vse o malorazkach
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
-
- Odborník na zbraně
Použij jakýkoli lead solvent (odstraňovač olova) od značkových výrobců. Dodavateli jsou např. Mirek Varga (euroshooting.cz), Radim Novák (Střelecký portál), něco dodává, myslím, Vašek Haman (Vaškent), případně se zastav v Čestlicích u Prahy na střelnici u p. Frohlicha. Já používám Kleen Bore Lead Solvent. Doporučuji natáhnout do hlavně nylonovým kartáčem, v případě velkého znečištění nakapat (nastříkat do laufu) a kartáčem rozetřít, nechat řádově hodiny (nebo do druhého dne) působit a následně bronzovým (ne ocelovým!) kartáčem pořádně vyšůrovat. Následně je třeba všechen ten sajrajt z hlavně vytahat absolutně dočista pomocí hadříků, knotů nebo čisticích špuntů (dle vkusu každého soudruha) a následně komoru, kužel i vývrt máznout odpovídajícím mazivem a znovu vysušit (mazivo zůstane mezi molekulami kovu). To mazivo je alchymie každýho střelce, takže se jen málo lidí podělí s tím, čím skutečně maže. Někdo používá Tetra Gun s příměsí teflonu, jiný SuperTec, někdo ProLong.... někdo maže o půlnoci jezevčím sádlem za svitu úplňku a následně nechává flintu vykropit u popa v pravoslavným kostele (že jo, Fráňo
), prostě je to značně individuální. Každopádně následně je třeba flintu "zajet". Někomu stačí 20 patron, jinýmu 200. Zase záleží na hlavni a střelivu

Re: vse o malorazkach
díky za tipy zkusím něco obědnat z výše popsaného. Nějak jsem na to nemohl nikde narazit tak teď vím kam se mám obrátit. Jinak já mažu konkorem střílí to dobře možná jestli tam bude nějaký nános olova a podaří se to odstranit tak se ještě střelba zpřesní ale pak už to bude střílet asi líp než já umím
ještě jednou díky.

stavinoha
No jo, ale výsledky nijak nepřesvědčily, asi budu muset zkusit jiného popaharpplayer píše:někdo maže o půlnoci jezevčím sádlem za svitu úplňku a následně nechává flintu vykropit u popa v pravoslavným kostele (že jo, Fráňo![]()

ještě se da laborovat s fazema měsice ! mě se osvěčil nov (pozor neni o pulnoci ale v ruzne hodiny!)

koukam na olimpijsky biatlon ... a koumam ... nemate někdo doma pušku na biatlon? zajimalo by mě jak u maloražak funguje ten přimotah ... aředstavu mam ale chci se přesvěčit ... svět použiva anču ale bude kopa systemu ... nějaky rusky fungoval na principu pohybu pistolove rukojeti neviděl někdo?
-
- Odborník na zbraně
To, co se dnes používá, není, domnívám se, přímotah, ale tzv. ložiskový závěr. Přímotah byl svýho času např. na Drulovovi (některým). U současně používaného závěru dlaní stáhneš páku dozadu a palcem následně pošleš celej závěr dopředu. Jak to pracuje technicky, nemám zdání, jelikož jsem se k takový flintě nedostal blíž. Každopádně tam není žádný péro, který by ten závěr vracelo zpět. Svýho času, když se ještě hojně používaly klikový závěry, na ně koumesové natahovali zavařovací gumy, aby jim ten závěr rychleji otvíraly. Nová pravidla, ale tomuhle udělala přítrž, závěr musí být obládanej pouze střelcovou silou. Ty pistolový závěry, přesto, že je pravidla povolují, se asi příliš neosvědčily, protože s nimi nikdo nestřílí. Jo a ještě jedna zajímavost z pravidel, odpor spouště musí být min.500g (!) Jinak sám jednu biathlonku mám (Baikal Biathlon Mod.6). Je to v podstatě odlehčená uralka se zásobníkovou šachtou. Puška čeká na rekonstrukci (nová pažba, drážka pro optiku, odlehčení spouště, úsťový závit pro difuzer) a pak se třes, 1907Rep. konkurence!
Jinak by mě taky zajímalo, jaký flinty současně biathlonisti používají. Kromě Baikala Mod.7 a Anschütz Fortner jsem nic nevygůglil.

