pistole makarov

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
edelweiss
Administrator

Příspěvek od edelweiss » 03 črc 2009 11:18

Tož to gratuluju, to budeš mět otužilého mazla :lol:

Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
xenoy
Kontaktovat uživatele:

.

Příspěvek od xenoy » 26 črc 2009 17:57

Ví někdo zda ty východoněmecké pistole Makarov co prodává Zelený sport mají stejně jako ty ruské tvrdochromom v hlavni??
kayakero

Příspěvek od kayakero » 11 srp 2009 15:43

->> xenoy:
asi je to už ne-aktuální, jelikož ty DDR-Makarovy už vyprodali,
ale jestli Tě napadne jak na něm nedestruktivně zjistit, zda má v hlavni tvrdochrom, dej vědět, podívám se.

ostatním: zkušenosti:
- DDR Makarov je o hodně vyladěnější nežli ruský, chod vážně o ligu výše. Němci prostě usilují o perfekci i za socializmu. U laxních rusáren co mi kdy prošly rukama byly s výrobou + kontrolou vždycky trable - v libovolce TOZ byly dokonce špony uvnitř napínáčku, u všech pistolí se daly najít mezi vnitřními hejblátky díly s neošetřenými otřepy (pretaženými hrankami) a pod. Tady ani náznak podobné laxnosti, vše chodilo lehce.

- náhradní zásobníky co prodává Multiagro jsou ale asi azbukáčské - je to dost humus. V dolní poloze se jezdec občas zakousne, pružina zásobníku se zachytí o hranu na jezdci - tj. zabírá kde nemá, napáskovat 8. náboj je občas porod, občas nemožné. Naštěstí se zásobník Makarov dá snadno rozložit, takže je vidět, že lis na jezdec zásobníku obsluhoval asi debil, je to tam s hranami a zkřivené dovnitř jezdce u všech 4 kusů, co jsem dokupoval. Pilník to vyřeší, ale i tak: důvěra v ruské výrobce je tím narušena, z jejich výrobků se zase stává rusárna-hnusárna, dodělej doma.

- náboje 9Mak od Barnaula na sebeobranu nebrat. Sice jsou hezké (ocel. hilzna, zelený lak, baleno v papíru jako u řezníka, fakt charizmatické), ale: i v jediném zásobníku (tj. 8+1 ran) se vám klidně 2 i 3-krát stane, že náboj musíte odpalovat na 2 údery. Jo, taky znám teorii, že pokud 1. rána úderníku zápalku neiniciuje, je asi zápalka v loji - a šance, že ji odpálí 2. úder je mizivá. Realita zde je ale taková, že dobře 10% nábojů vystřelilo na 2. úder (a žádný nepotřeboval 3.ránu). Náboje od S&B byly bez těchhle komplikací.

Vysvětloval mi činovník na střelnici, že na to nebude spolehnutí, jelikož Barnaul může koupit prošlý sklad nějaké obskurní armády <0,20Kč za kus, střelivo prožene svou balící linkou - a příští dodávka zase může být z naprosto jiné obskurní armády (skladovaná ve vlhkých tropech místo sibiřských mrazů), nebo klidně i nová výroba - třeba ruská, třeba naprosto odjinud. Podle ikony na hilznách byly náboje možná taky od Erika Honeckera. Ale nevím.
kayakero

Příspěvek od kayakero » 11 srp 2009 15:46

Jo: a ještě jedna veselá historka z natáčení:

v Multiagru jsem zakoupil hned i pixlu krmiva: S&B 9 Makarov v papírové krabičce.

Tradiční test doma před první cestou na střelnici:
Všechny náboje plného zásobníku protáhnout komorou ručním natahováním závěru (bez spouštění). Hned 3. kus sice spolehlivě nabil, ale už nevytáhl. Tak vyndám zásobník, znovu natáhnu závěr - třeba se vytahovač chytne napodruhé. Nechyt - ani napodesáté. Dřevenou tyčkou šel náboj z komory vyšťouchnout docela snadno, důvěra v pistoli byla ale pryč. Pokud by náboj jen neodpálil, je to u pistole průser, ale ještě se možná bude dát ustát. Když ho ale nechytne vytahovač, zkoušet se ale při boji o život šťourat tyčkou v hlavni pistole, to by neustál ani inspektor Closeau. Odpusťte: šéf-inspektor.

S náboji Barnaul zato vše šlapalo bez náznaku téhle závady. Když jsem pak zkoušel další naše S&B, zhruba 1/3 kusů nešla vytáhnout. Takže jsem je odložil, že je vystřílím a už se k nim nevrátím.

Pointu příbehu jsem zjistil až po několika dnech, když jsem se chystal a všechny z oné krabičky S&B 9Mak páskoval do zásobníků. Když v té papírové krabičce byl 2. plastový košíček jiné barvy, ještě mi to nedošlo. To až když jsem viděl, že v jednom košíčku jsou střely stříbrné, v druhém košíčku jsou do mosazna. A položeny vedle sebe se rozměry zjevně lišily - ne o moc, ale viditělně pouhým okem.

