Optika na CZ 200S

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
jozsp111
paralexia nikko 6x40

Příspěvek od jozsp111 » 18 zář 2005 15:34

Práve mi prišiel nový Nikko silver 6x40, mohol by si mi napísať
nejaký podrobnejší návod, ako korigovať tú paralexiu.

Dik :wink:

napiš na: mspurna@marticonet.sk

Paštikár

Příspěvek od Paštikár » 18 zář 2005 16:58

Chceš povedať že ten nikko ma korekciu paralaxy?
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 18 zář 2005 21:06

Paštikár píše:Chceš povedať že ten nikko ma korekciu paralaxy?
Korekci paralaxe klasickou nema, ale nastavenim cocky objektivu se da zmenit nastaveni korekce paralaxe, ktere je z vyroby nastaveno na 100m.

Cocka objektivu je uchycena velkym prstenem, ktery je na objektivu Nikka 6x40 (to same i u 4x32 a 4x40) oddelen stribrnou linkou (viz obrazek). Ten je treba opatrne odsroubovat, pote uchytit optiku nebo celou flintu jemne do nejakeho sveraku nebo ji staci dat do stabilni polohy tak, aby mirila na cil vzdaleny 50m. Pote sroubovanim cocky objektivu dovnitr nebo ven nastavime cocku do takove polohy, aby pri pohledu skrz a pohybu hlavy do stran a nahoru-dolu, zustaval kriz na stejnem miste (paralaxe je v takovem pripade korigovana). Az se toto misto podari najit, je treba cocku v te poloze opet dobre utahnout puvodnim krouzkem (prstenem). Aby se pri utahovani cocka netocila spolu s prstencem, je treba ji sroubovackem drzet - jeji objemka ma na to na svem obvodu vyrobeny zarezy.

To je cele .. pozor ale na to, ze po teto operaci se pravdepodobne zmeni nastreleni, bude potreba flintu nastrelit znovu.
Přílohy
6x40.jpg
jozsp111

Příspěvek od jozsp111 » 19 zář 2005 12:08

Dik :D
Plumbum

Příspěvek od Plumbum » 20 zář 2005 16:33

Otázka na Sidewindera: Myslíš že takto amatérsky sa dá upraviť aj Meoptácky puškohľad? Mám Artemis 2000 4x32 . Ak niekto viete ako to svojpomocne spravit,poradte ako na to.Najlepšie,keby sa ozval technik z Meopty :lol:
Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 20 zář 2005 17:01

Plumbum píše:Otázka na Sidewindera: Myslíš že takto amatérsky sa dá upraviť aj Meoptácky puškohľad? Mám Artemis 2000 4x32 . Ak niekto viete ako to svojpomocne spravit,poradte ako na to.Najlepšie,keby sa ozval technik z Meopty :lol:
Da se takto upravit kazdy puskohled, ktery ma "pristupnou" predni cocku. tedy i Meopta. Nicmene hrat si s puskohledem za 5000 oproti 1100 za NIKKO je malinko rozdil. Ja osobne bych serizeni sveril primo vyrobci. Zas tolik to stat nemuze.
Smazaný uživatel 111

Příspěvek od Smazaný uživatel 111 » 20 zář 2005 17:46

Myslíš že takto amatérsky sa dá upraviť aj Meoptácky puškohľad? Mám Artemis 2000 4x32 . Ak niekto viete ako to svojpomocne spravit,poradte ako na to.Najlepšie,keby sa ozval technik z Meopty :lol:[/quote]

Mam známého kterému jistý pán z Meopty předělával Artemise 2000 4x32
Dá ti tam jakoukoliv osnovu kterou si namaluješ :lol:
Místo klasického cvakání mužeš mít na výškovou korekci komínky(jako má 4-16x44 Tactic) 0,7cm/100m

Balda
Plumbum

Příspěvek od Plumbum » 20 zář 2005 18:19

Dnes som volal ohľadne toho prestavenia paralaxy do firmy Autokompo-oficiálny dovozca Meopty na slovensko,kde som puškohlad aj zakúpil.Išiel som na nich taktikou,počul som že sa to dá ,čo je koniec koncou pravda lebo už do Meopty volal Martin tu:
http://forum.gunshop.cz/viewtopic.php?t ... ght=meopty ten najdlhsi prispevok

