Omlouvam se pokud tu někde odpověď je, ale opravdu se mi jí nepodařilo najít, resp. neni v mojich silách přečís takové kvantum přízpěvků. A tak se ptám jestli někdo zkušenější nezná odpověď?
Při přípravě dávek do ampulí jsem dostal takovou myšlenku.
Všichni neustále hledáme vhodné množství prachu, váhu a typ kule, mazání atd. aby jsme dosáhli co nejlepší přesnosti.
Jestliže střílim 320gr r.e.a.l.em a dávkuju 3,5-4g Vesuvitu LC je přesnost celkem uspokojivá, ale pro terčovou střelbu stačí i dávka menší. Jenže jak to dělají lovci při lovu vitální, těžký a nebezpečný zvěře? Jsou vidět opravdu velké úlovky, jako kapský buvol, kodiak apod. Na takové zvíře musí být mnohem těžší, tvrdší a plášťovaná střela v sabotu, to je jasné (ikdyž před 150lety se jim o takové vymoženosti ani nezdálo) a mnohem větší dávka prachu vzhledem k váze střely. V takovém případě si přece nemůže střelec/lovec dovolit ideální dávku pro přesnost, ale potřebuje hlavně výkon a spolehlivě zkolit cíl jednou ranou. Zároveň se musí spolehlivě trefit. Buvol je jedno z nenebezpečnějších zvířat a rozškádlit ho špatnou trefou asi neni nejlepší nápad.
A tak si řikam jestli neděláme něco špatně? Jak to že se při tak velkých laboracích dokážou naprosto přesně trefit? To by přeci znamenalo, že přesná rána z předovky neni až tak závislá na laboraci, jak se všeobecně tvrdí, ale vše je o nastřelení zbraně?
Nemluvě o šílených afrických rážích jako 4' z 19.století, kde byla dávka vyšší než 400gr BP.
PS: Lov samotnej mě nebere. Jsem zastánce toho, že nikdo nemá právo zabíjet to co nechce sníst nebo pokud neni bezprostředně ohrožen.
P?esnost p?edovek vs. maxim?ln? v?kon
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
"PO ČEM STŘÍLÍTE?" "PO ČEM SE DÁ!"
„Jsou dvě důležitá pravidla přestřelky: vždycky podvádět, a vždycky vyhrát.“ Clint Smith
„Jsou dvě důležitá pravidla přestřelky: vždycky podvádět, a vždycky vyhrát.“ Clint Smith
Tak nad timhle jsem uz taky mockrat premyslel,ale odpoved ti snad muze dat Fandaks a bufallo.Ti strili repliky a bufallo snad i Kodiaka Safari.Urcite ti budou moc odpovedet,ale tusim co reknou.A to,ze s predovkama se malokdy lovi 100m+ tedy presnost by mela byt dostacujici i u extremnich navazek prachu.
RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
presne ako pises difioso... ale toto je na dlhu dlhu dlhu a este dlhsiu debatu... a tolko casu nemame... takze skus pohladat na jednom konkurencnom fore, tam sme sa pekne rozpisali a najdes tam vetsinu odpovedi na tvoje otazky...
mame tam temu Kodiak, BigBore, Ucinok strely z predovky v cieli atd...
inak s predovky, teda napr,. Kodiaka strielaju aj kapske byvoly, levy, zirafy a dokonca aj slony... zatial sa priznalo 8 majitelov Kodiaka cal.72 a jeden mam ja, v 58-ke, vsetci z CR a SR... je tam hlasovanie...
mame tam temu Kodiak, BigBore, Ucinok strely z predovky v cieli atd...
inak s predovky, teda napr,. Kodiaka strielaju aj kapske byvoly, levy, zirafy a dokonca aj slony... zatial sa priznalo 8 majitelov Kodiaka cal.72 a jeden mam ja, v 58-ke, vsetci z CR a SR... je tam hlasovanie...
Presne to jsem si myslel.Na cca 100m mas u velke navazky rozptyl dejme tomu,ze 5-10cm,coz je na tercovku nevyhovujici,ale pro jednu komorovou,nebo mozkovou ranu,je to presnost dostacujici.Pri lovu preci nejde o rozptyl,ale o tu jednu rozhodujici ranu.Na dostrel stejne maji vetsinou jeste kratkou,nebo kolegu.
RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
to Bufallo:
Díky za nevedení na správnou stopu. Už to tam pročítam.
Kodiak ja nádherná zbraň a velice rád bych si z něho aspoň vystřelil a ještě rači bych si jej zařadil do "arsenálu". Je možný že časem dospěju a pujdu do něj, ale zatim jsem na něj ještě moc "malej"
Zatim jsem měl v ruce Pedersoliho Howdah .50/.50 a to ja taky parádní dílko.
Spíše mě zarazila fotka kapského buvola střeleného .50 a nejspíš to byl Savage 10M nebo T/C Omega. Na tak velké a vitální zvíře by jsem právě očekával min. .58 a hlavně dvoják. Možnost, že chybim a to 1,5tunový zviřátko ze mě udělá prejt jasně mluví pro Kodiaka. V takovim případě musí jít rána opravdu přesně na komoru.
Díky za nevedení na správnou stopu. Už to tam pročítam.

Kodiak ja nádherná zbraň a velice rád bych si z něho aspoň vystřelil a ještě rači bych si jej zařadil do "arsenálu". Je možný že časem dospěju a pujdu do něj, ale zatim jsem na něj ještě moc "malej"

Zatim jsem měl v ruce Pedersoliho Howdah .50/.50 a to ja taky parádní dílko.
Spíše mě zarazila fotka kapského buvola střeleného .50 a nejspíš to byl Savage 10M nebo T/C Omega. Na tak velké a vitální zvíře by jsem právě očekával min. .58 a hlavně dvoják. Možnost, že chybim a to 1,5tunový zviřátko ze mě udělá prejt jasně mluví pro Kodiaka. V takovim případě musí jít rána opravdu přesně na komoru.
Pokud myslíš ty barevný obrázky s osobnostmi naší historie vydávané nakladatelstvím ČNB, tak ty mi taky scházej
Jinak pokud se koukneš na Dave tak Pedersoli jde s cenama rapidně dolů. Perkusní Pensylvania ještě před vánoci stála 14500,- a teď je za 11800,-. Ještě by to chtělo aby můj plat začal vzrůstat a s rukou na kohoutu Kodiaka se budu cítit jako Karamojo Bell

Jinak pokud se koukneš na Dave tak Pedersoli jde s cenama rapidně dolů. Perkusní Pensylvania ještě před vánoci stála 14500,- a teď je za 11800,-. Ještě by to chtělo aby můj plat začal vzrůstat a s rukou na kohoutu Kodiaka se budu cítit jako Karamojo Bell