Kolísání úsťové rychlosti má vliv na balistickou křivku střely, to je jasné. Samozřejmě ideální stav je, když se rozdíl mezi rychlostmi jednotlivých ran rovná nule. Což je samozřejmě nedosažitelné.

Q: Kolik je tedy přijatelné kolísání?
A: Pro každého je přijatelné něco jiného...

Abyste měli představu o co běží, tak pár čísel.
Vezměme, že diabolka Exact má úsťovku 16J tj. 241m/s.
Pokud bude kolísat o +-1% (tj. zhruba +-2,5m/s, celkově rozdíl 5m/s), tak nejpomalejší rána bude mít 238,5m/s a nejrychlejší rána 243,5m/s - a to je právě to, co nás nejvíc zajímá - minimální a maximální hodnota. Protože zásah s minimální rychlostí bude na terči nejníž a zásah s maximální rychlostí bude na terči nejvýš. Všechny ostatní zásahy budou mezi nimi.
Q: A o kolik bude níž a výš?
A: Pro různé vzdálenosti různě.

Tohle konkrétní kolísání +-1% znamená, že na 30m se zásah dosažený s minimální rychlostí posune asi o 1,6mm níže než střední zásah a zásah s maximální rychlostí se posune o 1,6mm výše.
Na 50m je posun 5mm nahoru i dolů.
To tedy nejsou nijak závratná čísla (průměr diabolky je 4,5mm), proto považuji kolísání do +-1% za normální hodnoty, které nemají na střelbu vliv.
Q: Mám na Prochronu skoro samé double, to je super ne?
A: To je, ovšem taky nemusí vůbec být.
Tím se často argumentuje - "dvacetkrát jsem vystřelil a měl jsem deset dublů". Přitom to mohlo klidně vypadat takto - 238, 238, 239, 239, 240, 240, 241, 241.......247, 247, 248, 248.
Takže sice tam opravdu bylo 10x double, ale první zásah bude na 50m na terči o 2 cm níž než ten poslední.
Jak jsem řekl, nejdůležitější je minimální a maximální hodnota ze VŠECH RAN NA JEDNO NAPLNĚNÍ.
Tak aby křivka rychlostí jednotlivých ran nevypadala jako u "legendární" čínské B51 co jsem jednou viděl graf, kde rychlost prvních 50 ran postupně stoupala o 100m/s a dalších 50 ran zase o sto metrů klesla...

U větrovek (tedy obvykle pokud nemají nějaký druh regulátoru) si každý musí zjistit v jakém rozmezí mu zbraň střílí konzistentně (to se dá navíc ladit).
Ovšem obvykle člověk zjistí, že pokud chce střílet konzistentními ranami, tak to má drastický vliv na počet výstřelů, např. celkově na naplnění na 200bar dá 60 ran, ale konzistentních bude 30.
Pokud někdo máte změřené celé průběhy křivek, tak je sem dávejte, aspoň bude co porovnat.