Keby som sa len tak sfleku opýtal,tak by povedali že sa to nedá.Strašne neochotná predajňa,všetkým tam prší do nosa a myslia si že im svet patrí.
No a povedali nakoniec že tam zavolajú.Vravím dobre teda tak vám zajtra zavolám.A ženská v telefóne:"No nie zajtra,my tam kôli tomu nebudeme volať,to je zahraničie! :evil: Zavolajte si v piatok poobede,lebo tam budeme volat kôli objednávke tovaru" Chápem že telefón nie je zadarmo ale ten prístup...
Smazaný uživatel 111

Příspěvek od Smazaný uživatel 111 » 20 zář 2005 19:02

Kdyby si jezdil na závody do Olomouce tak to jde mnohem jednodušeji,- nemusí se nikam volat.Jednoduše se dohodneš s tim pánem který střílí za Meoptu Přerov,puškohled mu dáš a on ti ho přiveze na další závod podle tvých představ :lol:
Balda
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 20 zář 2005 19:37

Nevim jak u Vas, ale moje zkusenosti s ceskymi prodejci a vyrobci zbrani jsou takove, ze pokud to neni Vas znamy a nebo nejaky opravdovy profesional, kterych je opravdu malo, tak praci odflakne. Preci se nebude namahat za par korun. To si radeji ten scope zkuste poladit sami. Na sebe se spoleha nejlepe :wink:
Plumbum

Příspěvek od Plumbum » 20 zář 2005 19:57

Hm ,zaujímalo by ma ako je to vlastne s tou paralaxou.Po prvé,či je technicky možné tú meoptu preladit aj na menej ako 50m,dajme tomu na 30m obvykle strielam plus mínus.Ak sa nebude dat preladiť na tých 30m,či to vôbec stojí za to,alebo to bude mať nejaký prínos pre to moje rozmedzie streľby 10-40m?po druhé ked je paralaxa korigovaná na nejaku hodnotu,dajme tomu 20metrov,kolko metrov plus mínus je ešte paralaxa odstranena?asi je to potrebne prestavovat na každú vzdialenost však?
mirous

Příspěvek od mirous » 21 zář 2005 08:12

Možná jsem to nastavování špatně pochopil a lze to u všech puškohledů,
ale osobně bych do Meopty nebo jiného nevrtal, pokud na to není
z výroby zavedená. Pokud povolíte kroužek, který tlačí čočku
na gumové těsnění, vypustíte dusík a možná naberete páru,
která vám bude kondenzovat uvnitř optiky.
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 21 zář 2005 10:33

Jak to vypada u Meopty opravdu nevim .. ale myslim ze to nebude veliky rozdil oproti Nikku. U nej je objektivova cocka uchycena na zaviti v tubusu a ten aretacni krouzek (prstenec) ji pouze drzi. Tedy jeho odmontovanim nic neztratite.

A k dalsi otazce, na mem NS 6x40 jsem paralaxu take korigoval na 25m (kvuli vzduchovce) a slo to velmi dobre - i vysledek byl znat. Pocitejte s tim, ze paralaxa je korigovana jen na jednu vzdalenost a cim dal nebo blize, tim je chyba vetsi. Proto to chce dobre zvolit vzdalenost, na kterou budete korigovat. Ja strilel od 20m do 30m.
Smazaný uživatel 111

Příspěvek od Smazaný uživatel 111 » 22 zář 2005 06:38

Plumbum - sehnal sem ti ten kontakt na člověka který ti předělá na Meoptě tu paralaxu.
Nemam tvé icq,tak napiš :wink:
Balda.
kulda

Příspěvek od kulda » 12 dub 2006 23:08

Kvůli změně té paralaxi:Vůbec mi to nejde povolit u toho stříbrného prstýnku-mám použít kleště,sikovky?Bojím se obych puškohled nepoškodil. :(
Odpovědět