Příspěvek
od pem » 21 lis 2009 19:48
Pravdou je, že různé druhy střeliva JSB (a nejen ty) mají své odlišnosti a to celkem výrazné.
Nyní, kdy používám ve své zlamovačce BSA XL pružinu neoriginální - pružinu Gamo Hunter (zkrácenou o čtyři závty), jediné střelivo značky JSB mě vyhovuje jen Expres. Druhé a prakticky univerzální jsou Heavy. Expres na 15m chodí skoro jednou dírou - rozptyl cca 4(5 mm), Heavy o něco horší. Klasické Exact 4,52 mají na tuto vzdálenost rozptyl až 2,5 -3 cm, což je z mého hlediska nevyhovující.
Na přesnost střelby a druh střeliva mimo jiné má většinový vliv pružina v pístovce. Pružiny jsem vyměňoval několikrát a vždy jsem na co nejpřesnější nástřel musel použít jiné střelivo JSB. Ať už lehčí či težší, nebo 4,50 nebo až 4,52 mm. Pružina se časem unavuje, nebo se mění její vlastnosti používáním a vždy to má výrazný vliv na používané střelivo. Takže si myslím, že ne vždy lze jednoznačně říci, že třeba Heavy jsou nejřesnější nebo např. Expresy - apod..
Obecně lze konstatovat, že střelivo JSB je přesné. Za daných podmínek a složení vzduchovky. Ale je nutno zjistit, které z tohoto střeliva je nejvíc vyhovující dané zbrani.
Nástřely, které jsem dělal např. před měsíce se střelivem Heavy a originální pružinou, jsou dnes pasé. Při výměně pružiny nebo změně jejích vlastní dojde k tomu, že Heavy už přesně nebudou a musím použít jiný druh steliva.
To jsou má závěry týkající se pístovky. Ať chceme či ne, pružina se prostě unaví, změní se úsťová rychlost střely, její energie a tím i její přesnost v cíli.