Britva
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
Na poprvé to není vůbec o čase. Tam jde jen a jen aby se Ti povedlo táhnout Břitvu rovně po kameni, zásadně ji nenadzvedávát dokud nezastavíš, a i na kameni obracet vždy tak aby temeno Břitvy zůstalo na kameni a ostří se převrátilo na druhou stranu, je to stejné jako při obtahování. Kontrola nabroušení se nejlépe provádí protažením ostří proti nehtu. Zní to strašidelně, ale nic to není. Pokud nezatlačíš silou proti nehtu, tak se nic nestane. To spíše si prořízneš bříško palce když máš krátký nehet a nedáš pozor. Nasaď Břitvu ostřím hezky kolmo proti nehtu palce a zlehka táhni dolů. Jde o to, aby jsi sledoval při tom tažení, jestli ostří drhne. Pokud ucítíš na celé délce nějaké zadrhnutí, tak na tom místě může být na ostří zoubek. Pokud drhne po celé délce, tal ještě není ostrá. Dobře nabroušená jede úplně hladce až to překvapuje, že nehtem neprojede. Neboj neprojede - k tomu musí být dost velký přítlak. Pásek už máš nachystaný dobře, tak jen rozpusť kousek té brusné pasty s olejem, rozmíchej a nechej odstát. Zatím si pásek napajcuj směsí oleje na šicí stroj do skleničky na dno + křídy tak dva cm. + jemný dřevěný popel. Já používám popel z grilovačky, ale kolegové zkusili ze spálené lajsničky. Spotřeba je trochu větší špetka. Vše jsem si dal do skleničky od léků a mám tak dvě skleničky nadosmrti. Když je potřeba jednou za dlouhý čas dopajcnout, tak štětečkem nanesu, Tolpapem rozetřu a flaškou zaleštím.
No a obtahovat je jako brousit, po nabroušení stačí 10-15 tahů na řemenu tam a zpět a protáhnout přes nehet. To dělat pokaždé a na nehtu se nenajde stopa po takovém protahování. Zkusit na dobře namydlené tváři kratičkými tahy zda Břitva bere. Čsem bezpečně rozeznáš co je ostré a co tupé. Když obtahování nestačí - přeleštit na brousku. První příprava je zdlouhavá, ale hned to další holení už je o něčem jiném. To je snad vše, tak ať se Ti daří.
No a obtahovat je jako brousit, po nabroušení stačí 10-15 tahů na řemenu tam a zpět a protáhnout přes nehet. To dělat pokaždé a na nehtu se nenajde stopa po takovém protahování. Zkusit na dobře namydlené tváři kratičkými tahy zda Břitva bere. Čsem bezpečně rozeznáš co je ostré a co tupé. Když obtahování nestačí - přeleštit na brousku. První příprava je zdlouhavá, ale hned to další holení už je o něčem jiném. To je snad vše, tak ať se Ti daří.
Zdravím Petr S.
357-Magnum - velmi dobrý argument pro uzavření příměří.
- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
Broušení na břidlici.
Dobrou noc kolego Herve,
budu rád, když Ti moje znalosti budou užitečné. Pokud budeš cokoliv potřebovat doplnit, a budu vědět, rád se podělím. Moji zeťové na Břitvu nemají odvahu a než se budou holit vnoučata, tak to bude ještě minimálně 5-6 let trvat než jim budou moje rady užitečné.
budu rád, když Ti moje znalosti budou užitečné. Pokud budeš cokoliv potřebovat doplnit, a budu vědět, rád se podělím. Moji zeťové na Břitvu nemají odvahu a než se budou holit vnoučata, tak to bude ještě minimálně 5-6 let trvat než jim budou moje rady užitečné.

Zdravím Petr S.
Pánové, poprosil bych Vás centralizovat všechny dotazy a odpovědi na nový server a tu to uzavřít, fórum už je kompletní tak aby se to případně pak dobře dohledávalo, je-li možno?
Glock 43, HK USP, CZ 27, 45, 50, 52, 75B, 44/81, 82, Derringer GG .45+9mm,
SVD 63, AKS74u, Brno mod. 4, Optima B12, M870
Sa vz. 26, 58, 61, UK 59, UZI, CQ-A1
Slavia 631, Slavia 634+Nikko Stirling 6x40AO, Crossman 1377
SVD 63, AKS74u, Brno mod. 4, Optima B12, M870
Sa vz. 26, 58, 61, UK 59, UZI, CQ-A1
Slavia 631, Slavia 634+Nikko Stirling 6x40AO, Crossman 1377
Proč zavírat?
Tady to může být dál pokec o břitvách pro ty, co se jim nechce chodit na jiné fórum (třeba mně
).
Tady to může být dál pokec o břitvách pro ty, co se jim nechce chodit na jiné fórum (třeba mně

