Příspěvek
od Milanx » 31 črc 2019 18:17
Josef323: Pro tuto ráži, pokud nebudeš nijak povrchově ošetřovat, bych použil slitinu tvrdosti dle tabulky Lee, doporučil bych rozhodně gas check a MĚŘIL tvrdost, neboť tu panuje (bohužel mylná) představa, že závažíčka z kol jsou téměř univerzální slitinou. Nejsou a hlavně- všechny závažíčka rozhodně nemají stejnou tvrdost a složení, výrobce od výrobce se složení liší! Co se zaobstarání olova týče, mohu pomoci, občas zavážím i do SR (trasa od Brna po Trnavu).
slavetin: 7,65 jsem nikdy neodléval, tak pomlčím, ale můj tip je že rozpětí 9-14 Brinella by mohlo být ok (dle navážky...)
9Luger odlévám a s dobrým mazivem v drážce mi funguje při terčové (ledva přetahovací) navážce již od cca 14ti st. Brinella. Ale doporučuji držet se v rozpětí 16-20 st. Br.
.38Sp. ráže kterou odlévám nejvíce let, s dobrým mazivem v drážce/kách se dá ukočírovat i s tvrdostí 8-10 st. Br. U ostřejších navážek a rychlejším prachu víc.
.45 Zatím neodlévám, ale co tak od kolegů vím, tak také snese nižší tvrdosti okolo 10-12 st. Br.
Hlavně mít tu tvrdost stále co nejstabilnější (kvůli přesnosti), tzn. měřit...
Weihrauch 660 Match, Weihrauch Arminius HW .38Sp., Glock 17 G.4, CZUB 455 Jaguar, ZH 202, Haenel Suhl 150, Drulov 70, Erma .22 atd.