Příspěvek
od HanuIv » 07 dub 2009 19:33
Vím, že následující slova mohou znít marně, ale člověk by měl uvažovat tak, aby uchopil podstatu věci.
Ten zákon vzniknul ze dvou základních důvodů:
1. Má chránit vyšetřování zločinů. Jestliže dojde k vyzrazení odposlechů, znamená to vyzrazení faktu, že Policie někoho sleduje. Jedná se většinou o zcela otevřené manipulativní jednání většinou někoho, kdo chce ovlivnit běh událostí - například narušit vyšetřování věci.
2. Jedná se o ochranu někoho práv. Ať chcete, nebo ne, každý vyšetřovaný je člověk. Já mám známého, který byl ze zcela nesmyslných důvodů obviněn z trestného činu, čehož se chytly místní noviny a napsaly o něm článek ještě dřív než měl možnost se jakkoliv bránit (protože zrovna seděl ve vazbě). Dotyčného to stálo existenci a čest, protože jakmile vás někdo označí za zločince bvyť jim nejste, fámy se s vámi nesou už celý zbytek života. Kdyby tenkrát k úniku informací nedošlo, věci by se samy daly do pořádku, protože u soudu dotyčný člověk dokázal svou nevinu. Zákon má chránit obžalované, kterým nebyla prokázána vina od zbytečného narušování soukromí.
Zákon má lidi chránit. Žádný zákon ale nepostřehne všechny nepravosti světa. A to, že zákon brání spravedlnosti u některých lidí a vykuků je jiná věc.
Já sám ten zákon nepovažuju za moc užitečný, protože tu jsou jiné zákony, které už platí a které by podobnému jednání měly zabránit. Mělo být použito nejdříve těchto starých zákonů, ale ... znáte to.
Fyzikální zákony jsou právě ty jediné, které platí pro všechny. Dokonce i pro politiky a boháče. - Neznámý Génius
K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama - Edmund Burke