http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
zarovnanie bridlice
Podľa mňa samotná bridlica na skle síce ukáže miesta kontaktu a teda " mapu nerovností " ale nenapraví ju. Nie je tam žiaden úber. Ja som to riešil na nových kameňoch jednoducho - zrkadlo zo steny zvesiť, namočiť dobre vodný šmirgel zrnitosť 280, po ňom pobehať osmičkovými pohybmi kameňom, kontrola proti svetlu priesvity oceľovým presným príložníkom, kým plocha nebola dokonale rovinná. Potom kameň poriadne opláchnuť, prípadne pár krát na ňom obtiahnuť nôž, kým na neho vlezieš britvou, aby sa odstránili prípadné zaseknuté korundové zrnká zo šmirgla, ktoré by mohli ostrie britvy lokálne poškodiť.
- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
Brousek
Ahoj kolego Romanescu,
naprosto souhlasím s tím, že sklo neprovede žádnou nápravu. Já to opravdu myslel jen jako kontrolu rovinnosti. Ten Tvůj způsob zarovnání by právě ty nerovnosti napravil. Taky lze použít obyčejnou malou dlaždičku, co nemá ten super-lesk ale jen horní plochu takovou sice hladkou ale ne příliš. Ve spojením s vodou docela zarovnávací plocha.
naprosto souhlasím s tím, že sklo neprovede žádnou nápravu. Já to opravdu myslel jen jako kontrolu rovinnosti. Ten Tvůj způsob zarovnání by právě ty nerovnosti napravil. Taky lze použít obyčejnou malou dlaždičku, co nemá ten super-lesk ale jen horní plochu takovou sice hladkou ale ne příliš. Ve spojením s vodou docela zarovnávací plocha.
Zdravím Petr S.
brusná pasta
To Herwe:
na řemen nanes tu červenou pastu! Ta je totiž brusná, ta černá vůbec nebere a jen leští.
Stejně tak to používám i já, tyto pasty mám také.
Kolega Smékal se přehlédl: na tom papíru je napsáno, že pasty NEnahrazují klasické broušení na kameni.
S tou černou opravdu jen jemně doleštit ostří břitu, ale na obtahování ber tu červenou.
na řemen nanes tu červenou pastu! Ta je totiž brusná, ta černá vůbec nebere a jen leští.
Stejně tak to používám i já, tyto pasty mám také.
Kolega Smékal se přehlédl: na tom papíru je napsáno, že pasty NEnahrazují klasické broušení na kameni.
S tou černou opravdu jen jemně doleštit ostří břitu, ale na obtahování ber tu červenou.

Byl vyroben holící strojek s 5-ti břity!!
Kde to šílenství skončí...?!?
Kde to šílenství skončí...?!?
Re: zarovnanie bridlice
Ahoj..Romanescu píše:Podľa mňa samotná bridlica na skle síce ukáže miesta kontaktu a teda " mapu nerovností " ale nenapraví ju. Nie je tam žiaden úber. Ja som to riešil na nových kameňoch jednoducho - zrkadlo zo steny zvesiť, namočiť dobre vodný šmirgel zrnitosť 280, po ňom pobehať osmičkovými pohybmi kameňom, kontrola proti svetlu priesvity oceľovým presným príložníkom, kým plocha nebola dokonale rovinná. Potom kameň poriadne opláchnuť, prípadne pár krát na ňom obtiahnuť nôž, kým na neho vlezieš britvou, aby sa odstránili prípadné zaseknuté korundové zrnká zo šmirgla, ktoré by mohli ostrie britvy lokálne poškodiť.
Díky za nápad. Dneska jsem si koupil 2 ks šmirglu o zrnitosti 320 a snažil jsme se na skle vyhladit ten kámen. Celkem se to podařilo, ale na jedné straně je kámen takový strukturovaný, nerovný i po dlouhé době zabrušování na papíru. Rozhodně je ale brousek teď o 80% lepší než byl.
Přišel už nekomu dalšímu brousek od p. Sucháčka? Rád bych porovnal

