Mal? odst?elova?ka

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
sportovec
Re: Malá "odstřelovačka"

Příspěvek od sportovec » 23 lis 2009 18:52

Myslíš Irmu nebo Anču :) .

bobr

Příspěvek od bobr » 23 lis 2009 19:16

jak znám Hlada tak obě :D
Hungry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hungry » 23 lis 2009 20:07

:oops: Sakra, Bobr, ty taky hned všechno vykecáš...

:twisted:
Zabte je všechny! Bůh si ty své pozná...
rimfireBR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rimfireBR » 23 lis 2009 20:49

Já jsem pro jistotu nedorazil vůbec :evil: :evil: máme doma měsíčního kluka a dělá si co chce :lol: třeba celou noc řve :roll: snad příště :cry:
rimfireBR
Hungry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hungry » 23 lis 2009 21:06

Ono to bylo vůbec celé takovým hnědým nahoru...

Vítězem se tentokráte stal ten, co to nejméně ... ehm...

Nicméně zatím stále není nic rozhodnuto a vše se rozhodne 13.12.2009, kdy je závěrečné kolo...
Zabte je všechny! Bůh si ty své pozná...
Art

Příspěvek od Art » 24 lis 2009 10:43

zdravím , předem se omlouvám jestli to sem nepatří .Založil jsem si nové téma ,ale bylo smazáno ( hledal jsem ,ale už mě nenapadá žádné slovo ,které zada ) . Se střelbou začínám a tak chci poprosit zkušenější - s čím je nejlepší začít ? Chci být odstřelovač :lol: . Mám koupit rovnou něco pořádného ,nebo žačít na něčem jednoduchém ? Díky za každou odpověĎ nebo odkaz
Vaskent
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaskent » 24 lis 2009 12:18

Ahoj, zaleži co chceš.... Odstřelovač, nebo se věnovat této disciplíně (malá odstřelovačka)? Tedy pokud jsi začátečník, tak malá odstřelovačka znamená že se střílí malorážkou... Kdyžtak to co chceš dělat vic konkretizuj. Co se tyče malé odstřelovačky, moc zkušeností nemam, jednou jsem si pro uvolnění byl střelit treninkovy zavod v N.Lesích.... Ale za sebe bych Ti doporučil (pokud Ti jde o malorážku) pořidit si něco levnějšího, staršího, funkčního. Suhl nebo nějakou rusandu. Ale asi nejlip Suhlku, ma lepší spoušták a pokud se narazi na dobre železo tak dokaže konkurovat a mnohdy překonat i nove zbraně. Pak je to o optice. Co jsem se bavil s lidmi co tuto diciplínu střílejí, zde jsou největší investice (snad potvrdí). Jak oni sami říkali, nejprve se snažiš ušetřit tak koupiš něco lacinějšího, zjistiš že je to nedostačujicí tak koupiš něco za středně velké penize, a nakonec se rozhodneš pro nějaky skutešně slušný kousek za solidní peníz. Takže mé doporučení, nebát se rovnou investovat do nějaké kvalitnější optiky. Ale to Ti lépe poraděj kluci co s timto maji zkušenosti. No a pak se mazli s upravami. Pažba, beding, ruzne tunery atd. Skratka i když začneš na malych penězich, nakonec se do toho narvou nehorazny prachy....
Niripe

Příspěvek od Niripe » 24 lis 2009 13:54

Art píše:zdravím , předem se omlouvám jestli to sem nepatří .Založil jsem si nové téma ,ale bylo smazáno ( hledal jsem ,ale už mě nenapadá žádné slovo ,které zada ) . Se střelbou začínám a tak chci poprosit zkušenější - s čím je nejlepší začít ? Chci být odstřelovač :lol: . Mám koupit rovnou něco pořádného ,nebo žačít na něčem jednoduchém ? Díky za každou odpověĎ nebo odkaz
Hlavně si musíš pořádně rozmyslet, co vlastně chceš. Pokud chceš být profesionální odstřelovač, tak jsi tady špatně a musíš se obrátit na ozbrojené složky. Tedy PČR a AČR. Projít nějakým náborem, nastoupit, odsloužit nějaké ty roky a já nevím co všechno je tam třeba. Nebo si chceš sportovně (rekreačně, soutěžně) zastřílet z pušky co se tváří jako (nebo je) odstřelovačka a to jsi už tady možná správně. Pak se musíš rozhodnout podle svých představ, časových, finančních a cestovatelských možností jestli airsoftku, vzduchovku, větrovku, maloráž nebo velkoráž. No pak se teprve ptát, co si máš vlastně koupit.
Art

Příspěvek od Art » 25 lis 2009 10:14

tak určitě bych nešel do těchto složek , protože bych se neuživil :lol: , viděl bych to na maloráž nebo velkoráž .Něco jsem zaslech o tom ,že velkoráž nemá cenu ( je tu málo střelnic nad 400 m ).Proto jsem píšu ,protože je tu hodně lidí co temto "sport" dělaj a doufal jsem ,že poraděj ,nebo hoděj nějakej odkaz .
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 25 lis 2009 10:32

Velkoraz je velkoraz .. malorazkou se da ledacos simulovat, ale mnoho aspektu se proste nahradit neda! Dlouhych strelnic je opravdu malo, ale i presto je spousta lidi, co velke odstrelovacky strileji, takze nemozne to urcite neni.

