Protože jsem ten Ostravak, tak něco málo z té polské recenze pro ty, kdo se narodili dále na západ nebo na jih. Vybral jsem jen to nejdůležitější (čím se HC a MKIII liší a závěry):
Porovnávaly se AA TX200 HC a MKIII, a to současně.
HC má uvnitř hlavně závit umožňující nasazení tlumiče.
Při střelbě ve vyváženosti zbraně nebyly zjištěny rozdíly. Rozdíl v těžišti je 0,5 – 1 cm.
Natahování pružiny: MKIII jde snadno (doslova píše „jedním prstem“), u HC je třeba použít sílu pro vysunutí páky ze západky a ještě více pro natažení. Píše, že „tady může směle konkurovat Theobenu.“ To bude nevýhoda při delší m čase stráveném na střelnici.
HC má při střelbě silný a dlouhá zpětný ráz, MKIII je měkká. Píše ale, ž je to poněkud nespravedlivé hodnocení, protože porovnával tuningovou a tovární verzi (MKIII měla vyměněnou pružinu a těsnění za nějaký set označený jako J7 s 16 J).
HC je při střelbě hlasitější než MKIII, která ale také nepatří k nejtišším.
Přesnost střelby je stejná (exactem 4,52 na 25 m rozptyl 10 – 11 mm, ty terče, které jsou na obrázku, jsou vybrané z několika nastřílených).
Závěr: MKIII je výborně provedená, dokonale vyvážená zbraň, která se po tuningu při střelbě chová stejně, jako dražší Prosport. „Střílí se z ní neobvykle příjemně, i když j třeba přiznat, že pozice vestoje a vkleče není s touto hodně těžkou věcí ideální. Nečekejte ode mně hodnocení, která z nich je ideální, protože mezi nimi lepší není. Záleží na osobních preferencích, ale já bych svou MKIII nevyměnil za HC, ani kdyby byla tak pěkná, jako je ta na obrázku

“.