k dnešnímu broušení..
Řemen jsem napajcoval směsí oleje, popela a křídy a zahladil sklenkou.
Na břidlici jsem břitvu nabrousil, až mám puchýř na ukazováčku a palci
Pak jsem napajcovaný řemen přetřel na plocho hranolkem červené brusné pasty prstem vmasíroval do opasku a nechal zavadnout. Asi po hodině jsem břitvu 20x obtáhl (na kameni jsem získal celkem grif) a je to síla. Ta břitva, co jste onehdá psali že holit už nebude (Bílá solingenka Friodur) mě oholila jako miminko. Občas to zatahalo, ale oproti minulým holením k neporovnání. Paráda...
Už se těším, jak mě oholí nějaká břitva s perfektním ostřím...až ji někde seženu
do té doby budu brousit a zkoušet to co mám....
Řemen jsem napajcoval směsí oleje, popela a křídy a zahladil sklenkou.
Na břidlici jsem břitvu nabrousil, až mám puchýř na ukazováčku a palci

Pak jsem napajcovaný řemen přetřel na plocho hranolkem červené brusné pasty prstem vmasíroval do opasku a nechal zavadnout. Asi po hodině jsem břitvu 20x obtáhl (na kameni jsem získal celkem grif) a je to síla. Ta břitva, co jste onehdá psali že holit už nebude (Bílá solingenka Friodur) mě oholila jako miminko. Občas to zatahalo, ale oproti minulým holením k neporovnání. Paráda...
Už se těším, jak mě oholí nějaká břitva s perfektním ostřím...až ji někde seženu

do té doby budu brousit a zkoušet to co mám....
- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
Broušení a obtahování
Ahoj kolego Herwe,
musím se omluvit, za to přehlédnutí předpony "Ne" ve slově Nenahrazuje. Kolega Baron naštěstí zjistil moji chybu. Navíc díky jeho skušenostem s používáním této brusné pasty, už zná její schopnost brousit. Jenom bych dodal maličkost, po nanešení brusné pasty - ROZLEŠTIT - falškou. Jednak se větší zrna zatlačí do napajcované kůže a hlavně se pak pasta nevydroluje a nehrozí pškrábání Břitvy. Já tu svou pastu (historickou na ventily) mám rozpuštěnou v oleji a z té usazeniny používám jen to jemné nahoře pomocí štětečku. Co se týká té bílé Solingenky. Pokud jsi doposud používal málo nabroušené břitvy, tak Ti každá dobře nabroušená bude připadat báječná. Ale počkej až budeš mít možnost porovnat s nějakou kvalitně nabroušenou a dobře obtaženou 6/8, tak budeš jen kulit oči asi takto -
. Potom pochopíš a hlavně ucítíš rozdíl mezi úzkou a širokou. A pak už budeš jenom fajnšmekr. 
musím se omluvit, za to přehlédnutí předpony "Ne" ve slově Nenahrazuje. Kolega Baron naštěstí zjistil moji chybu. Navíc díky jeho skušenostem s používáním této brusné pasty, už zná její schopnost brousit. Jenom bych dodal maličkost, po nanešení brusné pasty - ROZLEŠTIT - falškou. Jednak se větší zrna zatlačí do napajcované kůže a hlavně se pak pasta nevydroluje a nehrozí pškrábání Břitvy. Já tu svou pastu (historickou na ventily) mám rozpuštěnou v oleji a z té usazeniny používám jen to jemné nahoře pomocí štětečku. Co se týká té bílé Solingenky. Pokud jsi doposud používal málo nabroušené břitvy, tak Ti každá dobře nabroušená bude připadat báječná. Ale počkej až budeš mít možnost porovnat s nějakou kvalitně nabroušenou a dobře obtaženou 6/8, tak budeš jen kulit oči asi takto -

Zdravím Petr S.
Re: Broušení a obtahování
....no na to se právě dost těšímSmékal Petr píše:Co se týká té bílé Solingenky. Pokud jsi doposud používal málo nabroušené břitvy, tak Ti každá dobře nabroušená bude připadat báječná. Ale počkej až budeš mít možnost porovnat s nějakou kvalitně nabroušenou a dobře obtaženou 6/8, tak budeš jen kulit oči asi takto -![]()
. Potom pochopíš a hlavně ucítíš rozdíl mezi úzkou a širokou. A pak už budeš jenom fajnšmekr.

