r??e 9mm versus 40

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 29 zář 2009 18:26

el quico
klidne bez na jine forum, a kdyz ti nekdo bude chtit seriozne poradit, tak ti rekne to same co tady.
Mozna ze jsem to spatne napsal, ale myslenka byla, ze u nas neni vypovidajici statistika, takze z nasi statistiky se nic nedovis a z praktickeho hlediska z reality rovnez ne.
vem si ucebnici fyziky ze zakladky a najdi si cast o energii apd. To ti da voditko, co asi bude to spravne.
O vyzbroji a vyberovych rizenich nasich (a mozna i leckterych jinych) ozbrojenych slozek, prosim te nic nepis, kdyz o tom nic nevis. A ikdby nebyly zmanipulovane (jako ze vzdycky jsou) tak nevis jake technicke parametry a pozadavky byly zadany.
Zahranicni prameny jsou relativne bezcene, protoze typy pouzitych strel ci ustove rychlosti ozbrojenych slozek jsou jine nez u nas a uplne jine nez povoluje zakon civilum.
Nevidim duvod strilet 9L kdyz tam nalaboruju naslapnuty naboj s usazenou expanzni strelou (treba hydra shock), Nevim jak moc ti to pritizi u soudu, treba vubec, nebo to bude zrovna to co primeje soudce aby ti dal flastr za vrazdu misto za zabiti v nutne obrane.
Pravda je, ze FBI chtela neco jineho nez 9L a tak se vyvinul naboje raze 10 Auto. ale kvuli neprijemnemu zpetnemu razu, vznikla raze 40S&W. A tu myslim maji i ted.
Tyhle informace ale jiz mas, a mas celkem jasno. Nevim co chces od lidi co provozuji bud sportovni strelbu (IPSC) kde se hraje na faktor a zbrane jsou zdaleka vse jen ne standard (zaslechl jsem neco o nove tride), prosim IPSC strelce aby to nebrali negativne.
Nebo mirenku kde je zpetny raz nezadouci, nebo siluety, kde se zase strili jednorankama vetsinou s puskovymi naboji (take v tom nejsem doma, tak mi nekamenujte - siluetari).
Kup si 5" revolver v razi 44mag. kdyz se neubranis s peti ranama tak ti ani 15 ran v zasobniku u 9L nebude nic platne.

Jo ted mi tak napadlo. rikas ze ti to na strelnici jde stejne dobre s obema razema. Takze ty mas obe zbrane??
nebo jsi si byl parkrat vyzkouset mirenku na 10m??

Good shooting
Nepište SZ, pište dotazy přímo na mail gunshop@sniper.cz
el quico

Příspěvek od el quico » 29 zář 2009 19:14

Střílel jsem z glocku 9mm a ze steyera 40. Na 15 i 20 m byly výsledky střelby na pistolový terč a na poplery téměř shodné. Zbraně jsem měl vypůjčené a z každé jsem vypálil kolem 100 ran. Z fyzikálního hlediska je preference jasná, (to že je ve státech povoleno jiné střelivo a že státní zakázky na nákup zbraní jsou pochopitelně ovlivněny lobingem zbrojařských koncernu je mi jasné). Chtěl jsem se zeptat, jestli někdo nemá reálnou zkušenost (člověk, velké zvíře) aby mi napsal jak se ta daná ráže chová v boji. Střelnice není reál a pro mne je to důležité rozhodnutí. Náklady na provoz 40 jsou mnohem větší (pokud člověk chce pravidelně cvičit) ale jsem ochoten investovat, pokud budu vědět, že jedním,maximálně dvěmi zásahy vyřadím útočníka z boje
HanuIv
Odborník na zbraně

