monikash a ostatní co je to zajímá: já to ruský téma s nákresy možného problému (nebo ne) návaznosti bubínku na hlaveň u konkrétních plynových revolverů nenajdu. V nějak slušném pro mne času. Musím to vzdát.
Tak alespoň jedno ruské téma o
Weihrauch HW37 (tam se to nabízí pod jiným komerčním názvem Arminius):
http://talks.guns.ru/forummessage/29/287628.html
a tady je třeba ruské
srovnání HW37 a umarexáckýho Chief, pochopitelně nějak datováno takže k dnešku mohou být změny:
http://talks.guns.ru/forummessage/29/304908.html
... a tady úplně dole jsem si vypůjčil, ořízl a uvedl pro pochopení ruské fotky a alespoň trochu k vysvětlení té návaznosti o které píšu v první větě.
Aby se nedal plynový revolver zneužít směr ostrá, tak nejen že je v hlavni ta přepážka, ale je upravený také sám bubínek: ten otvor pro flus ven z bubínku do hlavně je z každé komory pro náboj zmenšený a je umístěn excentricky směrem k vnějšímu okraji bubínku, navíc samy tyto komory jsou vůbec posunuty od středu více k témuž okraji bubínku, takže odolnost takového bubínku vůči tlakům je záměrně snížená.
Výsledkem je, že případný výstřel ostrým nábojem by takový převážně slitinový bubínek zničil a obávám se, že i vážně ohrozil na zdraví střelce co by to přece jen zkoušel.
A teď jsme u toho, co taková fabrika s tím plynový revolverem konstrukčně udělá?
Pokud ho dělá třeba i ve variantě pro střelbu traumatickým střelivem nebo dokonce je plynovka odvozovaná od jakoby ostré a kterou fabrika dělá také (ta starší provedení než to světoví bezpečáci zakázali), tak může a pro snížení svých výrobních nákladů udělat jen úpravy na bubínku.

Tj. neposune směrem nahoru také i hlaveň, tak aby byla správně předsazena tomu excentrickému otvoru ven z bubínku ... a při výstřelu významná část té dráždivé látky půjde do stěny hlavně. Nikoli dovnitř do hlavně a potom ven! Nehledě na to, že určitou paseku v průchodnosti tam napáchá už i samo excentrické umístění toho "vypouštěcího" otvoru
ven z bubínku.

- 1158272.JPG (32.16KiB)Zobrazeno 1465 x

- 1158203.JPG (33.89KiB)Zobrazeno 1465 x
Jak jsou na tom konkrétní umarexácký modely revolverů, nebo od Rohm případně Weihrauch nebo Ekol, Zoraki a Blow nevím. Já to příležitost studovat v krámě neměl. Vybral jsem si pistoli P22. Je to ale věc,
na kterou by měl pozorný zákazník také dát pozor! Zvláště, když vybírá z vícero modelů a od různých i třeba výrobců.
Než študýrovat, jak víc esteticky nebo ne vypadá ústí hlavně a vybírat dle toho, tak z praktických důvodů se raději věnovat těmto a podobným věcem.