Air Arms S410 Clasik Karabina cal.22 + .177

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
skeptik

Příspěvek od skeptik » 03 lis 2009 19:09

Budhist píše:po výpočtech s konkrétními hodnotami mi vyšla síla ztlačeného vzduchu která působí na píst u lehčí diabolky 15,999N a u těžší 16,002N
Nevim, jak jsi k tomu dosel - me vychazi, ze pri stejnem tlaku vzduchu je sila, co tlaci na strelu u raze .22 proti .177 temer 1.55x vetsi.
Krome toho, ani zdaleka se veskera energie stlaceneho vzduchu neprevede na kinetickou energii strely. Mimo jine uz proto, ze po tom, co strela opusti hlaven, "vyfoukne" jeste znacna cast energie (vzduchu) do okoli.
Dalsi okolnost (ktera vede k tomu, ze u raze .22 se energie vzduchu lepe vyuziva) spociva v tom, ze dochazi k mensimu ubytku tlaku podel hlavne vlivem treni plynu o stenu trubicky.
Nesmime zapominat ani na zmenu teploty plynu pri jeho expanzi - a to urcite jeste neni vsechno...
Zkratka popis prenosu energie stlaceneho plynu na strelu je slozity dynamicky proces, ktery nelze popsat jednoduchymi vzorci.
Tohle jsou jen laicke uvahy, myslim, ze tady je dost skutecnych odborniku, kteri by k tomuto tematu mohli rici cosi erudovanejsiho.
Kdyz se teorie dostava do rozporu s praxi, vzdy je spatna ta teorie...

- Skeptik
Laďa2

Příspěvek od Laďa2 » 03 lis 2009 19:10

To Budhist
Zde: ...potenciální energie pružnosti stlačeného vzduchu se celá přemění na kinetickou energii té diabolky... (út listopad 03, 2009 4:07 pm)
je zásadní chyba ve Tvé úvaze. Síla, působící na střelu, účinně působí po dráze, rovnající se délce hlavně. Součin síly a dráhy dává účinnou práci (a tedy kinetickou energii na ústí hlavně). Při stejném tlaku vzduchu je hnací síla u kalibru .22 větší než u cal .177 a to v poměru ploch průřezů střel. Z druhé strany tedy, pro stejnou E0 je třeba u většího kalibru menší tlak a tedy MENŠÍ MNOŽSTVÍ vzduchu.
- Balistici prosím omluvte výrazné zjednodušení.
Budhist
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Budhist » 03 lis 2009 19:31

takže, napíšu jsem postup jakým jsem došel k výsledku, nebudu do hodnost dosazovat

1/2 . m . v2 = 16j -> z toho vycházím v obou případech, za hmotnosti diabolek sem dosadil 0,5g a 1g

u lehčí diabolky mi vyšla rychlost 252,98 m.s na -1
u těžší to bylo 178,89m.s na -1
dál jsem použil vzorečky s=1/2. a . t na 2
a = (delta v/delta t)

z této soustavy rovnic jsem si spočítal zrychlení pro oba 2 případy, u lehčí diabolky to bylo 31999,44 m.s na -2
u těžší pak 16001,71 m.s na -2

pro výpočet síly působící na diabolku jsem použil vzorec F = a . m

výsledky pro lehčí diabolku : 15,999N
a pro těžší: 16,002N

tam kde bylo potřeba dosadit po jaké dráze se diabolka pohybovala bylo dosazeno v obou případech 1m (délka hlavně)

Dost bych se divil, kdyby byl postup který jsem zde napsal špatný, nicméně uznávám že v reálu mohou být vlivy ovlivňující výsledek takové že to může být úplně jinak :P tohle je pohled člověka který zatím nemá možnost vycházet z ničeho jiného než ze středoškolské fyziky a vyplívá z něj to co jsem napsal výše, pokud mě to vyvrátíte, samozřejmě se Alexxxusovi omluvím že jsem řekl že píše hlouposti :P to že mu ale přijde legrace dělat narážky na můj nick kterej btw nemá se skutečností nic společného tak to už je věc jiná...jo a alexxusi, hovězí se nejí v Indii, né v Tibetu ;)
Alexxxus
Odborník na vzduchovky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alexxxus » 03 lis 2009 19:56

Budho .... vys.r se na vypočty kup si pušku v 22 a v 177 a na vzorečky zapomeneš v okamžiku 50ti ran z jedne a te samé pušky u výkonu 16 joule.
Tvoje vzorečky jsou pro běžné uživatele naprosto přehledné ( nikdo neví co co znamená, n=j hmmmm

