Nechtěl bych být šťoural, ale katalogové údaje, které uvedl rmp, nelze brát vážně. Kdysi jsem měřil rychlost nábojů Fiocchi 357 Mag. se střelou FMJ TC 142 grs, střílené ze 4" revolveru a naměřil jsem 377 m/s, stejný náboj střílený z 20" LA karabiny měl rychlost 477 m/s. Na stránkách firmy Supra byla pro tento náboj uvedena rychlost 460 m/s, což se mi nějak nezdálo a začal jsem hledat. Na stránkách firmy Fiocchi jsem pro tento náboj našel 4 rychlosti, od 399 do 460 m/s, výsledky hledání jsem pak zveřejnil na střelci.com
http://www.strelci.com/dokumenty/Fiocchi.xls
Podobnou zkušenost jsem udělal s náboji Fiocchi Black Mamba, podle katalogu má 110 grs střela rychlost 530 m/s, ze 4" revolveru jsem naměřil 430 m/s a z 20" karabiny 583 m/s. Náboj primárně určený k obranným účelům asi nikdo nebude střílet z dlouhé zbraně, měření z karabiny jsem uvedl pouze pro představu, jak asi dlouhou hlaveň tento náboj potřebuje k dosažení katalogové rychlosti.
Nechám tedy na každém z Vás co si z toho vyberete, já však katalogovým údajům zejména firmy Fiocchi nevěřím.
Nejvýkonnější tovární náboje, které jsem měřil (bohužel měl jsem poslední kusy takže pouze z karabiny) byly Samsony od IMI se 158 grs SP střelami.
Za další vhodný náboj považuji Federal Hunting Pistol se 180 grs L FN střelou, která by měla díky svojí váze lépe pronikat. Ze 4" revolveru jsem mu naměřil rychlost 335 m/s. Prakticky stejnou rychlost jsem naměřil náboji Federal Clasic Pistol se 180 grs SJHP střelou.
Pouze z doslechu mám informaci, že Lapua a Hirtenberger stále vyrábějí náboje v původní laboraci (většina výrobců od zavedení tohoto náboje snížila tlak i výkon).
Dancek