, k mému překvapení se nejlepší soustřel projevil u SB. Proto jsem dostřílel celou krabičku, ve které jsem objevil dva "padáky", které ještě doletěly k terči. Neznáte prosím někdo nějaký postup pro "přebrání" střeliva od těchto zmetků? Na váze jsem nic nepoznal, ale v případě vyřazení zmetků by bylo možné získat kvalitní a levné střelivo (fyzikální analytické metody?). Také bych ocenil hodnocení zmíněného střeliva Lapua a Eley ve srovnání s jinými produkty těchto výrobců, co doporučujete atd. Velmi rád se přiučím, zásoby Geco a prvních seriíí swartklip se mi tenčí a rád bych našel něco nového
Díky za odpovědi.

toto neni jednoduchá otázka, u SB to myslim byla spíše náhoda že vykázali nejlepší rozptyly... Pokud to bylo způsobeno tím, že jste střílel jen deset ran tak se to mohlo stát. Z nastřelování mam zkušenost že obvykle prvních 10 ran nemá smysl hodnotit, protože tam hraje roli ještě mazivo předchozích nábojů v hlavni...... Tudíž například pokud jste střílel sipačkama, pak vzal Eley, ty díky tomu udělali špatný rozptyl, ale mazivo Eley se naneslo do hlavně, vzal jste SB a ty diky mazivu od Eley udělali dobry rozptyl(samozřejmě nebo i po jinych kvalitních nábojich).... Jinak si to nedovedu vysvětlit. Ale vyřadit padáky se dají snad jedině rengenem a nebo rozebráním nábojů
:D:D
Co se do kvality střeliva týká, tak SB jsou prostě nejhorší... O tom neni pochyb. Světově nejužvanější kvalitní střelivo je Eley. Ale vše je spíše odvislé od série. Pokud najdete dobrou serii pro svoji hlaveň v Eleykách, pak je Eley to pravé, pokud v R-kách, tak střílejte jimi, Lapua samozřejmě taky má své kvaliní náboje, ale zas je třeba narazit na sérii co chutná právě vaší zbrani....
Pokud mohu posoudit jako střelec ISSF disciplín, pak ve světě vládne Eley, to používá zhruba 50-60% střelců účastnících se top soutěží. Pak jsou R-ka používá cca 20-30% střelců, následují Lapua 10-20% a ostatní, hlavně tedy Olympia 5-10%

