Připadá mi, že se tady nikdy moc neprobírala, tahle populární česká zbraň, našel jsem tu o ní jenom jeden thread, navíc už zamčený. Tak jsem ho založil znovu, protože k Drulovům s bajonetovým závěrem se to nehodí.
Jen pár slov úvodem. Je to všeobecně známá zbraň, kterou dodnes vyrábí družstvo Drulov v Litomyšli. Pistole byla původně určená k doražení postřelené zvěře při dohledání. Kdo ji nezná, je to jednoranná zbraň se sklopnou hlavní, nyní určená pro základní výcvik (nejen) začínajících střelců. Většina byla vyrobená s pevnými mířidly, ale existují i exempláře se stavitelnými, ten mám i já.

Konstrukce je božsky jednoduchá až primitivní, což ovšem nijak nesnižuje užitné vlastnosti, ba naopak. Stavba je velice robustní, má dlouhou těžkou hlaveň a velice jednoduchou spoušť.

Pár let jsem z něho nestřílel, tak jsem ho vzal do dílny a pustil se do rozebírání. Jak můžete vidět na fotkách, prvně se musí povolit šroub, který slouží jako čep, otočně spojující hlaveň s tělem.

Pak se vysune vytahovač z vybrání v závěru. Ale pozor, palcem přidržujte tlačítko, kterým se odemyká hlaveň, jinak má tendenci vám vyskočit přímo do úsměvu.

Následuje vyjmutí spouště.

No a pak poračujete vytloukáním všelijakých osiček až už tam žádné nezbydou. Bacha ještě na tu co drží bicí pružinu, přidržujte ten kohout jinak ta pružina taky letí ven poměrně vysokou rychlostí.

Na fotce můžete vidět kompletní rozborku, je vidět, že těch součástek fakt moc není.

Zajímavostí je, že i když ten můj byl vyroben v roce 1997, tak má ještě na hlavni nápis Made in Czechoslovakia. Je to vidět i na fotce.

Tak jsem všechno pořádně očistil hadrem, navlhčeným v WD40, bylo tam za ty roky trochu usazeného bordelu.
Nezapomeňte na vyndání úderníku a vyčištění otvoru, kterým prochází.

No a samozřejmě jsem se snažil pochopit jak to vlastně funguje a co by šlo vylepšit. No vylepšit tam není co, kromě zaleštění spouště, která byla ve styčných bodech dost rýhovaná a způsobovala drhnutí. Tak jsem ji přeleštil šmirglem, rozdíl ve spouštění je evidentní. To je ta ploška:

Z primitivní konstrukce plyne, že pružina, která tlačí hlaveň při odemčení směrem nahoru, zároveň tlačí na spoušť a určuje její odpor, je to fakt divný a nepříliš vhodný způsob, ale v té zbrani je vše podřízeno jednoduchosti, a tím se ušetří jedna pružinka. Její ubroušení by lehkosti spouštění jistě pomohlo, ale mi to docela vyhovuje tak jak to je.
Koukněte ještě jak hezky je tam zakončeno ústí hlavně.

Ještě jedna srandička. Jestli je o originálních Coltech SAA známo, že při natahovaní hláskují C-O-L-T, tak Pavlíček při zavírání hláskuje DRU-LOV. A jsou to rány jako hrom, mám to natočené jako video na mobilu, ale musím ještě vymyslet, jak to sem dát.