pozorovac? dalekohledy-monokul?r

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
kesi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kesi » 26 led 2009 18:14

Ahoj a kde to tedy vyráběj? V Číně? K té kvalitě...vím, že máš ten jednokuk hlavně na střelnici, ale zkus se s ním někdy podívat na maximální přiblížení na Měsíc (až bude nuda), pokud budeš mít krásně ostrý bodový obraz, tak jde o slušnou optiku :wink:
...mě docela překvapuje co o něm píšeš :)
Zatím mám s levnejma optikama docela špatné zkušenosti. 1. ten triedr co sem zmiňoval budu prodávat a za 2. mladá si koupila takovej jednokuk (miniaturní) Vortex 8x25 za 1790kč a je to hrůza obecná!

AA TX200 HC 5,5 FAC & EO HELIX 6-24X50 SFP APR-1C MRAD
bezkocur

Jiehe

Příspěvek od bezkocur » 26 led 2009 19:06

No jsem z toho hotovej,furt čumím ven,je tam tma,ale já čumím,měsíc bohužel není,podle meteostanice je úplně schovanej.Fakt jsem mile překvapen,uvidím ještě zítra přes den,přišel jsem z pošty a už bylo šero.
Chtělo by to sluníčko,ale na střelnici si myslím že je ideální,za ty prachy.
Nevím jestli by to šlo vyfotit přes něj,ale rozhodně to vyzkouším.Dostal jsem k tomu i takovej malej katalog jejich výrobků a vypadají pěkně na pohled.
Chce to rozhodně vyzkoušet v praxi na střelnici,ale vidím s tím fakt dobře.
Jo a je to vyráběný v číně.
kesi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kesi » 26 led 2009 19:36

No dneska to na tuti nepůjde: http://observatory.cz/info/index.php?pa ... mesic.html :)
To byl jen takovej nápad, až bude příležitost!
Ares
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ares » 26 led 2009 21:22

Naneštěstí čtení SPZ na 200m nevypovídá o kvalitě obrazu vůbec nic :?
Radgost
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radgost » 27 led 2009 07:18

Tak jsem jej konečně vybalil a mrkl skrz něj.
Nijak zvlášť ostrý obraz, ale katastrofa to zase není.
Zkusím přes víkend vytáhnout ven kolegu skoroprofi střelce ať jej zhodnotí.
kesi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kesi » 27 led 2009 12:50

Ares píše:Naneštěstí čtení SPZ na 200m nevypovídá o kvalitě obrazu vůbec nic :?
No pokud by napsal i do kdy tam byla technická... :lol:
bezkocur

Jiehe

Příspěvek od bezkocur » 27 led 2009 19:41

No nevím co čekáte a na co to potřebujete,já na kontrolu zásahů a to je bez chyby.Dnes jsem to trochu testnul přes den a při zvětšení do asi 20× je to OK,pak jde dosti dolů světlost objektu a taky ohnisko se samozřejmě posune.Nemám už co dodat,za 1400kč i s poštovným jsem spokojen.
Ostrej obraz mám,když si ho zaostřím :D ,ale každej čeká od věcí něco jinýho.
To s tou SPZ jsem testoval první den a nic lepšího pro přirovnání nebylo k mání,ale pokud tím chcete sledovat sousedku,tak máte zřejmě jiný požadavky na detaily a kvalitu :shock:
Jinak zdravím a neberte to osobně.
Radgost
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radgost » 01 úno 2009 16:09

Tak jsme jej testli ve stížených podmínkách - kontrola zásahů na 50 metrů za tlumeného zářivkového osvětlení. Maximální zoom.
Zkouška dopadla nad očekávání.
Okulár má poměrně dobrou ostrost a lze s ním pracovat i stížených podmínek.
V poměru cena/výkon exceluje.
Za 1300,- Kč + poštovné velmi dobrá koupě :!:
kesi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kesi » 02 úno 2009 19:52

Ještě bych přes to mrknul až bude venku hodně sluníčka, jestli to nedělá nežádoucí odlesky nebo stíny jako můj skvělý triedr Sky-Watcher 10x50 made-in China :wink:
Ares
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ares » 02 úno 2009 19:56

a zároveň bych se zaměřil za přechody černá/bílá
Radgost
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radgost » 02 úno 2009 20:29

Vyzkouším. Je relevantní údaj v metrech na jakou vzdálenost v tlumeném zářivkovém světle přečtu noviny?
Ares
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ares » 02 úno 2009 20:30

Osobně bych za relevantní údaj považoval porovnání několika pozorováků postavených vedle sebe a srovnávaných za stejných podmínek, ale to máme asi dost malou šanci provést

Ale když na to koukám, tak pokud upřesníš to Valašsko, tak by se snad dal domluvit víkend a prubnout pár pozorováků
Radgost
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radgost » 03 úno 2009 06:51

S kámošem jsme postavili vedle sebe tenhle Jiehe a nějaký starý pozorovák EXAKTA a Jiehe zvítězil na celé čáře.
Oproti Exaktě žádné stíny a vcelku ostrý obraz.
Radgost
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radgost » 06 úno 2009 18:35

kesi píše:Ahoj a kde to tedy vyráběj? V Číně? K té kvalitě...vím, že máš ten jednokuk hlavně na střelnici, ale zkus se s ním někdy podívat na maximální přiblížení na Měsíc (až bude nuda), pokud budeš mít krásně ostrý bodový obraz, tak jde o slušnou optiku :wink:
...mě docela překvapuje co o něm píšeš :)
Zatím mám s levnejma optikama docela špatné zkušenosti. 1. ten triedr co sem zmiňoval budu prodávat a za 2. mladá si koupila takovej jednokuk (miniaturní) Vortex 8x25 za 1790kč a je to hrůza obecná!
Tak jsem právě zkusil podívat se krz tuhle optiku na Měsíc a to při největším přiblížení.
Velmi ostrý obraz bez vad.
Při největším zvětšení se po obvodu Měsíce objevuje nepatrná chromatická aberace, ale obraz je nadále ostrý.

Nechci tvrdit, že jde o kdovíjak skvělý pozorovák, ale v myslím si, že v téhle cenové kategorii (1 300,- Kč) nemá soupeře, co víc, vyrovná se pozorováků podstatně dražším.
Nesmíte však od něj čekat inertní plyn mezi skly a podobné taškařice.

Druhá věc je taky jak dlouho vydrží potah čoček, ale jsem optimista.
kesi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kesi » 06 úno 2009 19:25

Tak za ty prachy výbornej výsledek, pokud byl obraz skutečně ostrý a nerozmazaný (nebo spíš matný)...halt v takové optické soustavě, kde je velké množství čoček může být barevná vada zvlášť velký problém :( U nás je oblačnost na 90% oblohy, ale občas Měsíc vykoukne. Ještě na něj někdy mrku Newtonem 200/1200 :) , ale není čas a když už ho mám tak je hnusně zataženo :x
Dával sem tu odkaz na podle mě levný trojčlenný apochromát, který tu barevnou vadu podstatně eliminuje...ještě před časem byly takové optiky za hromadu peněz! http://forum.gunshop.cz/viewtopic.php?t ... c&start=60 (posle. příspěvek)
Ty antireflexní vrstvy se tam dávají hlavně jako filtr, který odřízne okrajové části spektra, dnes se běžně používá FMC -> tedy antireflexní úpravy všech optických ploch, které by měl mít pravděpodobně i ten tvůj jednokuk :wink:
Odpovědět