Malorazka (potazmo Mala odstrelovacka), to je jina vec .. vstupni naklady nejsou nikterak zavratne, jako je tomu u velkoraze (diky Svazarmu se daji poridit velmi kvalitni pusky za temer smesne ceny vzhledem napriklad k novodobe produkci Ceske Zbrojovky, jejiz malorazky se nevyrovnaji kvalitam vyse zminovane SUHL150 ani nahodou a pritom jsou dvakrat drazsi) .. a strelnic do 50m je jeste docela dost. Navic se v teto razi strili temer vsude, takze je dostupno i mnoho soutezi, zatimco u velkoraze je jich jen par a navic jsou budto poradane podle blbych pravidel, nebo jsou moderni, ale zde je obycejna hobby puska temer bez sance.

V malorazkach jsou souteze take vseho druhu a neexistuje zpusob, jak postavit pusku pro vsechny souteze najednou .. clovek musi nejdrive vybrat smer a pote mu prizpusobit vyber vybaveni.

Za nejlepsi disciplinu pro razi .22LR neskromne povazuji Malou odstrelovacku, o ktere najdes vse na mych strankach www.strelectvi.info - ale zde se musis pripravit nato, ze je konkurence obrovska dostat se na spicku neni zdaleka jednoduche. Je to jako v kazde jine discipline - pokud ji chces delat opravdu dobre, musis se na ni opravdu zamerit a vicemene specializovat.

Proto bych za sebe doporucoval:

Nejprve si precist o dostupnych soutezich, strelnicich a dalsich moznostech .. pote zvolit jednu, ktera bude tou NEJdulezitejsi - a teto volbe podridit nakup vybaveni.
Pokud by touto volbou byla "Mala odstrelovacka", pak souhlasim s radami vyse - da se uplne klidne a bez problemu zacit na levne pusce typu SUHL150, ktera muze pri trose stesti konkurovat i tem nejlepsim puskam - ale hned na zacatek se vyplati investovat do optiky, ktera bude tim padem tou nejdrazsi polozkou. Vyber streliva, dalsich doplnku a vybaveni - to prijde az casem.
Niripe

Příspěvek od Niripe » 25 lis 2009 11:52

Art píše:tak určitě bych nešel do těchto složek , protože bych se neuživil :lol: , viděl bych to na maloráž nebo velkoráž .Něco jsem zaslech o tom ,že velkoráž nemá cenu ( je tu málo střelnic nad 400 m ).Proto jsem píšu ,protože je tu hodně lidí co temto "sport" dělaj a doufal jsem ,že poraděj ,nebo hoděj nějakej odkaz .
S velkoráží až tak velký problém není, pokud máš čas, nějaké ty penízky a jsi schopný a ochotný trochu cestovat. Nicméně v drtivé většině nejsou soutěže odstřelovačské, ale jde o terčové střílení vleže s vybavením podobnému tomu co mají odstřelovači. S maloráží krásně vše podal Sidewinder.
Art

Příspěvek od Art » 25 lis 2009 11:58

jo jo super dík , jdu pročítat .
sportovec

Příspěvek od sportovec » 26 lis 2009 08:37

ART : pokud chceš střílet Mao, tak tady je můj názor na vybavení pro disciplínu Mao dle našich pravidel www.strelectvi.info

Puška : jakákoliv kvalitní terčovnice event.. s úpravou pro zásobník. Za důstojné flinty pro tuto soutěž lze považovat historické Suhl 150 nebo rusandy SM2. Bohužel, uložení železa v těchto pažbách je, řekněme, mírně nedodělané a krom toho chybí posuvné lícnice. Je nutné provést uložení železa na hliníkové sloupky. / Bedding /
Malorážky CZ 456, 452, 453 se nehodí pro terčové střílení. Naprosto nevhodné pažby, lehké hlavně / vyjma 456 / a spoušťáky proti terčovnicím jsou na kladivo. 453 má sice napínáček ale ten je u poloviny položek v Mao nepoužitelný.
Ideálním řešením je koupě moderní terčovnice od Anschutz a podobných značek se zárukou kvality.

