Příspěvek
od hides » 31 bře 2010 23:22
Pokud se můžu vyjádřit k pušce MOSIN vz. 44, tak vlastním oba válečné ročníky 44 i 45, s oběma kusy jsem naprosto spokojen, je to vděčná, krásná, spolehlivá ruská flinta jak má být, ještě ocel-dřevo, oklepaná raznicemi, která není náročná na údržbu a zacházení v rukavičkách. Mosin 44 je vojenská puška, tak "rána" a "kopanec" snad vzhledem k výkonu střeliva, patří k tomu, pokud to někomu vadí, tak ať střílí z 22. Nedám na ni dopustit, rovná miřidla jsou plně čitelná , lépe se s nimi pracuje na terči a plně mi vyhovují oproti mauseru 98. Ten má rovněž svoje kouzlo, přednosti i zápory, jako každá zbraň, obě jsou zcela diametrálně jiné a proto je třeba na to tak i pohlížet.
Já osobně vždycky raději šáhnu a střílím z Mosina 44, než z německé 98, i když svou bojovou užitností jsou obě asi na stejné úrovni. Nabojnice mazat teflonem, pak nemusíte při střelbě již myslet na nic. Z volné ruky s otevřenými miřidly na 50 m v leže, v kleče, ve stoje běžným střelivem -ocelová nábojnice vždy 3 nebo 4 středy za 10, zbytek 9. Pokud se používá ruské mosazné sportovyje střelivo a naše SB, tak vůbec není co řešit, zásahy prostě sedí jeden na druhém.
Je to zbraň vojenská z WW2 a tak je třeba na ni i pohlížet, proč ji upravovat a zasahovat do jejího mechanismu a vzhledu, když právě tím se odlišuje od zbraní moderních a sportovních, to je její devíza oproti novým odlitkům postříkaných barvou, nebo plastovým stříkačkám a proto jsem si je taky s plným vědomím kupoval!!!!!!!!