Zajímalo by mne kdo, jak měří vzdálenost pro přesnou střelbu z větrovek event. vzduchovek pro následné, přesné přemíření na různé vzdálenosti. Většina z nás , které oslovila střelba typu FT, měří vzdálenost podle fáze zaostření při korekci paralaxe. Já, ať jsem měl různé puškohledy, tak originální, vyznačená stupnice nikdy nesouhlasila s reálnou vzdáleností ať v yardech nebo metrech. Mluvím o vzdálenosi 10m - 50m, dál s větrovkou 16J střílím vyjímečně nebo spíš vůbec ne.
Zvolil jsem cestu ve vyznačení vlastní stupnice, cejchované po pěti metrech, vlastnímy značkami na textilní pásce, nalepenou na točítku korekce paralaxe. / Kdysi jsem něco podobného viděl u Kubajze /
Na rovné zahradě jsem vykolíkoval dráhu od 5m - 50m po 5 metrech dle pásma, kde první cm začíná s komorou diabolky.
Maximální zaostření, při zoomu v mém případě 50X, jsem každou vzdálenost vyznačil na pásce točítka barevně, číselně i jinak.
Po hraní se zvětšením na které finálně střílím je v mém případě 21X., NS Diamond 10-50x60 New.
Moje tabulka 16,2 J Heavy, Evo MK2 :
5m - +3d.
10m - - 2d.
13m - kříž
15m - +1/2d.
20m - +1d.
25m - +1d.
30m - kříž
35m - - 1d. -
40m - - 2d. -
45m - - 3d. -
50m - - 4d. -
Takto mi to funguje při zvětšení 21X bezchybně, tedy na flek

Zaměřím cíl na malé zvětšení / zorné pole /, následně přetočím na zvětšení 50X, na něj zaostřím a zoom dám na optiálních 21x a přemiřuji dle značek na točítku paralaxe a tabulky.
Jak to máte vyřešené a promáklé Vy, další Mistři ?