Odstrel skudcu (krysy, mysi, potkani)
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Kdyby někoho opravdu zajímala ta nemoc, kterou roznáší kočky a má jí u nás 1/4 lidí v sobě:
http://zdravi.doktorka.cz/ukaz-sve-parazity-povim/
Budu citovat nejzajímavější pasáže:
Může manipulovat prvok člověkem? Jaký je vliv parazitického prvoka Toxoplazma gondii na lidské chování?
...
- Zpomalené reakce nakažených osob
(... nakažené osoby reagovaly statisticky významně pomaleji než nenakažené.)
Což se dále zhoršuje: zhoršování neuromotorické výkonnosti
Změny v psychice
Pro muže: U nakažených mužů byl zjištěn pokles síly superega, tj. ochoty respektovat společenské normy, vzestup podezřívavosti či žárlivosti a vnitřní nejistota.
Pro ženy: U nakažených žen byl naopak zjištěn vzestup společenskosti, srdečnosti či otevřenosti a také o něco větší síla superega, síla vůle, a naopak pokles podezřívavosti a žárlivosti. ---> dle nových výzkumů je výsledek zvýšená promiskuita
U žen v těhotenství to berou lékaři opravdu vážně.
Protože tohle svinstvo může zabít plod nebo z něj udělat malého mutantíka....
Výsledek ukázal, že riziko dopravní nehody je u nakažené osoby zhruba 2,5krát vyšší než u osoby nenakažené, přičemž v nejmladší sledované věkové kategorii od 15 do 29 let je riziko dokonce 3,7krát vyšší.
Z těchto předpokladů by vyplývalo, že celosvětově zahyne ročně při automobilových nehodách v důsledku latentní toxoplazmózy asi 150 000 lidí (v České republice zhruba 275 osob)
Což se potkanovi asi nepovede.
Mám řadu dalších a novějších materiálů.
Kdyby to někoho zajímalo, můžu mu poslat PDF a novější výzkumy a odkazy.
Takže mezi hubené škůdce by zřejmě bylo dobré zařadit i kočky.
http://zdravi.doktorka.cz/ukaz-sve-parazity-povim/
Budu citovat nejzajímavější pasáže:
Může manipulovat prvok člověkem? Jaký je vliv parazitického prvoka Toxoplazma gondii na lidské chování?
...
- Zpomalené reakce nakažených osob
(... nakažené osoby reagovaly statisticky významně pomaleji než nenakažené.)
Což se dále zhoršuje: zhoršování neuromotorické výkonnosti
Změny v psychice
Pro muže: U nakažených mužů byl zjištěn pokles síly superega, tj. ochoty respektovat společenské normy, vzestup podezřívavosti či žárlivosti a vnitřní nejistota.
Pro ženy: U nakažených žen byl naopak zjištěn vzestup společenskosti, srdečnosti či otevřenosti a také o něco větší síla superega, síla vůle, a naopak pokles podezřívavosti a žárlivosti. ---> dle nových výzkumů je výsledek zvýšená promiskuita
U žen v těhotenství to berou lékaři opravdu vážně.
Protože tohle svinstvo může zabít plod nebo z něj udělat malého mutantíka....
Výsledek ukázal, že riziko dopravní nehody je u nakažené osoby zhruba 2,5krát vyšší než u osoby nenakažené, přičemž v nejmladší sledované věkové kategorii od 15 do 29 let je riziko dokonce 3,7krát vyšší.
Z těchto předpokladů by vyplývalo, že celosvětově zahyne ročně při automobilových nehodách v důsledku latentní toxoplazmózy asi 150 000 lidí (v České republice zhruba 275 osob)
Což se potkanovi asi nepovede.
Mám řadu dalších a novějších materiálů.
Kdyby to někoho zajímalo, můžu mu poslat PDF a novější výzkumy a odkazy.
Takže mezi hubené škůdce by zřejmě bylo dobré zařadit i kočky.
Naposledy upravil(a) epetr2008 dne 21 čer 2007 09:17, celkem upraveno 2 x.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Karl Třaskavina
- Karl Třaskavina
preco 4,5mm na male mysi? hovoris zo svojej vlastnej skusenosti? my v nasich koncinach tazko mozeme hovorit o tom, na co vsetko sa kaliber 177 hodi, ak nechceme pytlacit. anglicania/australania/novozelandania/americania maju tradiciu a zakony, ktore umoznuju lov so vzduchovkou, a to nielen hlodavcov, ale roznej skodnej, od mysi cez kralika az po myvaly, ci prerijne svine. preliezol som mnohe ich fora (urcite tak ako mnohi z vas), a aj ked sa vedu vecne debaty o tom, ci je na lov vhodny kaliber 177 alebo 22 (pripadne 20 resp 25), mnohi z nich strielaju kraliky kalibrom 4,5, a to uspesne. ja nikoho nenahovaram, aby pytlacil, ja to len konstatujem. ako vsetci vieme, v anglicku je podobne ako v cechah legalny limit 12 fp, co je cca tych 16J. s tym sa podla zakona moze strielat kralik divy (okrem ineho). a nielen v anglicku. predpokladam, ze zakon vychadza z nejakych skusenosti alebo studii o energii potrebnej na usmrtenie takehoto zvierata, a tuto energiu je mozne dosiahnut aj diabolkou kalibru 177. vacsina diskusii o vhodnosti 177 / 22 na lov konci aj tak tym, ze sa diskutujuci zhodnu, ze nie je az tak dolezita "knock power", ale umiestnenie vystrelu. (u kralika medzi oko a ucho). to zvladne aj dostatocne silna a presna vzduchovka/vetrvoka cal.177. takze tvrdenie, ze 177 je vhodna na male mysi, sa mi zda prehnane.milius píše: Osobně nevidím rozdíl v tom,jestli má potkana proletět střela ráže 22(dejme tomu malorážka) nebo 5,5(vzduchovka).4,5 tak na malý myši.
prikladam tabulku minimalnej letalnej energie pre rozne druhy skodnej (skodnej v zmysle anglosaskych zakonov).
Približná veľkosť smrteľnej zóny cieľa
Vrabec, myš, škorec atď. 1,3 cm
Syseľ, holub, potkan atď. 2,5 cm
Zajac 1,3 - 2,5cm
Odhad dopadovej energie/rýchlosti potrebnej na usmrtenie malých škodcov
Energia v J /Rýchlosť v m/s/ .177 /.22
Vrabec, myš, atď. 2,71/ 103,9/ 76,2
Veverica, holub, škorec atď. 4,07/ 126,5/ 91,4
Králik, potkan 6,78/ 156,9/ 115,8
Zajac 10,58/ 204,2/ 149,3
tu je povodna tabulka v anglictine, prelozil som ju a jednotky so prepocital, tak mozno su niekde drobne chyby. http://www.beemans.net/field%20use.htm
v kazdom pripade, z tabulky vyplyva, ze kralikovi (a vsetko mensie od neho, vratane potkana) staci na usmrtenie cca 7J pri zasahu smrtelnej zony. 7J podla chairgunu ma polgramova diabolka 4,5 mm vystrelena z pusky s energiou 15-16J, este aj vo vzdialenosti 40 metrov...
samozrejme, žiadne taketo zvierata u nas nepripadaju do uvahy. debata je len na cisto akademickej urovni:) ja som len chcel povedat, ze 4,5 mm ma omnoho vacsi energeticky potencial, nez je potrebny na malu mys. pokial ide o tie letalne zony, boli udavane v palcoch a pri tom vrabcovi je to 1/2 palca, cize cca 1,3 cm (asi stvorcoveho).