tak jsem dneska měl možnost porovnat tyto optiky:
Delta Titanium 4-16x42 AO MD
Hawke Sidewinder 30 6-24*56 a 4,5-14*42
Hawke Airmax Map 4 - 12*40
Verdikt? Jako laik bych řekl, že koukám přes velmi podobný skla. Větší ze Sidewinderů mi přišel světelnější než ostatní zmiňované, příjemný mildot. paradoxně na zvětšení 6x se mi přes něj koukalo hůř než při třeba 10x.. obraz do 24x OK, nezaznamenal jsem větší zhoršení. U měnšího ze sidewinderů jsem měl možnost porovnat jen 20dot 1/2MD a bylo to fajn, čístý v celým rozsahu, stejně jako u většího bráchy pěkně kliká. Co mě trochu vadilo byla tuhý SF, bez kolečka by to nebyla výhra
Airmax - velmi příjemný překvapení, v plným rozsahu čistá, bohužel jen se záměrným křížem.. za nějakých 2500,- slušný(profíci prominou, ale přes dražší puškohled než HSW 30 jsem dodnes nekoukal takže berte moje poznatky jako relativné v této cenové rovině)
Deltu jsem zkoušel přímo v Binoxu (milá pani, krapet kyselej pán) tímto děkuji Kubajzzovi, že ji tu zmínil. Jak jsem si zkoušel tak za stávajících montáží by bylo cokoliv s SF na S Type nevhodné kvuli zásobníčku. Paralaxa vpředu mi nevadí, pokud klouže tak jak má, což bylo u předchozího Hawke Varmint II nemožné v chladném počasí pomalu na sikovky.. Štelování paralaxy na Deltě je jako krojit nožem po délce kostku másla, plynulé, přijemné, ani volné, ani tuhé.. tak akorát. Kouká se přes ní podobně jako přes většiho sidewindera, větší rozsah mildotu bych ale uvítal. Taky bych uvítal kdyby v základu byly flip upy a pořádnej návod, ale to bych chtěl moc:-)
Takže, přátelé, suma sumárum po zvážení dojmů, cenových faktorů, potřeb a dlouhodobých zkušeností majitelů jsem zvolil Deltu, děkuji všem