Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Otazka c.1Kubo 630 píše:Kedze vo velkom praktizujem drobny lovtak som si to trochu aj prepocital. Vela ludi hovori ze 16J je na potkana malo, no mne sa to nezda. Vaha potkana sa pohybuje od 270-520g . Cize priemerna vaha dobre chovaneho potkana je 400g . Pomer energia/vaha je u potkana 16/400 cize na jeden gram vahy pripada enrgia 0,04J. Zda sa to malo, no ked si to prepocitame na cloveka s vahou 80kg je to 3200J. A to je myslim energia s ktorou nikto na cloveka kratkou zbranou nestrielal, ba dokonca nestriela sa ani polovicnou a nikto sa nad tym ne nepozastavil . Cize ked staci na cloveka 500-600J tak myslim ze 16J na potkana staci maximalne. A aj plocha strely 4,5mm je v porovnani s plochou vnutornych organov obrovska, ked si zoberieme plochu strely v 9mm a plochou srdca cloveka. Kalibrom 5,5 som nemal moznost strielat no ten musi byt na potkana maximalne ranivy. Takze si myslim ze vzduchovka s 16J je na potkana a inu faunu v podobnej vahovej kategirii dostacujuca. Cez vykend sa mi podarilo Hatsanom cal. 4,5 strelit straku na vzdialensot 45m a aj na tutu vzdialenost to bol priestrel.