Já nevím, o co tu jde. Za život jsem měl asi 20-30 zbraní. Z toho jenom dvě nové. Jelikož se věnuju Sigům (které nejsou nejlevnější) a semtam si pořídím nějaký revolver (taky není moc levný), tak upřednostňuju z přísně pragmatických hledisek zbraně jeté. Na nové zbraně bych neměl (základní cena Siga je cca 30k, připočtete-li lepší mířidla, jinou spoušť a nějaké možné doladění, dosáhnete hladce 45kKč, což jsou skoro dva moje platy).
Jistě. Člověk musí být připravený, že šlápne vedle (což se stane i u nové zbraně), ale pokud dodržuje jistá pravidla, tak to bývá většinou v pořádku.
U aut se říká, že s jetým autem si kupujete problémy cizích lidí. U zbraní z druhé ruky si kupujete spíš špatné oči cizích lidí (většinou musíte zbraň znovu nastřelit), ale jinak bývají bez problémů.
Takže:
- - Dejte pozor na mechanické opotřebení. Setřený brynýr je OK, vydřený materiál OK není.
- Dejte si pozor na korozi. Hlavně bodová koroze je mrcha (body vypadaného materiálu).
- Prohlédněte hlavneň (důkladně prohlédnout vývrt, kužel, ústí), Zamykání (ozuby u pušek), zamykací výstupky, nebo závory, rybiny, vedení (jestli nejsou "poddolované") a dejte si pozor na očividně jednostranné opotřebení.
- Zkontrolujte mířidla, hlavně dejte pozor na extrémní polohy (zbraň asi nese na jednu stranu)
- Na závěr zkuste se zbraní "zakvedlat", uslyšíte všechny uvolněné díly
Při koupi zkuste od původního majitele zjistit proč zbraň prodává (akutní finanční potřeby jsou OK, neschopnost trefit terč může být taky OK, ale může to být závada zbraně). A mějte oči otevřené....
Fyzikální zákony jsou právě ty jediné, které platí pro všechny. Dokonce i pro politiky a boháče. - Neznámý Génius
K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama - Edmund Burke