Pozor hlášení, opakiji, pozor hlášení!
Kolegové, jak jistě víte, provozujeme s několika kolegy břitvomily doménu http://www.britva.cz s fórem http://forum.britva.cz.
Někteří v vás mají snad pocit, že jsem se rozhodl na vlně břitev vytěžit nějaký ten zlaťák.
Zřejmě tak usoudili dle příspěvku kolegy MUDR C.
Nicméně není to tak a britva.cz zůstává jen mým koníčkem.
Tento web jsem založil především proto, abychom mohli rady a tipy zkušených uživatelů, kteří jsou ochotni se o ně podělit, zarchivovat, ale především zatřídit do jednotlivých kategorií, abychom je nejen mi, ale také ostatní čeští uživatelé mohli pohodlně nalézt a nemuseli se probírat balastem fór.
Tímto tedy ještě jednou prohlašuji, že web http://www.britva.cz a všechny přidružené projekty včetně fóra, jsou nekomeční projekt.
Konec hlášení, opakuji, konec hlášení.

Někteří v vás mají snad pocit, že jsem se rozhodl na vlně břitev vytěžit nějaký ten zlaťák.
Zřejmě tak usoudili dle příspěvku kolegy MUDR C.
Nicméně není to tak a britva.cz zůstává jen mým koníčkem.
Tento web jsem založil především proto, abychom mohli rady a tipy zkušených uživatelů, kteří jsou ochotni se o ně podělit, zarchivovat, ale především zatřídit do jednotlivých kategorií, abychom je nejen mi, ale také ostatní čeští uživatelé mohli pohodlně nalézt a nemuseli se probírat balastem fór.
Tímto tedy ještě jednou prohlašuji, že web http://www.britva.cz a všechny přidružené projekty včetně fóra, jsou nekomeční projekt.
Konec hlášení, opakuji, konec hlášení.

- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
Nové NEKOMERČNÍ forum
Vážení kolegové a přátelé Břitvy,
děkuji kolegovi Radgostovi, za vysvětlení celé situace kolem nového fora. Věřím, že se budeme scházet při přátelských rozhovorech na všech třech současných forech, kde si navzájem vyměnujeme své znalosti, postřehy, zkušenosti ale i zábavné příběhy ze života okolo Břitev. Když se kdokoliv na novém foru zaregistruje, bude vítán a budeme se těšit z jeho přítomnosti. Stejně tak jsou vítáni i všichni kdož se chtějí jen podívat, a když navíc přidají svůj příspěvek i jen jako hosté, bude nám opravdovým potěšením.
Srdečně Vás všechny zravím a těším se na Vás zde, tam i onde.
děkuji kolegovi Radgostovi, za vysvětlení celé situace kolem nového fora. Věřím, že se budeme scházet při přátelských rozhovorech na všech třech současných forech, kde si navzájem vyměnujeme své znalosti, postřehy, zkušenosti ale i zábavné příběhy ze života okolo Břitev. Když se kdokoliv na novém foru zaregistruje, bude vítán a budeme se těšit z jeho přítomnosti. Stejně tak jsou vítáni i všichni kdož se chtějí jen podívat, a když navíc přidají svůj příspěvek i jen jako hosté, bude nám opravdovým potěšením.
Srdečně Vás všechny zravím a těším se na Vás zde, tam i onde.
Zdravím Petr S.
Mě ani ve snu nenapadlo, že by mohl někdo profitovat z nového webu. Moc Vám tvůrcům děkuji za jeho vznik.
Tady na tohle staré fórum píšu proto, že na novém jsem nenašel , nebo si nevyhledal místo pro takové to nezávislé tlachání. Na druhé straně, tady se líhnou rady a věci, které by na nových stránkách chybět neměli. Od této chvíle už "tady" nic psát nebudu a začnu se vyptávat zde. http://forum.britva.cz/index.php
Tady na tohle staré fórum píšu proto, že na novém jsem nenašel , nebo si nevyhledal místo pro takové to nezávislé tlachání. Na druhé straně, tady se líhnou rady a věci, které by na nových stránkách chybět neměli. Od této chvíle už "tady" nic psát nebudu a začnu se vyptávat zde. http://forum.britva.cz/index.php