Příspěvek
od harpplayer » 22 bře 2010 18:34
Hele, ty Jaromíre, místo aby ses chytil za nos a šel se učit, co je co, jsi ještě lehce agresívní. Takhle se nechová ten, kdo potřebuje poradit. No nic, ještě to s tebou zkusím. Pokud budeš střílet se střelivem, který má rtuťovou zápalku (zpravidla starší vojenský zcivilněný), je nezbytný hned po střelbě lauf aspoň prostříknout konkorem. Když přijdeš domů a protáhneš lauf hadříkem, nejspíš ti na něm zůstane nazelenalej sajrajt. To je známka toho, že střelivo mělo rtuťový zápalky. Není nic platný čistit konkorem, protože za pár dní tam ten sajrajt objevíš znovu. Možná se budeš smát (taky jsem se smál, než jsem to zkusil), ale skvěle pomáhá horkej mejdlovej roztok, kterej naleješ do lavoru, do toho postavíš flintu ústím dolů (toho roztoku tak 5-6 cm, abys v tom nemáchal dřevo), vezmeš nylonovej kartáč a šůruješ a šůruješ. 3 - 4x roztok vyměníš, dokud z toho poleze to svinstvo. Následně lauf DOKONALE vysušíš a namažeš. Každej maže něčím jiným. Někdo Konkorem, mně se osvědčilo mezimolekulární mazivo pro motory (ProLong, MiliTec, MetalTec). Tím se to namaže a zas vysuší, protože mazivo zůstane mezi molekulami kovu, přičemž lauf je suchej.
Pokud lauf po střílení rtuťovým střelivem jen protáhneš a namažeš, za chvíli mu půjdeš na funus. Lepší je střílet střelivem bez přítomnosti rtuti v zápalce, např. již zmíněný Barnauly.