Co se do kvality střeliva týká, tak SB jsou prostě nejhorší... O tom neni pochyb. Světově nejužvanější kvalitní střelivo je Eley. Ale vše je spíše odvislé od série. Pokud najdete dobrou serii pro svoji hlaveň v Eleykách, pak je Eley to pravé, pokud v R-kách, tak střílejte jimi, Lapua samozřejmě taky má své kvaliní náboje, ale zas je třeba narazit na sérii co chutná právě vaší zbrani....
Pokud mohu posoudit jako střelec ISSF disciplín, pak ve světě vládne Eley, to používá zhruba 50-60% střelců účastnících se top soutěží. Pak jsou R-ka používá cca 20-30% střelců, následují Lapua 10-20% a ostatní, hlavně tedy Olympia 5-10%
samozřejmě jsem zapoměl, když mluvim o světové soutěži tak tam obvykle bývají používány TOP výrobky, tedy nejdražší výrobky daného výrobce, tedy od Eley to je Tenex a Match, od RWS to jsou R-50 atd
-
- Odborník na zbraně
Záležitost výběru střeliva pro konkrétní zbraň jsem popisoval na sousedním serveru:
"Eley TENEX (Ultimate) je vynikající náboj, ale nedá se to paušalizovat. Každá puška potřebuje něco jiného a každému střelci vyhovuje něco jiného. Ve své 1907 jsem měl možnost testovat několik druhů nábojů - Lapua Midas (výběhová, ale ve své době nejvyšší řada) - koupeno v CBS, Lapua Master - výběrová serie (dnes již také nevyráběná řada) a Eley Tenex. Midasy jsem vyřadil okamžitě, zbraň si s nimi naprosto nerozuměla a soustřely byly katastrofální. Mastery i tenexy vykazovaly velmi podobné soustřely (9 - 12 mm ops.), ale u těch tenexů nějak divně pracovalo podvědomí - máš super flintu a super střelivo, musí být super výsledek - a tak se v přemíře snahy podařilo nějakou ránu utrhnout. Nakonec jsem koupil větší serii těch masterek, kde k tomuto syndromu nedocházelo. Kromě toho při odpálení mám u masterek pocit "měkčího" výstřelu. Navíc pokud trénuji střelivem Lapua Magazine, mohu okamžitě přejít na Lapua Master. Naproti tomu musím konstatovat, že jsem měl možnost vyzkoušet nahodilou serii Eley Match EPS (plochá střela) a výsledky byly famózní (9 -11 mm) - škoda, že to byla jen poslední krabička. Takže vše je o zkoušení a testování. Každopádně značkové střelivo by mělo být zárukou jisté konzistence (ikdyž ty midasy byly jasný úlet)."
"Eley TENEX (Ultimate) je vynikající náboj, ale nedá se to paušalizovat. Každá puška potřebuje něco jiného a každému střelci vyhovuje něco jiného. Ve své 1907 jsem měl možnost testovat několik druhů nábojů - Lapua Midas (výběhová, ale ve své době nejvyšší řada) - koupeno v CBS, Lapua Master - výběrová serie (dnes již také nevyráběná řada) a Eley Tenex. Midasy jsem vyřadil okamžitě, zbraň si s nimi naprosto nerozuměla a soustřely byly katastrofální. Mastery i tenexy vykazovaly velmi podobné soustřely (9 - 12 mm ops.), ale u těch tenexů nějak divně pracovalo podvědomí - máš super flintu a super střelivo, musí být super výsledek - a tak se v přemíře snahy podařilo nějakou ránu utrhnout. Nakonec jsem koupil větší serii těch masterek, kde k tomuto syndromu nedocházelo. Kromě toho při odpálení mám u masterek pocit "měkčího" výstřelu. Navíc pokud trénuji střelivem Lapua Magazine, mohu okamžitě přejít na Lapua Master. Naproti tomu musím konstatovat, že jsem měl možnost vyzkoušet nahodilou serii Eley Match EPS (plochá střela) a výsledky byly famózní (9 -11 mm) - škoda, že to byla jen poslední krabička. Takže vše je o zkoušení a testování. Každopádně značkové střelivo by mělo být zárukou jisté konzistence (ikdyž ty midasy byly jasný úlet)."
-
- Odborník na zbraně
Ještě jeden můj příspěvek ze "Střelectví":
"Vždycky je třeba uvažovat tak, abys k tréninkovému střelivu měl závodní ekvivalent, tzn. např. Lapua Standard nebo Magazine / Midas+, X Act, Eley Sport / Eley Match Ultimate, TENEX Ultimate, RWS ??? (dříve GECO / R50, R100. Nová geca nemají žádnou vyšší třídu. Záleží na tom, na jaké úrovni chceš střílet. Je jasný, že i tréninkovým střelivem se dá střelit vysoký číslo (viz Klimánek v Berlíně), ale je to riziko jako prase. Na druhou stranu i špičkovým střelivem se dá střelit osma (viz Vašek Haman na světovým poháru v Pekingu v první položce ležáka). Hraje taky roli psychika, momentální podmínky, počasí atd."
Vím, že to není o neumění - Vašek už mockrát prokázal, že to zatraceně umí. Na druhou stranu by mě zajímal subjektivní rozbor závodníka, co bylo příčinou té "nepovedené" první položky, která do značné míry ovlivnila celý závod.
"Vždycky je třeba uvažovat tak, abys k tréninkovému střelivu měl závodní ekvivalent, tzn. např. Lapua Standard nebo Magazine / Midas+, X Act, Eley Sport / Eley Match Ultimate, TENEX Ultimate, RWS ??? (dříve GECO / R50, R100. Nová geca nemají žádnou vyšší třídu. Záleží na tom, na jaké úrovni chceš střílet. Je jasný, že i tréninkovým střelivem se dá střelit vysoký číslo (viz Klimánek v Berlíně), ale je to riziko jako prase. Na druhou stranu i špičkovým střelivem se dá střelit osma (viz Vašek Haman na světovým poháru v Pekingu v první položce ležáka). Hraje taky roli psychika, momentální podmínky, počasí atd."
Vím, že to není o neumění - Vašek už mockrát prokázal, že to zatraceně umí. Na druhou stranu by mě zajímal subjektivní rozbor závodníka, co bylo příčinou té "nepovedené" první položky, která do značné míry ovlivnila celý závod.
Harpe, narovinu, pořádně nevim, prostě oproti treninkum doma se mi tu z neznameho duvodu rozjela poloha.... Takže upřímně byla moje, ano, ale nevim. Ted na treninku jsem to upravil, ale nevim jak to bude vypadat, protože tu bylo počasí jaky jsem ještě asi nikde neviděl, tak snad zitra bude vše v "normálu". Pokud ne tak to bude vesely no. Vítr tu je, nepopírám, ale do ty osmy a celkovyho střílení se asi zamíchalo víc faktorů, střídá se tu vítr, takže jsem se asi hodně zaměřil na hlidani větru s lehkym přemiřováním a trochu jsem opoměl hlidat i záměrnou výškově, rozjetá poloha jak jsem popsal, psychika a možna i něco dalšího.... Skrátka ležáku stále pořádně nerozumím, snad se to dřívě nebo (snad ne moc:D) později změní
ale je fakt že jsem po tom zavodě byl dost našrot 

Zaujalo mě to zbytkové mazivo po nábojích v hlavni. Lze nějak zobecnit, kolik ran je potřeba vystřelit v případě přechodu z jednoho typu střeliva na druhý před "ostrým" střílením (kusy/desítky nábojů)? Standardně střílím tréninky i závody s Lapua SK Magazine, to porovnání jsem udělal jen proto, že jsem dostal po krabičce nábojů.
obecně to říci nejde, je to zbraň od zbraně rozdílné, ale dá se říci, že u většiny zbraní se to pohybuje cca 5-15 ran. Třeba u Benchrestu bych se spíš přikláněl i k většímu množství, je to zase závislé na disciplíně co střílíš atd 

-
- Odborník na zbraně
Před změnou značky střeliva doporučuji vždy vyčistit.
-
- Odborník na zbraně
To Vaskent: Důležitý je, jestli jsi přišel na chybu. V pátek jim na standardu ukážeš, kde je tvoje silná stránka. Držím palce, aby to dopadlo.