Zadělal jsi thread o vzduchovce blábolem - já napsal že mně puška žere mín v ráži 22 než při stejné energii ráže 177. Za tím si stojím. A ex říkala že pevně.
Vzorečky mne nezajímají pokud to chceš řešit založ thread o výpočtech ( pokud tu už nějaký není co upadl v zapomnění ) Tam se můžeš grafomansky vyřádit co se do tebe vejde. Všichni co so sem lezou umí energi spočítat a nemusí ani vědět co je to qvadrát. ( nebo kvadrát ? :-) ).
Opravdu si ty pušky kup a... pak si na čelo naleb červený terčík na betonovou zeď druhý a práskni těmi body o sebe a bude po stresu.
Tečka jdu ladit regulítor od nějakého poláka :)
Daystate Griffin - special edition 007/150 .177 + Deon March 1-10x24
AirArms ProSport .177 + Sightron SIII 10 x 42 MMD
Anschutz HP 9015 + Deon March
Mojí češtinu prosím omluvte.

http://www.alexxxus.cz recenze vzduchovek optik a doplňků
Laďa2

Příspěvek od Laďa2 » 03 lis 2009 20:15

Toto: "pro výpočet síly působící na diabolku jsem použil vzorec F = a . m"
je síla setrvačná, nikoliv hnací!
Daystate Merlyn

Příspěvek od Daystate Merlyn » 03 lis 2009 20:23

Fakkt dobrý už ani nevím kolik je 2+2 podle těch výpočtů asi 3 a je fakt, že teorie a praxe je něco jiného, někde ten vzduch ale ucházet musí :roll:
Budhist
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Budhist » 03 lis 2009 20:26

To je neuvěřitelný jak arogantně se chováš. S tim že nerozumíš těm výpočtům, s tim bych se moc nechlubil protože tam je pár základních veličin, nehledě k tomu že nevíš co je to kvadrát.
Pokud sis všimnul, já sem se snažil chovat tak abych tě neurážel, ty to ale děláš zcela záměrně. Nemá cenu se s tebou bavit a věř mi že pokud se mnou někdo jedná podobnym způsobem face to face, vyřizuju to úplně jinak.

Docela jsi mi to znechutil protože polovinu každého tvého příspěvku tvořily přiblblý posměšky.

Pro ostatní: Budu rád když mi řešení které se aspoň trochu blíží realitě napíšete, aby ste nezadělávali tohle vlákno tak třeba na SZ, díky

To Laďa: Jaký vzorec by si použil ty? Já si nad tim teď lámu hlavu furt mi to tak vychází že by tam měla jít použít... ale teď si teda jistej nejsem
Alexxxus
Odborník na vzduchovky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alexxxus » 03 lis 2009 21:51

... --- ...

Laďa2

Příspěvek od Laďa2 » 03 lis 2009 22:13

-.. . .--- ... .. .--. .- -. .- -.- .-
Alexxxus
Odborník na vzduchovky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alexxxus » 03 lis 2009 22:29

-.. .. -.- -.--

:-)

- . -- .- --- .- .. .-. .- .-. -- ...

Vždyt je to téma o AirArms pušce o ničem jiném. Dnes jsem chtěl svoji Young Beauty ( to když má Apevia pro anglickou vzduchnu tak hezké němcké jméno tož to já musím také něco ) Ale mlha a zima mne zahnali zpět do domu. Tak jsem páchal alespň na nové sklopce. Tedy rovnou na 5ti kusech najednou. Zejtra doufám svoji mladou krásku vytáhnu.

Laďa2

Příspěvek od Laďa2 » 04 lis 2009 06:18

Mám - přes "jednoho" pražáka. :D
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 04 lis 2009 08:46

Co je to tu zase za hadky .. to musi Alexi kazda komunikace s Tebou skoncit hadkou a prispevky typu "-.. .. -.- -.-- "? Kdo ma potom neco takoveho cist?

Zkuste vice respektovat ostatni prispivatele .. kazdy ma jiny nahled - jeden vse bere podle praxe a vysledku a nevidi smysl v teoretizovani ... jineho teorie bavi mozna vic nez praxe .. ale ve finale mohou byt oba nazory pro forum prinosne.
Alexxxus
Odborník na vzduchovky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alexxxus » 04 lis 2009 14:45

Vždyt jsem jen naklíčoval DĚKUJI a AIRARMS. Nic víc.

Samson

Příspěvek od Samson » 04 lis 2009 20:13

To Budhist a zkousel jsi to pocitat podle jednoducheho vzorecku p=F/S ?
Budhist
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Budhist » 05 lis 2009 19:43

Takže ještě k těm výpočtům, pro ty kdo mi říkali že F=a.m je vzorec pro setrvačnost....tenhle vzorec je základním vzorcem pro sílu, vyplívajícím z Newtonova druhého pohybového zákona. A to, že větší účinnou plochu má 5,5mm diabolka tzn "zpracovává" energii rychleji podle mě nahrazuje to, že lehčí diabolka tu rychlost získá na menší dráze.

To, že pokud máme větší průměr hlavně, vzduch uprostřed není tak bržděn odporem hlavně je pravda, nevím jestly to ale udělá velký rozdíl no...

Edit: a k tomu p=F/S... počáteční tlak je tam sice větší ale platilo by to pouze kdyby byl tlak konstantní, podle mě.... Asi se na to zeptám nějakýho odborníka, aby se to vyřešilo
Odpovědět