No jeden cas jsem taky uvazoval nad fortnerem, ale predstava kolik za nej uvalim a stejne budu delat novou pazbu me presvedcila v tom, ze mi za to ten primotah nestoji:)
Takze volba byla jasna Anca 1907R, nova pazba a mensi tajny tunning v ovladani ... takze to ani Harpe nemusis davat dohromady protoze pak toho bude u rajcat skoda:)
(nemuzu vas oslnit tak super nastrelama jako Sporotovec, tak aspon blby kecy:)
Takze volba byla jasna Anca 1907R, nova pazba a mensi tajny tunning v ovladani ... takze to ani Harpe nemusis davat dohromady protoze pak toho bude u rajcat skoda:)
(nemuzu vas oslnit tak super nastrelama jako Sporotovec, tak aspon blby kecy:)
Kurzy GTac.cz - Dynamic Precision Rifle - http://www.GTac.cz
-
- Odborník na zbraně
Problémem zůstává diskutabilní přesnost těchto zbraní, protože biathloňáci tohle příliš neřeší (aspoň jak jsem učinil osobní zkušenosti). Prostě je potřeba vleže trefit 4,5 cm placku a fertig. Zatím jsem nečetl žádný test takovýhle flinty na přesnost. Nicméně s uralkami jsem v minulosti měl ty nejlepší zkušenosti a není důvod se domnívat, že by ten Baikal měl být horší. Je pravda, že lauf je maličko tenčí (20mm) a o něco kratší. Je to taková puštička rozměrově podobná 452, ale zpracování a matroš je někde úplně jinde.Každopádně ta puška je konstruována od začátku jako opakovačka, takže má velice šetrný vedení náboje do komory, což se zas o 1907Rep. tak jednoznačně říct nedá. Na tý flintě je ještě hromada práce, navíc letos je pro mě sezóna stejně v pytli (viz jinde), takže je dost času naučit tuhle flintičku střílet. No a když to nedopadne, je k dispozici stará poctivá 1907L. Koupě to byla tak jako tak velmi zajímavá a když nic jinýho, bude to dobrej protipól ke 456 na mizivkách nebo jednou za uherák v Otrokovicích.
K těm biathlonovým zbraním - má s nimi někdo osobní a výsledkama nebo nástřelama podložený zkušenosti? Hodně by mě zajímalo, čím se dnes střílí a jak moc přesně.
K těm biathlonovým zbraním - má s nimi někdo osobní a výsledkama nebo nástřelama podložený zkušenosti? Hodně by mě zajímalo, čím se dnes střílí a jak moc přesně.
Harp : závit na úsťový nástavec bych na terčovnici nedělal. Mám závit na Rugerovi a dost záleží jakou silou je převlečná matice, potažmo difuzór
dotažený. Když to není pokaždý stejně, flinta mění nástřel a pokud se tohle "závaží" povolí, soustřel se sotva vejde do BR terče. Pro upřesnění dodám, že závit dělal profík.
Jistější řešení pro uchycení difuzóru je násunutí na hlaveň viz. na stránkách u p. Vargy.
Měl jsem v rukou biathlonku Anschutz a krásnější železo jsem neviděl. Dokonalý zpracování, všechno v nerezu jen ty pažby jsou takový hebla ale je jasný proč.
Jinak přesnost musí být na nejvyšší možné úrovni. To, že sportovci mají velký terče není důvod používat flinty s horším rozptylem než jsou terčovnice, používané třeba v Mao

Jistější řešení pro uchycení difuzóru je násunutí na hlaveň viz. na stránkách u p. Vargy.
Měl jsem v rukou biathlonku Anschutz a krásnější železo jsem neviděl. Dokonalý zpracování, všechno v nerezu jen ty pažby jsou takový hebla ale je jasný proč.
Jinak přesnost musí být na nejvyšší možné úrovni. To, že sportovci mají velký terče není důvod používat flinty s horším rozptylem než jsou terčovnice, používané třeba v Mao

Naposledy upravil(a) sportovec dne 19 úno 2010 17:48, celkem upraveno 1 x.
-
- Odborník na zbraně
Závit zatím není hotovej, ale v případě, že se bude dělat, bude ho s jistotou dělat odborník. Taky se rozmýšlím, jestli závit nebo to chytat na hladký lauf, nota bene s osazením vzniklým po sejmutí mušky. Puška je v tuhle chvíli rozhozená, vyčištěná a je namalovaná pažba. Zbytek bude potřebovat svůj čas.
Taky by mne velmi zajimala presnost biathlonek... o tom difuzoru jsem take premyslel ale nejak sem/sme dosli k zaveru ze pro nase potreby je to vec takova ... no ... jak to rici:)
Kurzy GTac.cz - Dynamic Precision Rifle - http://www.GTac.cz
-
- Odborník na zbraně
V žádným případě na ho.no není, když se umí používat. Mohl by Ti o tom povídat třeba QWER, kterej ho má na anče. Zvlášť, když se ta záležitost dá dohromady s tunerem - to by zas mohl povídat Honza V. A o tom, co umí tuner, jsme se mohli přesvědčit (asi ještě budeme mít tu čest) u Pítrse. Dostalo se ke mě pár nějakejch kuloárních drbů....

Sice to říkají ale nesundali ho ani jeden.Z toho usuzuju,že tam asi nějakej smysl má.
-
- Odborník na zbraně
Honza T, jo, Pítrs nikolivávěk. Vím, co vím.