N?boje s okrajov?m z?palem
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Zajímám se o střelectví. Chtěl bych se zeptat :
a) proč se u střeliva s okrajovým zápalem všude upozorňuje na korozi hlavně ? Je zde použita prachová náplň agresivnější než v nábojích se středovým zápalem ?
b) podle návštěvy na stránkách prodejen a podle titulů literatury se může jevit, jako by střelivo s okrajovým zápalem bylo nevýznamné, opomíjené, podřadné. V čem je horší a nevýhodnější než středový zápal ?
c) viděl jsem, že se stále vyrábí náboje flobert 9 mm, ale zbraně se zřejmě neprodávají. Je to tedy jen pro sběratele ?
Děkuji za solidní odpovědi.
a) proč se u střeliva s okrajovým zápalem všude upozorňuje na korozi hlavně ? Je zde použita prachová náplň agresivnější než v nábojích se středovým zápalem ?
b) podle návštěvy na stránkách prodejen a podle titulů literatury se může jevit, jako by střelivo s okrajovým zápalem bylo nevýznamné, opomíjené, podřadné. V čem je horší a nevýhodnější než středový zápal ?
c) viděl jsem, že se stále vyrábí náboje flobert 9 mm, ale zbraně se zřejmě neprodávají. Je to tedy jen pro sběratele ?
Děkuji za solidní odpovědi.
1. Nic podobného jsem dosud neslyšel ani nečetl, dokonce vím o několika lidech, kteří čistí své malorážky až když jsou zas...é jak jetel a začnou být méně přesné. Tvrdí, že čerstvě vyčištěná i hodně špinavá hlaveň není přesná, ideální přesnost prý dosahují po určitém počtu ran, který může být u každé zbraně a střeliva jiný.
2. Má-li mít náboj s okrajovým zápalem větší výkon, jsou na nábojnici kladeny protichůdné požadavky. Musí být dostatečně tvrdá aby snesla vyšší tlaky a přitom dostatečně měkká, aby bylo možné odpálit slož, umístěnou v okraji nábojnice. U nábojů se středovým zápalem působí díky malé zátravce na dno zápalky podstatně menší tlak než na dno nábojnice.
3. Pokud vím, náboj 9 mm Flobert ani zbraně na tento náboj se u nás nevyrábí, v krámu jsem sice náboje viděl, ale byly od Fiocchi. Možná jsou ještě mezi lidmi staré zbraně na tento náboj, možná si ji nějaký fanda pořídí z dovozu, protože zrovna tato se mu líbí, ale určitě jich mnoho není. U nás by byly těžko prodejné, žádné rozumné využití mě nenapadá a vzhledem k výkonu by byly na zbrojní průkaz. Domnívám se, že každý držitel zbrojního průkazu si raději koupí malorážku a zastřílí si přesněji, na větší vzdálenost a podstatně levnějším střelivem. Doby, kdy se zbraně 9 mm Flobert doporučovaly pro zemědělské usedlosti k odstřelu drobné škodné jsou už dávno pryč.
Dancek
2. Má-li mít náboj s okrajovým zápalem větší výkon, jsou na nábojnici kladeny protichůdné požadavky. Musí být dostatečně tvrdá aby snesla vyšší tlaky a přitom dostatečně měkká, aby bylo možné odpálit slož, umístěnou v okraji nábojnice. U nábojů se středovým zápalem působí díky malé zátravce na dno zápalky podstatně menší tlak než na dno nábojnice.
3. Pokud vím, náboj 9 mm Flobert ani zbraně na tento náboj se u nás nevyrábí, v krámu jsem sice náboje viděl, ale byly od Fiocchi. Možná jsou ještě mezi lidmi staré zbraně na tento náboj, možná si ji nějaký fanda pořídí z dovozu, protože zrovna tato se mu líbí, ale určitě jich mnoho není. U nás by byly těžko prodejné, žádné rozumné využití mě nenapadá a vzhledem k výkonu by byly na zbrojní průkaz. Domnívám se, že každý držitel zbrojního průkazu si raději koupí malorážku a zastřílí si přesněji, na větší vzdálenost a podstatně levnějším střelivem. Doby, kdy se zbraně 9 mm Flobert doporučovaly pro zemědělské usedlosti k odstřelu drobné škodné jsou už dávno pryč.
Dancek
1234
1. Také jsem o ničem takovém nikdy neslyšel....
2. Ano jsou, nejsou vhodné pro velké výkony, viz kolega Dancek.
3.9mm Flobert dřív dělalo SB, nyní již asi ne (jen 4mm a 6mm tuším) ale i tak je toto sřelivo normálně k sehnání, minimálně RWS a Fiocchy... Já osobně nevidím význam v této ráži, ale něco se na to dá jistě sehnat....
2. Ano jsou, nejsou vhodné pro velké výkony, viz kolega Dancek.
3.9mm Flobert dřív dělalo SB, nyní již asi ne (jen 4mm a 6mm tuším) ale i tak je toto sřelivo normálně k sehnání, minimálně RWS a Fiocchy... Já osobně nevidím význam v této ráži, ale něco se na to dá jistě sehnat....
Cogito ergo armatus sum.
Ad to že nejdou přebíjet.... to není tak úplně pravda
spíš by bylo lepší říct, že to technicky lze ale nelze to dělat
Například .22LR
Předpokládejme, že úderník při prvním výstřelu zasáhne a poškodí 1/12 z plochy dna, proto přebitý náboj půjde odpálit na 11/12 plochy - což vlastně nemusí vadit. Zápalná slož kterou to zakápneme totiž musí být poměrně citlivá a tak je pravděpodobné, že se odpálení povede i pokud úderník uhodí do stejného místa. Horší to je, když vám takové náboje upadnou
a vůbec to bude dost dřevní
nicméně trvám na tom, že to lze.