Příspěvek od HanuIv » 29 zář 2009 19:22

el quico píše:Střílel jsem z glocku 9mm a ze steyera 40. Na 15 i 20 m byly výsledky střelby na pistolový terč a na poplery téměř shodné. Zbraně jsem měl vypůjčené a z každé jsem vypálil kolem 100 ran. Z fyzikálního hlediska je preference jasná, (to že je ve státech povoleno jiné střelivo a že státní zakázky na nákup zbraní jsou pochopitelně ovlivněny lobingem zbrojařských koncernu je mi jasné). Chtěl jsem se zeptat, jestli někdo nemá reálnou zkušenost (člověk, velké zvíře) aby mi napsal jak se ta daná ráže chová v boji. Střelnice není reál a pro mne je to důležité rozhodnutí. Náklady na provoz 40 jsou mnohem větší (pokud člověk chce pravidelně cvičit) ale jsem ochoten investovat, pokud budu vědět, že jedním,maximálně dvěmi zásahy vyřadím útočníka z boje
Opravdu vám nezbývá než jedno: Koupit kus prasete, nebo krávy a střílet. 10000x opakovaná pravda říká, že zbraň a náboj je jen asi 15% úspěchu, zbytek je vždy o člověku. O jeho výcviku, tasení, reflexech, strachu, psychickém stavu, hlouposti...
Takže já bych se, být Vámi, s nějakým Miami Incidentem nezabýval, protože v českých podmínkách to je jak příběh z Marsu, je to, jako by jste se uprostřed pouště zabýval technologiemi na sběr dešťové vody :D
Fyzikální zákony jsou právě ty jediné, které platí pro všechny. Dokonce i pro politiky a boháče. - Neznámý Génius
K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama - Edmund Burke
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 29 zář 2009 19:25

el quico píše:Střílel jsem z glocku 9mm a ze steyera 40. Na 15 i 20 m byly výsledky střelby na pistolový terč a na poplery téměř shodné. Zbraně jsem měl vypůjčené a z každé jsem vypálil kolem 100 ran. Z fyzikálního hlediska je preference jasná, (to že je ve státech povoleno jiné střelivo a že státní zakázky na nákup zbraní jsou pochopitelně ovlivněny lobingem zbrojařských koncernu je mi jasné). Chtěl jsem se zeptat, jestli někdo nemá reálnou zkušenost (člověk, velké zvíře) aby mi napsal jak se ta daná ráže chová v boji. Střelnice není reál a pro mne je to důležité rozhodnutí. Náklady na provoz 40 jsou mnohem větší (pokud člověk chce pravidelně cvičit) ale jsem ochoten investovat, pokud budu vědět, že jedním,maximálně dvěmi zásahy vyřadím útočníka z boje
Pokud chceš jediný neodiskutovatelný fakt, pak věz, že .40SW bude při stejně umístěném zásahu o něco účinnější než 9mm Luger.
reaktor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reaktor » 29 zář 2009 19:32

Už sem zkoušel různé ráže do masa, je o tom i video na youtube a 9mm šla jako nůž máslem. Ale nejůčiněji z toho vyšel náboj .500 magnum, myslím si že průstřelu tímto nábojem si útočník všimne velize brzy, protože náboj s ploškou sebou bere hodně materiálu. :lol:
Brokovnice, obrana proti ČERNÉ MAGII

http://www.youtube.com/user/reaktor1300?feature=mhee
HanuIv
Odborník na zbraně

Příspěvek od HanuIv » 29 zář 2009 19:35

reaktor píše:Už sem zkoušel různé ráže do masa, je o tom i video na youtube a 9mm šla jako nůž máslem. Ale nejůčiněji z toho vyšel náboj .500 magnum, myslím si že průstřelu tímto nábojem si útočník všimne velize brzy, protože náboj s ploškou sebou bere hodně materiálu. :lol:
Ja teda nevím, ale chodit s 500Mgn to chce opravdu být kus chlapa. Nehledě na to, že výstřel zvládne jen někdo opravdu dobře fyzicky stavěný.
Prosím, ukončeme tuto zcela zbytečnou diskusi, která nikam nevede....
Fyzikální zákony jsou právě ty jediné, které platí pro všechny. Dokonce i pro politiky a boháče. - Neznámý Génius
K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama - Edmund Burke
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 29 zář 2009 19:36