Puškohled : výraznou chybou s doprovodným efektem vyhozených peněz je koupě levného puškohledu. Skla pod deset tisíc je krátkodobá investice, která končí neúspěchem. Na naší Mao je vhodné používat variabl s max. zvětšením aspoň 24x. Při takovém a větším zvětšení se výrazněji projeví kvalita skla a ty kvalitnější už něco stojí, počítej 15.000,- Kč a výš.
Mohu doporučit Delta Titánium, Nikon Monarch, Hawke Frontier a na závěr to nejlepší co pro tuto disciplínu považuji za optimální je NS Diamond 10-50 x 60 New. Sidewinder si teď pochvaluje novou řadu od Weavera, tak jsem zvědav.
Levné polofunkční atrapy puškohledů kolem pěti tisíc nekupuj. Ničí oči, mění nástřel, koukání skrz tunel zahalený v mlze je o ničem. Takové výrobky patří do žlutého kontejneru na tříděný odpad..

Náboje : tady se asi srazím s odporem ale já doporučuju střílet i treninkově se závodními náboji . Např. s R50 dám za trénink / 1hod. / krabku a odcházím s dobrým pocitem, výborně vykonané práce :) . S levnými náboji můžeš střílet tři hodiny a jak to lítá blbě, tak vlastně ani nevíš, kde hledat chybu a ve finále je takový trénink jednak na nic a druhak dražší než s krabkou soutěžních nábojů.
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 26 lis 2009 09:38

Ja jen doplnim, ze napriklad na poslednim zavode (treninkovy zavod v Novych Lesich), ukazala opakovacka (moje ZKM 453) a nebo samonabijecky (Zdenek a Martin s Rugerem 10/22), ze na tu soutez proste maji .. ovsem ma to dva velke haky .. zaprve, musi se s tim opravdu umet strilet, znat dokonale jeji moznosti a neprecenit je .. a zadruhe, v tovarnim nastaveni to nejde ani nahodou, je potreba velky a mnohdy i dost financne narocny "tuning" - coz je rozdil proti tercovnicim typu SUHL150 - ktera umi supr vysledky hned a temer bez uprav.

Pokud jde o optiku, casem se potvrzuje, ze nejdulezitejsim parametrem neni zvetseni, typ krize nebo cokoli jineho, ale je to kvalita skla. Ja jsem dodnes strilel s Weaverem 4-16x42 a diky vynikajicimu sklu jsem s tim nikdy nemel problem konkurovat podstatne drazsim optikam. To same je Delta Titanium 4-16x42 (a v podstate i 6-24x42) - za celkem rozumny penize velmi dobra optika. Ovsem mit na pusce k dispozici i zvetseni 40x ci 50x, to je samozrejme luxus. Vyhodu to prinasi hlavne pri pozorovani zasahu a nebo strelbe na spatne citelne terce (smajlici).

No a strelivo - zde se Zdendou souhlasim, jen s tim doplnenim, ze je opravdu fajn, mit moznost i levneho treninkoveho streliv, ktere chodi slusne - jelikoz obcs je potreba trenovat casto a velke pocty ran (napriklad strelba v polohach, nebo strelba po zatezi - na rychlost) .. kde ovsem na te ultimativni presnosti az tolik nezalezi, ale naopak, zde se strileni drahou patronou dost prodrazi. Jakmile ale trenuji napriklad Rukojmi, tak samozrejme s tim nejlepsim strelivem, ktere mam .. protoze ten psychologicky efekt spatneho vysledku je ma dalekosahle nasledky a ve finale stoji mnohem vice penez se jej zbavit, nez kolik by stalo pouziti zavodniho streliva na trenink.
sportovec

Příspěvek od sportovec » 26 lis 2009 15:48

Jen něco k tomu kvalitnímu, většímu zvětšení nad 24x a nábojům. Výhodu nad toto zvětšení cítím v položce Kolečka, pak Smiles a tedy anulování pozorováku. O věc méně, o starost méně.
Je fakt, že nestabilní polohy stírají menší rozdíly v přesnosti. Jen je potřeba, pokud takové náboje vůbec najdu aby byly od stejné firmy se stejným složením olova a identickém lubrikantu. Např., když tedy dám po R50 na stojáka deset - dvacet nábojů RWS Rifle Match, tak RM začínají trochu lítat až po deseti ranách minimálně. A to samé opačně, tedy přechod z RM na R50. Tudíž se na tuhle anabázi můžu vybodnout a střílím pořád to samé - R50. Vím, že to není levné ale pro výsledný pocit optimální řešení u mne i jiných střelců jak registruji.
Ale každý střelec má svůj technicko-tréninkový guláš, který na něj funguje a pak to prostě baví a o tom to celé je :)
Odpovědět