Například .22LR
Předpokládejme, že úderník při prvním výstřelu zasáhne a poškodí 1/12 z plochy dna, proto přebitý náboj půjde odpálit na 11/12 plochy - což vlastně nemusí vadit. Zápalná slož kterou to zakápneme totiž musí být poměrně citlivá a tak je pravděpodobné, že se odpálení povede i pokud úderník uhodí do stejného místa. Horší to je, když vám takové náboje upadnou

Teorie
2epetr2008: Teoreticky to lze, prakticky velmi těžko proveditelné (aby jsi měl 100% výsledek).
Cogito ergo armatus sum.
Přebíjet 22LR?
No nic, pobavil jsem se a vracím se radši zpátky do vzduchovek...

No nic, pobavil jsem se a vracím se radši zpátky do vzduchovek...

http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Tak
Tak zrovna 22LR určitě ne, ale třeba bych chápal snahy u takových né moc známých nebo hlavně né moc používaných ráží jako je třeba .17HMR či 17HM2... Najde se spousta ráží, které nejsou tak časté a je jak malý výběr tak i jejich ceny nejsou zrovna příznivé...
Cogito ergo armatus sum.
Já nevím proč se smát tomu přebíjení .22 LR.
Možná někteří ještě pamatují dobu, kdy nábojů ani zbraní nebylo a domácí upravená vzduchovka na malorážkové náboje nebyla až taková rarita. Někdo to ládoval diabolkou a za ní dával poplašňák, někdo holt splašil vystřelené nábojnice a přebíjel si.
Jen to střílení s tím nebylo jako to má Apevia na obrázku
Možná někteří ještě pamatují dobu, kdy nábojů ani zbraní nebylo a domácí upravená vzduchovka na malorážkové náboje nebyla až taková rarita. Někdo to ládoval diabolkou a za ní dával poplašňák, někdo holt splašil vystřelené nábojnice a přebíjel si.
Jen to střílení s tím nebylo jako to má Apevia na obrázku

Tak prosté ano by asi nestačilo, proto nahodím pár odkazů z netu.
http://blog.maly.cz/index.php?cmt=1228
http://blog.maly.cz/index.php?cmt=1228
spolužák v prváku na průmce vlastnoručně upravenou pistolovou vzduchovkou (převrtanou na malorážkové brabčenky) prostřelil učebnici ruštiny
http://paddy.blogy.novinky.cz/0705/kotl ... nych-mozkuMimochodem - pomoci pridavneho uderniku se dala tato hracka predelat tak, ze brok ci diabolka byla odpalovana startovacim nabojem,
Nedávno tu někdo postnul odkaz na takovou vzduchovku na aukru, ale nemůžu to najít.Výrobu malorážek doma i ve školní dílně v 7. třídě, po několika pokusech a úrazech, ukončil můj prostřelený palec.
Naposledy upravil(a) epetr2008 dne 16 dub 2009 12:11, celkem upraveno 1 x.