Nezlob se, ale na tohle uz fakt nemam.
kup si brokovnici, urizni hlavne na bambitku a z peti metru tu jistotu mas.

nebo si snad myslis, ze tu nekdo popravuje lidi nejdrive 9L a pak 40 a dela z toho statistiku???
a do zvere nikdo strilet nebude protoze pouziti kratke zbrane v myslivosti je zakazano zakonem.

kdyz nekoho strelis malorazkou prvni ranou do oka a druhou do druheho, tak jsi tam co potrebujes. kdyz 40 trefis nekoho do ruky treba 2x tak to neni ten efekt co chces.
Jak tu nekdo jiz zminil, zalezi na tom jak dobre ve stressu umis strilet a jiny rozumny napsal, ze drtiva vetsina nositelu zbrani strilet neumi a ti co umi tak v pripade kdy jim jde o zivot selzou.
Proto rikam (a myslim ze ne jen ja) ze resis hovadinu.
Fyzika mluvi jednoznacne, mezi 9L a .40S&W je jasny vyber - .40S&W
Ja bych ti doporucil 45ACP ale v nejakem klonu 1911 nebo nejake obdobne velke zbrane, aby se zbran pri strelbe chovala dobre. Prurezove zatizeni strely .45 s dobrou laboraci ma velice vysoky zastavovaci efekt.
Good shooting
Spectre86

Příspěvek od Spectre86 » 29 zář 2009 19:37

S ploškou by IMO dobre bral aj ten 9mm L. Ale akcia v samonabíjacom systéme by asi nebola nič moc...
Haenell 312, cakam na nove voditko.....
Hatsan 125 uprava diopter
Umarex 850 AirMagnum+ custom tercova pazba + GP 3,5-10x40 (Airsoft kopia Leupold, ale nástrel drží a obraz je slušný)
Zháňam jednoranný nabíjač pre U850.
reaktor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reaktor » 29 zář 2009 19:40

To hanuiv: už zase další?
proto je za tím ten smajl vole. Psal sem hlavně o tom střílení do masa který sem zkoušel.

Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 29 zář 2009 19:46

Strelba do mrtveho masa je asi tak vypovidajici jako strelba do mokreho tel. seznamu, ci do smrkovych fosen ci do bal. zelatiny.

Zver s prostrelenym srdcem na pul, bezi jeste 60m a nekdy i vice, nebo taky zustane na fleku. Je to otazka stavu v jakem se nachazi.

Totez plati o lidech. Nemluve o lidech pod vlivem omamnych latek vcetne alkoholu. Je zdokumentovano, ze pri zakopove valce utocici vojaci na ztec, po zasahu celoplastovou strelou, pokracovali v utoku a stacili hodit granat nebo vyprazdnit zasobnik do zakopu. Prustrel hlavy ci srdce.
takze zasah palici do bricha je ucinejsi, z toho vyplyva co?
Good shooting
reaktor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reaktor » 29 zář 2009 19:50

Myslím že z toho vyplyva jen to co psal alfonss na konci první strany tohoto vlákna, nebo něco úplně jinýho.

reaktor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reaktor » 29 zář 2009 20:07

Připíchnu to sem ať se může el quico mrknout o čem píše. 40 tam ale nemám, to v mým okolí nikdo nemá.

Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 29 zář 2009 20:10

Promin, je to sice hezke, ale naprosto k nicemu. To zas vyplyva z meho prispevku.
Good shooting
reaktor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reaktor » 29 zář 2009 20:34

No dyť já se nehádám. Nejmenuje se to přece reálná obranná střelba. :lol:

Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 29 zář 2009 20:40

jojo v poho. :-)