Teprve pak jsem se podíval na ražení dna nábojů. Ano, opravdu mi v Multiagro prodali papírovou pixlu S&B 9Mak, kde v jednom košíčku byly náboje S&B 9Mak, ve druhém košíčku S&B 9Br.k.

Zdali a jak Sellier&Bellot 9Browning kurz v pistoli Makarov funguje při střelbě, to jsem zatím netestoval. Možná až jednou.
golfkiller
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od golfkiller » 11 srp 2009 15:55

jsem si pořídil maďara PA63 FEga v 9mm M tak jsem na něj zvědavej. Mam celkem dost střeliva a nebylo to z čeho poslat ven. A 1500kč za pistoli mně nezabije :D
Na světě připadá jedna zbraň na každého dvanáctého člověka, otázkou je... Jak ozbrojit těch jedenáct ostatních?

[img]http://www.my-smileys.de/smileys3/axis-li-kill.gif[/img]
Zajic

.

Příspěvek od Zajic » 11 srp 2009 21:16

Ja si nedavno poridil, PM Baikal 442, uz sem s nim prasknul kolem 150 naboju, naprosto bez problemu, suprova zbran, dobry soustrel, jen teda tak ostreji kope do ruky, proti 9mm Luger.
Apsolutne vhodna zbran na noseni, nepoznal jsem dosut zbran, ktera by se dobre nosila, byla spolehliva na dostatecne silny naboj a byla levna...atd...atd...

Az ji vytahnu znovu na strelnici, tak poridim nejake foto a podelim se tady s vama :wink:
luboking

x

Příspěvek od luboking » 11 srp 2009 23:47

Mne sa podarilo teraz čerstvo pred dvoma dnami zohnat fakt pekný kúsok.Ide o nemeckeho makáča, ale nie DDR ako predával Multiagro, leč už nemeckého asi v 91 robená maloséria, môj má číslo 344 a po oboch stranách záveru má velké nápisy. Perfektne spracovaný, ale ešte som ho netestnul na strelnici, no ked len trocha tak dobre jak vyzerá bude aj strielať, bude to super.
Golem

Příspěvek od Golem » 12 srp 2009 01:26

Ahoj, ten maďar byla náhoda, nebo by se ještě za podobných podmínek dal sehnat?
golfkiller
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od golfkiller » 12 srp 2009 08:28

naďar byl náhoda. Lubo a výrobce ? simson suhl?
Na světě připadá jedna zbraň na každého dvanáctého člověka, otázkou je... Jak ozbrojit těch jedenáct ostatních?

[img]http://www.my-smileys.de/smileys3/axis-li-kill.gif[/img]
luboking

x

Příspěvek od luboking » 12 srp 2009 16:16

Ano Golfe, Simson-Suhl/ Thuringen
rmp

Příspěvek od rmp » 12 srp 2009 21:52

kayakero: To, že vytahovač náboj nezachytí, je sice nepříjemné a rozhodně je to závada, ale při ostré střelbě to kupodivu nemusíš ani zaregistrovat. Nábojnice jde totiž při zpětném pohybu dozadu z hlavně sama (přesněji: nábojnice pohání závěr dozadu), a ze zbraně se dostane tím, že je "nakopnuta" nárazem do vyhazovače (dostane rotaci a vylétne okénkem).
Vytahovač v semi-auto zbrani je jen taková jistota, a ve skutečnosti je nejčastěji využit při vytahování nevystřeleného náboje. Některé starší konstrukce vytahovač ani neměly.
kayakero

Příspěvek od kayakero » 13 srp 2009 07:34

:wink: to je tu jasný asi každýmu :wink:

Jen by možná hilzny nelítaly tak radostně.
Tenhle Makarov metá hilzny velmi angažovaně.
Když se podaří minout zástěnu na stavu, přistane hilzna taky přes 10 metrů daleko.
Je to dost ruleta kam poletí - Makarov při kopnutí pistolí dost kroutí.
rmp

Příspěvek od rmp » 13 srp 2009 10:29

kayakero píše: důvěra v pistoli byla ale pryč. Pokud by náboj jen neodpálil, je to u pistole průser, ale ještě se možná bude dát ustát. Když ho ale nechytne vytahovač, zkoušet se ale při boji o život šťourat tyčkou v hlavni pistole, to by neustál ani inspektor Closeau. Odpusťte: šéf-inspektor.
-regoval jsem především na tyto tvé obavy
Zajic

.

Příspěvek od Zajic » 16 srp 2009 21:56

Jakou munici byste doporucili na noseni ?
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 16 srp 2009 22:17

Nic jiného než FMJ stejně neseženeš ... ;-)
Odpovědět